Türkiye genelinde Malatya 24'üncü sırada yer aldı.

Malatya üretilebilen ürünlerin çeşitliliği sıralamasında Türkiye genelinde 24'üncü sırada yer aldı.

Sanayinin Liderleri Programı ile TOBB’a bağlı odalar tarafından hazırlanan ve TOBB tarafından onaylanan sanayi kapasite raporlarının bir araya gelmesi ile oluşan içerisinde 90 binden fazla üreticinin makine parkı, üretim, hammadde ve iletişim bilgilerinin yer aldığı TOBB Sanayi Veritabanı’na kayıtlı verilerden derlenerek, yaklaşık 4 binden fazla ürün için veri analizleri gerçekleştiriliyor ve buna göre sanayide lider iller belirleniyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından başlatılan Sanayinin Liderleri Programı çerçevesinde illerin üretebildikleri ürünlerin çeşitliliğinin göstergesi olan analizlerin sonucunda, 2 bin 621 farklı ürün üretebilme kapasitesiyle İstanbul birinci olurken, 2 bin 300 farklı ürün üretebilme kapasitesiyle İzmir ikinci, bin 954 farklı ürün üretebilme kapasitesiyle Ankara ise üçüncü oldu. Ankara’yı bin 757 farklı ürün üretebilme kapasitesiyle Kocaeli ve bin 598 farklı ürün üretebilme kapasitesiyle Bursa takip etti. Malatya, TOBB ‘un Sanayi Veritabanına kayıtlı 3 bin 926 ürün içerisinden ürettiği 521 ürün sayısıyla 81 il arasında 24’üncü sırada yer aldı.

24 SEKTÖRDE İHRACAT YAPILIYOR

Malatya’da 2022 yılı 1 Ocak – 30 Haziran verilerine göre, 24 farklı üretim sektörde 212 milyon 261 bin 950 dolarlık ihracat yapıldı. Çelik, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Deri ve Deri Mamulleri, Diğer Sanayi Ürünleri, Elektrik ve Elektronik, Fındık ve Mamulleri, Halı, Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayii, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Kuru Meyve ve Mamulleri, Madencilik Ürünleri, Makine ve Aksamları, Meyve Sebze Mamulleri, Mücevher, Otomotiv Endüstrisi, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Süs Bitkileri ve Mamulleri, Tekstil ve Hammaddeleri, Tütün, Yaş Meyve ve Sebze, Zeytin ve Zeytinyağı sektörlerinde gerçekleştirilen ihracatın büyük bir bölümünü tarıma dayalı sanayide yer alıyor.

Bakmadan Geçme