• Haberler
  • Genel
  • Türk Kuru Meyve Sektörü 36. Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi'ne katıldı

Türk Kuru Meyve Sektörü 36. Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi'ne katıldı

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’ndan bir heyet, Hindistan’ın Chennai kentinde gerçekleştirilen 36. Kuru ve Kabuklu Meyveler (INC) Kongresi’ne katıldı.

 

Kongreye, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Bilge Göksan, Eliya Alharal, Nejat Almış ile Prof. Dr. Uygun Aksoy katıldı.

 

Dünya genelinde 750 firma ve kuruluş temsilcisinin üyesi olduğu Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (INC), her yıl farklı bir ülkede yaptığı kongrelerde ürünlerin üretim ve tüketim durumları ve tahminlerine ilişkin istatistikler, ticarete etki eden konular, generik tanıtım çalışmaları, kuru ve kabuklu meyvelerin insan sağlığına katkılarına yönelik bilimsel çalışmalar ele alınıyor.

 

Bu yılki Kongreyi değerlendiren Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Kongrenin bir milyarı aşkın nüfusu ve yaklaşık yüz milyonluk yüksek gelirli tüketici kitlesine sahip Hindistan’da gerçekleştirilmesinin, ülkemizin kuru ve kabuklu meyvelerde taşıdığı potansiyeli yerinde görmek için kendileri için iyi bir fırsat oluşturduğunu kaydetti. Celep “ Kongre’de yerinde gördük ki, dünyanın gelişme yolundaki iki dev ülkesi olan Çin ve Hindistan kuru meyve ticaretinde de önemli paya ve artırılabilir bir potansiyele sahip olan ülkeler. Yakın geçmişte de her iki ülkeyi hedef pazar olarak belirleyip fuar ve diğer tanıtım çalışmaları yapmakta ne kadar isabetli davrandığımızı tekrar gördük” diye konuştu.

 

Kongre’de dünya genelinde ülkemizde üretilen kuru meyvelerin yanında tüm ürünler için pazarlarda çeşitlenme söz konusu olduğunu gözlemlediklerini anlatan Celep, “Özellikle Uzakdoğu ülkeleri hem üretici, hem işlemeci ve hem de tüketici ülkeler olarak yavaş yavaş ağırlıklarını hissettiriyorlar. Hindistan ve Vietnam Afrika ülkelerinde ağırlıklı olarak üretilen Kaju cevizinin işlenmesinde ön plana çıkıyorlar. Çin başta ceviz olmak üzere önümüzdeki yıllarda ağırlık kazanacak. Bu ülkeler aynı zamanda tüketimde de yavaş yavaş ön plana çıkacaklar” şeklinde devam etti.

 

Tüketici tek seferde tüketime uygun ambalajlarda ürün istiyor

 

Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise; dünya kuru ve kabuklu meyve ticaretinde yeni ürün geliştirme ve özellikle tek seferde tüketime uygun ürün ambalajlarına doğru bir trend olduğuna dikkat çekerek ülkemizde de tek üründen oluşan veya birden fazla ürünün bir araya getirilerek oluşturulan küçük tüketici ambalajlarına yönelik ilginin giderek arttığını ve dünya kuru ve kabuklu meyve ticaretindeki payının daha da artmasını beklediklerini ifade etti.

 

Türk kuru meyve sektörünün tüketici tercihlerine göre üretimini şekillendirmesi gerektiğine vurgu yapan Öz, “Türkiye olarak biz de, ülkemizde üretilen ürünleri veya ülkemizde üretimi mümkün olmayan veya üretimi ihtiyaca cevap vermeyen ürünleri Dahilde İşleme Rejimi kapsamında temin ederek küçük ambalajlarda paketleyip dünya pazarlarına sunmaya daha fazla yönelmeliyiz, dünyadaki trend bu yönde” diye konuştu.

 

Kuru ve kabuklu meyvelerin insan sağlığına olan olumlu etkilerine ilişkin bilimsel çalışmaların her geçen gün arttığına işaret eden Öz, üretici ülkelerden olan temel beklentilerin ise kaliteli, dünya standartlarına uygun, güvenli ve kalıntı içermeyen ürünler olduğunu gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

 

Konferans sırasında Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bilge Göksan tarafından Dünya Kuru Üzüm Üretim ve Ticareti, Prof. Dr. Uygun Aksoy tarafından Dünya Kuru Kayısı ve Kuru İncir Üretim ve Ticareti konulu sunumlar yapıldı.

 

Kongre boyunca ayrıca, Türkiye Kuru Meyve Sektörü standında Türk kuru meyvelerinin sunum ve tanıtımı gerçekleştirildi.

Bakmadan Geçme