• Haberler
  • Gündem
  • 'Türkiye-Angola Karma Ekonomik Komisyonu I. Dönem Toplantısı Tutanağı' imzalandı

'Türkiye-Angola Karma Ekonomik Komisyonu I. Dönem Toplantısı Tutanağı' imzalandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Angola'nın Başkenti Luanda'da KEK Eşbakanı ve İnsan Hakları ve Adalet Bakanı Rui Jorge Carneiro Mangueira ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Adalet Bakanlığında gerçekleşen görüşmede Bakan Tüfenkci, öncelikle Angola’da bulunmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti ve ziyaretin işbirliğinin ilk adımı olması temennisini dile getirdi.

 

Ülkeler arasındaki mesafenin, ilişkilerin gelişmesine engel olmadığını belirten Bakan Tüfenkci, her iki ülkenin renkli kültür mozaikleri ve gelişen ekonomileri ile benzeşen özellikler taşıdığını ifade etti.

 

2. DÖNEM KEK TOPLANTISI ANKARA’DA

Bakan Tüfenkci, 2008 yılında imzalanan çerçeve anlaşma ile tesis edilen ancak aradan geçen 9 yılda toplanamayan Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasına elbirliği ile işlerlik kazandırılmasının önemine değindi.

Burada gerçekleştirilecek 1. Dönem KEK Toplantısı kapsamında ticari ve ekonomik gündem konularının ele alınacağını belirten Bakan Tüfenkci, ayrıca gümrük, sanayi, enerji ve madenler, çevre ve şehircilik, orman ve su, tarım, sivil havacılık,  sağlık, eğitim, lojistik, gençlik ve spor ile kültür ve turizm konularının da görüşülebileceğini kaydetti.

Bakan Tüfenkci, Ankara’da gerçekleştirilecek 2. Dönem KEK Toplantısına kadar, burada alınan kararların hayata geçirileceğine işaret etti.

İŞBİRLİKLERİ ARTIRILMALI

Türkiye ile Angola arasındaki ticaret hacminin, 2006 yılında 71,2 milyon dolar iken, 2016 yılında 134,8 milyon dolara yaklaştığını bildiren Bakan Tüfenkci, Angola’ya ihracatın ise 2014 yılında 287 milyon dolar ile en yüksek seviyesine ulaştığını, 2016 yılında ise 128 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

İki ülke ticaret potansiyelinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Bakan Tüfenkci, aracı ülkeler olmadan iki ülkenin ticaretini karşılıklı gerçekleştirmesinin ve her iki ülke iş adamlarının doğrudan temaslarının önemine değindi.

 

TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI

Bakan Tüfenkci, iki ülke arasında asimetrik modele dayalı ve sınırlı sayıda ürünü kapsayacak bir tercihli ticaret anlaşmasının akdedilmesinin, ikili ticaretin geliştirilmesine ve dengeli bir yapıya kavuşturulmasına katkı sağlayacağının altını çizdi.

Bu anlaşma ile Angola’nın hassas sektörlerinin de dikkate alacağını ifade eden Bakan Tüfenkci, “Angola’nın ihtiyaç duyacağı sektörlerde bir geçiş dönemi öngörebileceğimizi de belirtmek isterim. Bu anlaşmanın kapsamını ve içeriğini görüşmek üzere teknik heyetlerimizin 2017 sona ermeden önce Ankara’da istikşafı görüşmeler gerçekleştirmelerini teklif ediyorum. Bu kapsamda, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ile Çifte vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın da en kısa sürede imzalanmasına büyük önem atfettiğimi belirtmek isterim” dedi.

FARKLI ALANLARDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Bakan Tüfenkci, Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması müzakerelerinin de en kısa sürede tamamlanmasının ve imzaya hazır hale getirilmesinin işbirliğine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Angola ile her alanda olduğu gibi gümrük alanındaki ilişkilere de önem verdiklerini vurgulayan Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Söz konusu Anlaşma’nın yürürlüğe girmesi etkin ve güvenilir ticari işlemlerin hayata geçirilmesinde çok değerli katkılar sağlayacaktır. Öte yandan, Anlaşma ile birlikte sadece ikili ticaretimizin yasal ve sağlıklı koşullarda seyretmesi temin etmiş olmakla kalmayacağız. Aynı zamanda gümrük idarelerimiz arasındaki işbirliğini sağlam bir zeminde tesis önünü açacağız. Bu anlaşmalara ek olarak; KOBİ’ler Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Bilim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Balıkçılık Alanında İşbirliği Anlaşması, Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması, Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması’nın da tamamlanması ikili işbirliğimizin yasal altyapısının tamamlanmasına katkı sağlayacaktır. Böylece, ilişkilerimiz sağlam yasal temeller üzerinde yükselecektir.”

Bakan Tüfenkci, 2017 yılı sona ermeden Türkiye-Angola İş Forumunu Türkiye’de gerçekleştirmeyi teklif etti.

THY’nin Luanda seferlerinin Luanda Uluslararası Havaalanında haftada iki frekans uçuş yapılması için Angola makamlarından izin beklendiğini belirten Bakan Tüfenkci, iznin sağlanmasının ilişkileri güçlendireceğini dile getirdi.

Enerji ve tarım sektöründe de işbirliklerine açık olduklarını ifade eden Bakan Tüfenkci, Angola’da bulunan FETÖ iltisaklı okulların kapatılması konusunda duyduğu memnuniyeti de sözlerine ekledi.

 

 

KEK EŞBAŞKANI: "TÜM ALANLARDA İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

 

 KEK Eşbakanı ve İnsan Hakları ve Adalet Bakanı Rui Jorge Carneiro Mangueira 2017 bitmeden hukuki çerçeve anlaşmasını imzalamaya çalışacaklarını belirtti. Bahsi geçen tüm alanlarda iş birliği için en iyisini yapmaya çalışacaklarını kaydeden Margueria, "THY'nin önemini anlıyoruz 2018 ilk çeyreğinde bitecek olan havaalanımızda THY' de yolcularına kaliteli servis sunacaktır. 2018 yılında THY' nin operasyona başlaması için elimden geleni yapacağım" dedi.

 

Kalıcı bir iş birliği ve bunun artarak ilerlemesini istediklerini vurgulayan KEK eşbaşkanı Mangueira birlikte çalışarak karşılıklı ilişkilerin daha iyi olacağını düşündüğünü söyledi.

 

KEK toplantıları sayesinde 3. şahıslar arada olmadan ticareti iyileştirip kolaylaştırmak en önemli görevleri olduğunu ifade eden KEK eşbaşkanı Mangueira "diğer sektörlerde de Türkiye'nin potansiyelini ve yatırım iştahını biliyoruz biz çalışmaya ve her şekilde desteğe hazırız" diye konuştu.

 

Protokol konuşmalarının ardından  Türkiye-Angola Karma Ekonomik Komisyonu I. Dönem Toplantısı Tutanağı imzalandı. Bakan Tüfenkci KEK eşbaşkanına Türk kahvesi, Galatasaray forması ve Malatya kayısısı hediye etti.

 

Toplantı sonunda iki bakan basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

Bakan Tüfenkci daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Manuel Vincent, Sanayi Bakanı Bernadina Martins ve Ekonomi Bakanı Abraao Pio dos Santos Gourgel ile görüştü.

Bakmadan Geçme