Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'ndan Gençlere 'Kurallara Uyalım' Uyarısı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şehirlerde toplu taşımanın ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerine

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şehirlerde toplu taşımanın ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerine dair genel konsepti oluşturduklarını belirterek, sürdürülebilir çevrenin oluşturulması ve ulaşım alanında temiz enerjiye geçilmesine yönelik olarak yerli ve milli teknolojilerin gelişmesini teşvik ettiklerini söyledi. Gençlere çağrıda da bulunan Karaismailoğlu, “Mikro mobilite araçlarını kullanırken kendinize, yayalara ve araçlara karşı dikkatli olun. Ne kendinizi ne de karşı tarafı tehlikeye atacak davranışlardan kaçının” uyarısında bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında düzenlenen Mobilite Maratonu'nda üniversite öğrencileri ile Sirkeci Garı’nda bir araya geldi. Açıklama yapan Karaismailoğlu, “Günümüzde, özellikle kent içi ulaşımda; mikro-mobiliteye önem veren, temiz enerjili ve akıllı ulaşım çözümlerini kent için hareketlilikte önceliklendiren yaklaşımlar, yarının kentleri için bir yenilik değil, mecburiyettir. Bugün, tüm dünyayı ilgilendiren temel sorunların başında; iklim değişikliği, ülkelerin sınırlarını aşan su ve hava kirliliği gibi çevre sorunları geliyor. Bu noktada, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke 2030-2050 yılları arasında trafik nedeniyle kaynaklanan karbon emisyonunu sıfırlamayı hedeflemektedir. Şu an Avrupa’da birçok belediye trafik sıkışıklığı ve kirliliğini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için hareketlilikte zaman kazandıran, çevreci, pratik uygulamaları hayata geçirmek için yoğun bir çaba içerisinde. Günlük ihtiyaçların önemli bir kısmının 15 dakikalık bir zaman dilimi çerçevesinde gerçekleştirilmesi; bu sürecin yürüyerek, bisiklet ya da elektrikli scooter gibi çevreye duyarlı ve mikro-mobilite araçlarıyla ya da toplu taşıma ile kat edilmesine dönük ulaşım planlamaları hedeflenmektedir. Bu kapsamda biz de gerçekleştirdiğimiz tüm proje ve yatırımlarımızı, mobilite, lojistik ve dijitalleşme odağında çevre hassasiyetiyle kurguluyoruz” diye konuştu. 

KARAİSMAİLOĞLU’NDAN GENÇLERE; MİKRO MOBİLİTE ARAÇLARINI KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUN UYARISI

Türkiye’yi dünyaya bağlayacak bütünsel kalkınma odaklı vizyonun, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi Avrupa Birliği’nin temel yaklaşımları ile de birçok ortak paydaya sahip olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, proje çalışma alanlarında çevre temizliği için her türlü önlemin alındığını, çevresel hasarın en aza indirildiğini, olası kayıpları da fazlasıyla ve daha özenli bir şekilde telafi edecek her türlü çalışmayı büyük bir titizlikle hayata geçirdiklerini söyledi. Böylece doğanın kendini yenilemesine ve korunmasına yardımcı olduklarını aktaran Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Raylı sistemlerin yaygınlaştırılmasının yanı sıra, yine karbon emisyonunu azaltıcı politikalar çerçevesinde yeni nesil yöntemler ile de karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, gerek şehirlerarası mobilite ve lojistik faaliyetlerimiz için nasıl elektrikli tren kullanımına, Milli Elektrikli Tren Seti üretimi ve yaygınlaştırılmasına çalışıyorsak, kent içi ulaşımda da benzer bir hassasiyeti güçlü bir biçimde sergiliyoruz. Önümüzdeki günlerde Gaziantep’te açılışını gerçekleştireceğimiz Gaziray projesi, bu yaklaşımımızın en güncel örneklerdendir. Yine İstanbul’da hali hazırda 7 farklı hatta toplamda 103.3 kilometre uzunluğunda sürdürdüğümüz, 3 hattımızı bu yıl içerisinde İstanbulluların hizmetine sunacağımız raylı sistem çalışmalarımızı da bu kapsamda değerlendiriliyoruz. Yeni nesil yakıt politikaları, elektrikli araçlar, şehir içi yürüme ve bisiklet kullanımının artırılması da planlamalarımız arasında yer alıyor. Bu konuda etkin, verimli ve çözüm odaklı bir mikro hareketlilik sistemi oluşturuyoruz. Yine bildiğiniz gibi mikromobilite araçları konusunda bakanlık olarak önemli bir atılım yaptık ve uygun olan yerlerde PTT teslimatlarını E-scooter araçları ile yapmaya başladık.  Bu girişimin özellikle İstanbul gibi bir metropolde dağıtım hızını olumlu anlamda etkileyecek bir girişim olduğunu görüyoruz. Ancak bir konuda siz sevgili gençlerimize çağrıda bulunmak istiyorum; mikro mobilite araçlarını kullanırken kendinize, yayalara ve araçlara karşı dikkatli olun. Ne kendinizi ne de karşı tarafı tehlikeye atacak davranışlardan kaçının.” 

BİSİKLET KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASINA VE YAYALAŞTIRMA PROJELERİNE ÖNEM VERİYORUZ

Şehirlerde bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerine de büyük önem verdiklerine vurgu yapan Karaismailoğlu, özellikle, bisiklet yollarının oluşturulması hususunda çok ciddi çalışmaların olduğunu söyledi. “Bu yolları daha da arttırmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” diyen Karaismailoğlu, mikro hareketlilik araçlarının yollarını metro ve tren hatlarına entegre ettiklerini kaydetti. 
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Şehirlerde toplu taşımanın ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerine dair genel konsepti oluşturuyoruz. Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projemiz de bunun en güzel örneklerinden biridir. Bu proje sadece bir raylı sistem projesi değil, aynı zamanda yaya odaklı yeni nesil bir ulaşım projesidir. Mevcutta Sirkeci-Kazlıçeşme arasında 8,3 kilometrelik hatta gerekli iyileştirmeler ve değişimler yapılarak, hattı tekrardan kullanıma açacağız. Bu proje bir raylı sistem projesi olması ile birlikte kapsamında; 7,5  kilometre bisiklet yolu, 7,5 kilometre yaya yolu, 10 bin metrekare meydan ve rekreasyon alanları, 6 bin metrekare kapalı sosyal kültürel alan, 74 bin metrekare yeni yeşil alan, 3 adet yaya üst geçidi, 22 adet karayolu ve yaya alt geçidi, Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Kumkapı olmak üzere 4 adet Tescilli İstasyonu, Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 adet yenilenecek istasyon ve Kazlıçeşme ile Cerrahpaşa’daki 2 yeni istasyonu yer alıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

İSTANBULLULARIN HAYATINA KALICI OLARAK DOKUNAN BİR BÜYÜK BİR ESER OLACAK

Projenin; İstanbul halkının ulaşım ihtiyacının yanı sıra; sosyokültürel, turizm, ekonomik, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti, bisiklet, scooter gibi yeni imkanlar sunan karma karakterde, yeni nesil bir ulaşım projesi de olacağını aktaran Karaismailoğlu, “Ayrıca, Samatya ve Cerrahpaşa sahil yolu ile Samatya ve Cerrahpaşa hastanelerini bağlayan kavşak modernize edilerek, alt geçit gabarisi yükseltilerek ambulans ve yaya ulaşımına uygun hale getirilecek. Sirkeci Liman Bölgesi’nde yapılacak yeni demiryolu hattı ile birlikte Sirkeci ve Haydarpaşa limanları arasında ulaşım ve koordinasyon sağlanacak. Bu projemiz, sadece Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında zikrettiğimiz bir etkinlik vesilesi gibi düşünülmesin. İstanbulluların hayatına kalıcı olarak dokunan bir büyük bir eser olacak. Projemizi, 2023 Mayıs tarihinden önce açmayı hedefledik ve çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.
 
EKİM AYI İTİBARİYLE HER AY 1 METRO HATTININ AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Özellikle büyük şehirlerde artan nüfusa ve araç sayısına paralel olarak yaşanan trafik sorununu ortadan kaldırmanın en önemli yolunun da raylı sistemleri yaygınlaştırmaktan geçtiğini dile getiren Karaismailoğlu, “Bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, özellikle büyük şehirlerde çok önemli kent içi raylı sistem projelerini hayata geçirdik ve yenilerini yapmaya da devam ediyoruz. Şu anda da Bakanlığımızca yapımı devam eden 13 projede toplam 161 kilometre uzunluğunda raylı sistem hattı inşaatı devam etmektedir. 13 projeden 7’sini İstanbul’da gerçekleştiriyoruz. İstanbul’u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donatıyoruz. Bunlardan biri sizlerle bir araya geldiğimiz Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi olmak üzere Pendik(Tavşantepe)-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, Başakşehir-Çam Sakura-Kayaşehir Metro hattı, Halkalı-Başakşehir-lstanbul Havalimanı Metro hattı, Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı Raylı Sistem Projesi, Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı ve Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ile 103,3 kilometre uzunluğunda 7 ayrı güzergahta 7 gün 24 saat yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Bu kadar yoğun çalışmamızın en büyük gerekçesi, İstanbulluları metro hatlarımız ile bir an evvel kavuşturmaktır. Hedefimiz, şehir içi hareketliliği metro hatları ekseninde artırarak trafiği azami ölçüde azaltmak. Ekim ayı itibariyle her ay 1 metro hattının açılışını gerçekleştireceğimizi geçtiğimiz günlerde müjdelemiştik. Ekim ayında, Kadıköy – Pendik Metro Hattı’nın devamı niteliğindeki, Pendik – Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattını, Kasım ayında, Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro hattımızın Kağıthane – İstanbul Havalimanı kısmını milletimizin hizmetine sunacağız. Aralık ayında ise Çam ve Sakura Hastanesi’nden de geçen, Başakşehir – Kayaşehir Metro Hattı’mızın açılışını gerçekleştireceğiz. Diğer 4 hattımızı ise 2023 yılı içerisinde hizmete alacağız” şeklinde konuştu. 

MODERN ULAŞIM SİSTEMLERİNİ YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN YENİ YATIRIM VE TEŞVİKLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Şehirlerin içerisinde araç trafiğinin yoğunlaşmasını engellemek adına bu tür çevreye duyarlı modern ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmak için yeni yatırım ve teşviklere de devam edeceklerini belirten Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, yatırımlarımızı insan, yük ve veri hareketliliğini sağlayacak şekilde mobilite, lojistik, dijitalleşme odağında planlıyoruz. Bu kapsamda çevreci, sürdürülebilir ulaşımı geniş bir perspektiften ele alarak ‘Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı, Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Stratejisi ve Eylem Planı ve Erişilebilir Ulaşım Statejisi ve Eylem Planı’ gibi plan ve stratejilerimizi hazırladık. Bu eylem planlarının hayata geçirilmesini sağlayacak mevzuat ve standartları oluştururken, bunun yanında da yatırım ve projelerimizi bu doğrultuda hayata geçiriyoruz. Bu çalışmalarımız ile ulaşım odaklı karbon emisyonunun azaltılarak sürdürülebilir, çevreci ulaşım türlerinin teşvik edilmesini teminen strateji ve politikalar oluşturacağız” ifadelerini kullandı. 

“MOBİLTY HUB- HAREKETLİLİK MERKEZLERİ” PROJELERİNİ GELİŞTİRECEĞİZ

Yakın zamanda sahada uygulamaları görülecek “mobilty hub- hareketlilik merkezleri” projelerini geliştireceklerini vurgulayan Karaismailoğlu, sürdürülebilir çevrenin oluşturulması ve ulaşım alanında temiz enerjiye geçilmesine yönelik olarak yerli ve milli teknolojilerin gelişmesini teşvik ettiklerini söyledi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Elektrikli araçların kullanımının artırılması için gerekli olan teknik ve idari alt yapıya yönelik çalışmaları ve elektrikli araçlar için şarj istasyonların kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. Kentlerimizde kısa, orta mesafe yolculukların yürüme, scooter, bisiklet ve toplu taşıma, uzun mesafe yolculukların paylaşımlı, elektrikli araçlar ve raylı sistemlerle yapılabileceği bir ulaşım ağı tesis ediyoruz. Daha iyi bağlantılar, daha yeşil yarınlar mottosuyla bu yıl kutlanan Avrupa Hareketlik haftasında; bize inanan, yürekleri bizle çarpan, ‘Birlikte İleriye’ diyen kardeşlerimizle Avrupa’nın en çevreci raylı sistem projesinde olmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme