Telefon mu Alacaksınız?

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez

    Cep telefonları, günümüzde artık akıllı olarak tabir edilmesi ile birlikte teknolojisini, bilgisayar teknolojileri ile birleştirerek tamamen mini bir bilgisayar özelliği kazanmış oldu. Öyle ki; bilgisayarların içeriğine sim kart ve mobil hat işlevi eklenmiş cihazları haline geldi. 
    Cep telefonları, doksanlı yıllar ile beraber hayatımıza giren cihazlardır. O dönemlerde sadece arama ve SMS gönderme için kullanılırlardı. Baz istasyonları sayısı da oldukça az olduğundan her yerde çekim alanı bulunmazdı. İlerleyen yıllarda teknolojilerinde gelişmesi ile birlikte o dönemlerde bir cep telefonu ne kadar küçükse o kadar ergonomik ve makbul kabul edilirdi. Antensiz olması ise en büyük aranan özelliklerinden biriydi telefonların.
    Elbette akıllı telefonların piyasada yerini bulması ile birlikte antenli olması kesinlikle beklenmeyen bir durum halini aldı. Bununla birlikte küçük olması talep edilen telefonların, artık ekranı ne kadar büyük ve net ise o kadar makbul olunduğu bir döneme de adım atıldı. Peki, bu durumda bir telefon alırken nasıl seçim yapmalıyız?
    Öncelikle daha önce kullandığınız telefonun kendisinde bulunan teknolojisini ve kullanım ömrünü doldurmuş olması en önemli tercih olmalıdır. Daha sonra da almak istediğiniz yeni telefonunuzun size uygun satış rakamlarında olması, diğer bir önemli alım kriteri olmalıdır. Bu kriterleri sağladıktan sonra almak istediğiniz telefonun teknik özelliklerine geçebiliriz. 
    Telefonlarda da işlemci ve ram gibi bilgisayarlarda bulunan donanım parçalarının, günümüz teknolojilerinde uyarlanmış halleri bulunur. Eğer siz birden fazla uygulamayı aynı anda kullanmak ve bu uygulamalar arasında geçiş yaparak işlem yapmak istiyorsanız, RAM’ iniz ne kadar artarsa, o kadar uygulamayı aynı anda kullanabilirsiniz. Eğer siz uygulamalarım hızlı bir şekilde işlem yapsın veya internet sayfasına hızlı bir erişim sağlamak istiyorsanız, bu kez işlemci sayınızın artması gerekir. Her iki donanımın da ne kadar yüksek olursa o kadar cep telefonunuz güçlü işlem yapacaktır ancak bütçeniz kadar almak en ergonomik olanıdır. 
    Akıllı telefondaki kameralarınızın adedi, optik durumu ne kadar iyi olursa olsun bir fotoğraf makinesindeki kadar etkili ve net fotoğraf çekmeyecektir. Bu yüzden sizin gözünüze en yakın netlikte alacağınız görsel bir fotoğraf, telefonlarda kamera seçimi yapmanız için yeterli olacaktır.
    Diğer bir özellik olan işletim sistemlerinde, seçim yapabileceğiniz 2 farklı işletim sistemi bulunur. Bunlar arasında seçim yapmak istiyorsanız tercihinizin, en çok kullanılan işletim sistemi olması size tamir, bakım ve onarım için avantaj sağlayacaktır. Dokunmatik ekranların tepki süresini de unutmayalım. Siz telefon ekranına dokunduğunuzda işlemi 2 saniye geç yapan telefonda bir sıkıntı olabileceği düşünülebilir. Telefondaki bilgilerinizin yedeklenmesini de istiyorsanız bulut teknolojilerin desteklendiği telefonları tercih edebilirsiniz. Bunların dışındaki tüm özellikleri, sizin talep ettiğiniz özelliklere göre inceleyerek seçebilirsiniz.
    Unutmayalım ki telefonlarda bizim kişisel alanlarımız içerisinde kendine yer buldu. Bu yüzden mümkün olduğu kadar telefon değiştirmemek ve telefondaki verileri yedeklemek, güvenlik açısından en önemli yöntemlerdendir. Yeni telefon alacaklara şimdiden hayırlı olsun. 
Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez
 

Bakmadan Geçme