Tekstil fabrikalarında verimlilik nasıl artırılır?
Sistem Geliştirme Danışmanlık firmasının sahibi ve Tekstil Mühendisi Mehmet Can,
Sistem Geliştirme Danışmanlık firmasının sahibi ve Tekstil Mühendisi Mehmet Can, Gelin Tekstil yönetici ve çalışanlarına "Yalın Üretim Yönetimi" konulu bir eğitim verdi. Eğitim, North Point Otel’de düzenlendi.
Sistem Geliştirme Danışmanlık firmasının sahibi ve Tekstil Mühendisi Mehmet Can, Gelin Tekstill yönetici ve çalışanlarına “Yalın Üretim Yönetimi” konulu bir eğitim verdi. North Point Otel’de düzenlenen eğitime Gelin Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Kes ve Yönetim Kurulu Üyesi Emine Tosunoğlu Kes de katıldı.
Eğitim başlamadan önce çalışanlarına hitap eden Osman Nuri Kes, eğitimin ve öğrenmenin önemine değinerek yalın üretim konusunun önemine dikkat çekti. Osman Nuri Kes, “Yaşayan bir işletmemiz var. Üretimimiz devam ederken, satın alma, siparişler devam ederken işleri durdurup yenileme şansımız yok. Önemli olan süreç devam ederken bunları yapabilmek ve buna adapte olmak o yüzden bu konuda hepinizden fedakarlık, tutku, heyecan ve katılım bekliyorum. Bu eğitimin sizlere çok şey katacağını düşünüyorum.” dedi.
Amaç israfları ortadan kaldırıp verimliliği sağlamak
İşletmelerde israfları ortadan kaldırarak sürekli akış ile verimliliği artırmak ve buna bağlı olarak maliyetleri düşürmek üzerine çalışmalar yapan Tekstil Mühendisi Mehmet Can ise, eğitimde pazarlama, planlama, satın alma, numune, iç piyasa satış, üretim ve idari birim süreçlerini tek tek ele aldı.
Mehmet Can; üç oturum şeklinde düzenlenen eğitimde, müşteri beklentilerini karşılama, israfların önlenmesi, süreçlerle yönetim, sipariş üretim süreci, kurumsal mükemmellik, sürekli iyileştirme (Kaizen), problem çözme aşamaları, yalın üretim yönetimi araçları, süreç etkileşim tabloları, iyileştirme takımları ve vaka analizi konularında Gelin Tekstil çalışanlarını bilgilendirdi.
Veri akışı doğru ve güvenilir olmalı
Veri yönetimi ve değerlendirmesinin doğru, kesintisiz ve güvenilir olması gerektiğini kaydeden Mehmet Can, bu sağlandıktan sonra; değişim, iyileştirme ve verimliliğin sağlanabileceğini dile getirdi.
Karlılık oranlarında yükselmeyi gerçekleştirmek
Dünyada ve Türkiye’de yalın üretim uygulamaları hakkında bilgi veren Mehmet Can, rekabet gücünün sağlanabilmesi için maliyet yönetiminin önemine dikkat çekti. Can, “Ana hedefimiz üretimde ve yönetimde sürekli akışı sağlamak, kayıpları israfları önlemek, metot geliştirme çalışmalarının sürekliliğini sağlamak, verimliliği artırmak, kişi başına düşen üretimi artırmak, maliyetleri düşürmek ve sonuç olarak karlılık oranlarında yükselmeyi gerçekleştirmek” diye konuştu.
Mehmet Can, takım çalışması ile tüm süreçlerin sorgulanması ve iyileştirilmesi olarak tanımlanan Kaizen sistemi ilgili olarak da detaylı bilgi verdi.