Türkiye'nin En Büyük Yatırım Yapan Belediyesiyiz

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan 'Bizim Varlık Sebebimiz Şehrimizin Birlik ve Beraberliği, Dirlik ve Düzeni İçindir'

Malatya, bir yandan fiziki yapılanma ile çağ atlarken, diğer yandan kültür varlıkların ayağa kaldırılması ile birlikte hafızasını koruyan il olma yolunda önemli mesafe kat ederek Türkiye’de dikkatleri üzerine çeken bir il konumuna geldi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile her alanda fark yaratan, ilkleri gerçekleştiren Malatya, mazisine layık İstikbale emin adımlarla koşuyor. Malatya’yı mazisine layık istikbale hazırlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bizler Malatya’yı bir bütün olarak ele aldık ve çalışmalarımızı merkez, kenar veya kırsal mahalle ayırımı yapmadan şehrimizin her köşesine eşit bir şekilde götürmeye gayret ediyoruz” diyerek, yapılan hizmetlerle Malatya’nın Türkiye’de örnek gösterilecek bir il konumunda olduğunu söyledi. 

Battalgazi Gazetesi olarak Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile sizler için bir söyleşi gerçekleştirdik. Geçmiş tecrübelerini hizmetlerle bütünleştiren Başkan Gürkan ile yaptığımız söyleşinin her detayında ayrı bir başarı hikayesi var. İşte o başarı hikayesinin mimari ile yaptığımız söyleşi;  
 
1-    Büyükşehir Belediye Başkanı Olarak üç yılı geride bıraktınız. Bu geçen üç yıl içeresinde Malatya için çok büyük projelere imza attınız. Bugüne kadar yapmış olduğunuz projeler hakkında neler söylemek istersiniz?

Yöneticiliği iki şekilde değerlendiriyoruz. Bir işgalci yöneticiler var birde fetihçi yöneticiler var. İşgalci yöneticiler aldıkları yeri geriye götürür, fetihçi yöneticiler ileri götürür. Malatya’mızı mazisine layık istikbale hazırlama noktasında bütün ekip arkadaşlarımızla ve Malatya’daki paydaşlarımızla el ele, gönül gönüle gece gündüz demeden çalışmaktayız. Bugün Malatya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de en fazla yatırım yapan belediye olmuşsa bu birlikteliğin temayüz ettiğinin en güzel örneğidir. Malatya’da yılların sorunu olarak görülen Vagon Onarım Fabrikası Kızılay’a devredilerek bir üretim merkezi haline getirildi. Yimpaş yeniden değerlendirilerek hizmete alınacak. Dünyanın kayısı başkenti olarak Malatya’yı tarif ediyoruz ve kuru kaysı üretiminin %80’i Malatya’da üretiliyor. Kayısı pazarı buna uygun değildi ve Dünya Kayısı Ticaret Merkezi yapılmakta. Ayrıca Lisanslı Soğuk Hava Deposu yapıldı. Buğday pazarı yapılmakta, Fidancılar Sitesi yapıldı. Malatya sanayisinin daha ileri noktalara ulaşması için yeni bir sanayi sitesi yapıyoruz. Altay Kışlası ile ilgili olarak askerlerimize, yemekhane, yatakhane ve kışlalar yaptık. Fuar ve Kongre Merkezi yapıldı. Millet Kütüphanesi yapılıyor, İtfaiye binamız yapıldı. 4 bin kişinin eğitim göreceği Özel Harekât Merkezi için hazırlanan bölgede altyapı çalışmalarını tamamladık. Yemek ve Ekmek Fabrikası, kent meydanı, yeni otoparklar ve bu hizmetlerin yanında spor merkezleri, gençlik kampları, okullarımıza spor tesisleri kazandırıyoruz. Merkez ve ilçelerimizde 3.300 km asfalt yaptık, 165 km yeni yol açma çalışması, 410 km yol genişletme çalışmasını tamamladık. İlçelerimize atık su arıtma tesisleri yapıyoruz, 2 adet yeni kaptaj tesisini Malatya’ya kazandırıyoruz, 65 km’lik Doğu Kolektör hattını tamamladık, Batı Kolektörü devam ediyor, 700 km içmesuyu ile 500 km kanalizasyon hattını tamamladık. 22.2 megavatlık GES ve Has Projelerimizi tamamladık, 22 megavat yeni enerji tesisleri kurulması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu yatırım ve hizmetler pandemi ve depremin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirildi.Tabi bu yatırımlar sadece saydıklarım bunun yanında daha birçok hizmet ve yatırımlarımız da devam ediyor. Durmak yok yola devam. 

2-    Selahattin Gürkan denilince birlik, beraberlik ve kardeşlik kelimeleri sizinle özdeşleştiriliyor, insanların size bu kadar güvenmesinin nedeni nedir?

Biz göreve gelmeden önce bana sormuşlardı projelerin nedir diye?Ben de en büyük projemin Sosyal Entegrasyonu sağlamak olduğunu söylemiştim. 

Bu anlamda da Malatya’mız bugüne kadar düzenlenen etkinliklerde, programlarda bunu göstermiş oldu. Gerek Milli ve gerekse dini günlerde düzenlenen etkinliklere hiçbir ayarım yapılmadan her kesim ve kesitten vatandaşımız eşlik etti. Gerek Festival yürüyüşünde gerek, 19 Mayıs yürüyüşünde ve gerekse diğer etkinliklerde onbinlerce hemşerimiz hiçbir ayırım yapmadan bu yürüyüşlere katılarak Tüm Türkiye’ye birlik ve beraberlik mesajı verdiler. 

İşte bizim Malatya sergilediğimiz bu birlik ve beraberlik şuuru, hemşerilerimiz tarafından da benimsendi. Çünkü biz hakikaten tüm hemşerilerimizi hiçbir ayırım yapmadan kucaklıyor, dertleri ile dertleniyor, sevinçleri ile seviniyor, sorunlarına eşit mesafede yaklaşıyor ve çözüme kavuşturuyoruz. İşte bu yüzden sanırım hemşerilerimin gözünde böyle bir anlayış var. 

3-    Ankara’da Yolu Malatya’da Geçenler gecesi düzenlediniz. Böyle bir gece ilk defa sizin tarafınızdan organize edildi ve geceye çok büyük bir katılım oldu. Bu programla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Malatya'yı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu'yu Anayurt yapan Destan şehri olarak tarif ediyoruz. 2021 Yılı içerisinde UNESCO tarafından Malatya insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak tescil edildi Arslantepe Höyüğü ile. Arslantepe Höyüğü ilk devlet hayatının temellerinin atıldığı, ilk muhasebe kayıtlarının tutulduğu, ilk gümrükleme işlemlerinin yapıldığı, ilk saray devleti olgusunun oluştuğu ve ilk taş devrinden demir devrine evrilme ve demirin silah olarak kullanılması Malatya’da inkişaf etmiştir. Bu anlamda Malatya Dünya Milletler Camiası nezdinde UNESCO Genel Kurulunda tescil edilerek insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak tescil edilmiştir. 
Anadolu’yu Anayurt yapan Destan şehir diyoruz. Anadolu’nun fethi Hasan Gazi, Hüseyin Gazi ve Battal Gazi 650’li yılların ikinci yarısında Anadolu’nun fetih destanlarını yazmaya başlamışlardır. Yani Anadolu’yu Anayurt yapan yer Malatya’dır. 1071 yılından yaklaşık 400 yıl önce bu süreç tamamlanmıştır. Malatya’da yaşamak hem bir vebal hem de vecahettir. Diğer taraftan ilim irfan destanları da Malatya’da yazılmıştır. SadreddinKonevi, İbnü-l Arabi, Mevlana Celalettin Rumi Malatya’da ilim irfan destanları yazmışlardır. Bir taraftan medeniyet destanı, bir taraftan ilim irfan destanı ve bir taraftan da kahramanlık destanları yazılan bir şehrin mirasçılarıyız. Şehir değerlidir, kıymetlidir şehir hayattır nihayetinde insandır. Şehir aynıdır her kese açık olandır. Şehir zengini ve fakiri ile aynı yoldaki güzel ahengidir. 

Ankara’da düzenlediğimiz program sırasında da belirtmiş olduğum gibi işte böylesine kadim bir tarihe sahip olan Malatya’da her ne şekilde olursa olsun bulunmuş, görev yapmış ve Malatya’nın gelişimine katkı sunmuş insanları bir kez daha bir araya getirmek ve ayrıca ebediyete intikal etmiş olanları rahmetle anmak amacıyla böyle bir program düzenledik. 

Düzenlediğimiz Programa çok büyük bir katılım oldu. Yaklaşık 700-800 kişinin katılımı ile bu gecemizi ifa ettik ve çok da güzel bir program oldu. Bu vesileyle gecemize katılan tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyorum.

4-    Malatya’da İlklerde hep sizin imzanız var. Bu kapsamda Sizden önce Malatya da belediye başkanlık görevi yapan birlik ve beraberlik adına herkes tarafından takdir edilen “Şehrül Eminler Vefa Gecesi”ni düzenlediniz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Evet, Malatya’da bir taş üstüne taş koyan, Malatya’nın geleceğinde ve gelişmesinde katkısı olan her kes en iyi şekilde anılmayı, bilgi, birikim ve tecrübelerinden istifade edilmeyi hak etmektedir. 

Bizler de Malatya’mızı daha yaşanılabilir bir şehir haline getirmek, Marka Şehir Yapmak ve insanlarımıza daha iyi hizmet sunmak için daha önce seçilmiş Belediye Başkanlarımız ile bir araya gelerek istişarede bulunmak istedik. Bu nedenle de böyle bir program düzenledik. 

Bu programın açılışı sırasında da yapmış olduğum konuşmada belirtmiş olduğum gibi, bizim varlık sebebimiz şehrimizin birliği, beraberliği, dirliği ve düzeni için olup, bu buluşmanın bir an evvel gerçekleşmesi gerektiğine karar verip hemen istişarelerde bulunduk. Bütün belediye başkanlarımıza bu anlamda sonsuz şükranlarımı arz ediyorum. Gerçekten de bizi kırmadılar. Bu çok önemli bir hadisedir Malatya açısından, Malatya tarihi açısından, demokrasi kültürü açısından ve Türkiye’ye rol model olma noktasında çok önemli bir hadisedir. Toplantıya katılım ve paydaş noktasında nasıl bir değerlendirme yapalım dedik, belediye başkanlarımızı ve fiili meclis üyelerimizi çağıralım daha uygun olur diye düşündük. Çünkü geniş katılımlı olmaktansa daha homojen toplantı, daha ileriki aşamalarda da geniş katılımlı toplantılar icra ederiz diye düşündük. Hakikaten Malatya tarihi açısından önemli bir gün oldu. Paylaşım ve tecrübenin aktarılması noktasında önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Belediye başkanlarımızla birlikte Kent Müzesinde oturduk, uzun sohbet ve istişarede bulunma fırsatını bulduk. 

Burada özellikle kentimizin kimliğinin korunması noktasında, kentimizin belleğinin korunması noktasında, hafızasının korunması noktasında ve kent kültürüyle birlikte kent değerlerinin sabitleştirilip oraya entegrasyonu noktasında genel anlamda sosyal entegrasyonun icra edilmesi noktasında önemli bir toplantı olduğu kanaatindeyim. Burada demokratik kültür anlamında da önemli bir mesaj var. Türkiye’ye önemli bir mesaj var. Değişik zamanlarda, değişik partilerde görev yapmış ve memleketimizin hizmetinde bulunmuş belediye başkanlarımızın şehrin çağrısına kulak verip, şehrin çağrısına icabet ettikleri için bütün Malatya halkı adına, hemşerilerim adına kendilerine bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Biz, bu topraklarda mirasçıyız. Bu topraklarda yaşamak bir vebal aynı zamanda bir vecahattir, şereftir aynı zamanda bir vebaldir. Eğer bu toprakları hak ettiğimiz şekilde, emanet edildiği şekilde gelecek kuşaklara aktarmadığımız zaman bunun vebali altında boğulur gideriz. Ama geçmişteki birikimlerimizin kümülatif olarak bu şehre hizmet olarak yansıtırsak ve bu şehrin çağrısına kulak verip şehrin ihtiyaç hiyerarşisini giderirsek ve geleceğe güzel bir şehir bırakabilirsek işte o zaman vecahate yani şerefe talip olmuş oluruz. Demokrasi kültürünün en güzel örneğini Malatya’da dün nasıl atalarımız medeniyetin ışığını, kahramanlık destanlarının ışığını, ilim irfan ışığını nasıl yayıp ve Anadolu’yu aydınlattılarsa demokrasi kültürünün en güzel icra edildiği bir toplantıyı da bizler Malatya’da gerçekleştirmiş olduk. 

Toplantımız hem çok faydalı geçti, hem de örnek bir program oldu. Çünkü her bir başkanımızın ayrı ayrı tecrübelerinden, birikimlerinden faydalandık. Onların şehrimiz ile ilgili önerilerini dikkate alarak, bundan sonraki süreçte de yatırım ve hizmetlerimizin şekillenmesi noktasında yer vermeye özen göstereceğiz. 

Bu vesileyle programımıza icabet eden tüm Başkanlarımıza, Meclis üyelerimize ve katılımcılarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu istişarelerimizin devam edeceğini de belirtmek istiyorum. 

5-    Yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı Malatya Büyükşehir Belediyesi ödül üstüne ödül alırken Türkiye’de örnek gösterilen belediye oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Malatya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de en fazla yatırım yapan belediyedir. Bu birlikteliğin temayüz ettiğinin en güzel örneğidir. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz yatırım ve hizmetlerden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili bakanlıklarımızın verdiği desteklerle şu ana kadar hangi projeye başladıysak, başarıyla tamamladık. Bildiğiniz gibi Malatya’da yaptığımız hizmet ve yatırımlarda Sayın Cumhurbaşkanımız Malatya’yı örnek gösterdi. Biz göreve geldiğimizden günden beri işimizi aşk ile yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda aldığımız ödüller yaptığımız işlerin birer göstergesi oldu. 

Bizler bu ödülleri şahsımız adına değil Malatya’nın geleceğini yönelik yaptığımız yatırımlar ve hizmetlerin karşılığında hemşerilerimiz adına aldık. Bu ödüllerde hemşerilerimin de bizlere vermiş oldukları desteklerin de tabi ki büyük katkısı vardır. 

6-    Malatyalı hemşerilerinize iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, Malatya’yı mazisine layık istikbaline hazırlama noktasında gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren hemşerilerimize vermiş olduğumuz sözlerin kat be kat fazlasını bir bir gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 
Bizler Malatya’yı bir bütün olarak ele aldık ve çalışmalarımızı merkez, kenar veya kırsal mahalle ayırımı yapmadan şehrimizin her köşesine eşit bir şekilde götürmeye gayret ediyoruz. 

Bu çalışmalarımız sırasında vatandaşlarımıza zaman zaman sıkıntılar versek de durumu anlayışla karşılayan ve çalışmalar tamamlandıktan sonra da minnettarlığını gösteren hemşerilerime sonsuz teşekkür ediyorum. 

Hemşerilerimiz müsterih olsunlar. Malatya emin ellerde. 

Bakmadan Geçme