Uluköy 'lü Çocuklar Eğitimde Fırsat Eşitliği İstiyor

Pandemi'den önce taşımalı eğitimin olduğu Battalgazi İlçesine bağlı Uluköy Mahallesinde çocuklar uzaktan eğitime erişemiyor.

Pandemi’den önce taşımalı eğitimin olduğu Battalgazi İlçesine bağlı Uluköy Mahallesinde çocuklar uzaktan eğitime erişemiyor. Mahallenin eteklerine kurulduğu Büyük Tepe’ye her gün ders çalışmak için çıkan çocuklar yağışların başlaması ile eğitimlerinde geri kalıyor. Daha önce taşımalı eğitim ile Hacı Halil Çiftliği’ndeki okullarda eğitimini gören Uluköy ’lü çocuklar Pandemi sürecinden bu yana uzaktan eğitimde fırsat eşitsizliğinin kurbanı oldu.

Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından 23 Mart tarihinde ülke genelinde 18 Milyon Öğrenci uzaktan eğitime geçti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan EBA sistemi ile öğrencilerin salgından uzak tutulması ve eğitimlerinin aksamaması amaçlandı.

Daha önce Taşımalı eğitim ile Hacı Halil Çiftliği’ndeki okullarda eğitimini gören Uluköy ’lü çocuklar Pandemi sürecinden bu yana uzaktan eğitimde fırsat eşitsizliğinin kurbanı oldu.

Her gün mahallelerindeki Büyük Tepe’ye çıkarak derslerini dağ başında yapmaya çalışan çocuklar, kışın gelmesiyle birlikte zorluk yaşıyor. Kent merkezine sadece 22 kilometre uzaklıkta olan Uluköy Mahallesi sakinleri yetkililerden destek bekliyor.

Her evde en az 2 öğrencinin olduğu Uluköy ’de, bilgisayar, tablet yok. Cep telefonları var ama şebeke ve internet sıkıntısı yaşanıyor. Temmuz ayında elektrik hatlarının depremden etkilenmesinin ardından sürekli elektriklerin kesildiğini aktaran Mahalleli, evlerinde bulunan Televizyondan verim alamadıklarını söyledi.

Yaklaşık 8 aydır şebeke sorunun yoğun olduğunu ve çocuklarının eğitimden uzak kaldığını belirten Uluköy Mahallesi sakinleri, eğitimde fırsat eşitliği istiyor. Mahallelerinin dağlık alanda kalması nedeniyle yol ve altyapı hizmetleri başta olmak üzere hizmetlerden uzak kaldıklarını söyleyen mahalleli çocukların en temel hakları olan Eğitim Hakkından faydalanmaları için gerekli altyapının sağlanmasını istiyor.

ÇOCUKLAR EĞİTİM ALMAK İSTİYOR

Yüz yüze eğitim aldıkları sürede derslerinde başarılı olduklarını ancak, uzaktan eğitim süreci ile birlikte eğitimde ger kaldıklarını belirten çocukları şimdiden gelecek kaygısı sardı. Uzaktan eğitim sisteminden şebeke ve internet altyapısı olmadığı için faydalanamadıklarını, sınıf arkadaşlarının bir yıl gerisinden geldikleri için üzülen çocuklar, yetkililerden ses bekliyor.

Ebubekir Atilla 

Bakmadan Geçme