TCDD'de Hurda Yolsuzluğu: 6 Personel Memuriyetten Atıldı

TCDD'de Hurda Yolsuzluğu: 6 Personel Memuriyetten Atıldı

CHP’li Vekil Mahmut Tanal’ın önergesine cevap veren Bakan Turhan, TCDD’deki hurda yolsuzluğuyla ilgili 6 personelin memuriyetten atıldığını, 1 personele de aylıktan kesme cezası verildiğini açıkladı. 

Turhan, hurda yolsuzluğuna ilişkin 2019-2020 yılında toplam 8 soruşturmanın başlatıldığını, 5’nin tamamlandığını, 3’ünün ise halen devam ettiğini aktardı. Turhan, savcılığın da duruma el koyduğu bilgisini verdi. 

CHP’li Tanal, kamu kurumlarındaki hurda yolsuzluğu için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, TCDD’de “usulsüz hurda satışı yapıldığı” iddialarını soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşımıştı. 

Tanal, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a “Usulsüz hurda satışı yapıldığı gerekçesiyle TCDD’ye yönelik başlatılan herhangi bir idari veya adli soruşturma var mıdır? ‘Hurda yolsuzluğu’ iddiasıyla soruşturma geçiren, açığa alınan, görevden alınan, ihraç edilen, ceza alan herhangi bir TCDD personeli, yetkilisi, bürokratı var mıdır? Henüz kullanım ömrünü doldurmamış vagonların Sivas Bostankaya Gar Şefliği’nde kesilerek hurda haline getirildiği ve satıldığı iddiası doğru mudur?” şeklinde sorular yöneltmişti. 
BAKAN TURHAN: 8 SORUŞTURMA BAŞLATILDI, 6 KİŞİ MEMURİYETTEN ÇIKARILDI  

CHP’li Mahmut Tanal’ın soru önergesine yanıt veren Bakan Turhan, TCDD’de hurda yolsuzluğu iddialarına ilişkin 8 soruşturma başlatıldığını, 5’nin tamamlandığını, 3’ünün ise halen devam ettiğini aktardı. Turhan, ‘hurda yolsuzluğu’ fiili nedeniyle 6 personelin memuriyetten çıkarıldığını, 1 personelin ise aylıktan kesme cezası aldığını anlattı. 

Bakan Turhan, “Usulsüz hurda satışı, yolsuzluğu, hırsızlığı gibi İddialar ile ilgili 2019-2020 yılında toplam 8 adet inceleme/soruşturma yapılmış/yapılmakta olup, 5'i tamamlanmış, 3’ünün ise halen soruşturma süreci devam etmektedir. 2 adet konu Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiştir. 2010-2020 yılları arasında ‘hurda yolsuzluğu’ fiili nedeniyle 1 personel aylıktan kesme, 6 personel İse memuriyetten çıkarma cezası ile cezalandırılmıştır. Ayrıca, zaman zaman yapılan ihbarlar araştırılarak idari başlatılmakta, yapılan işlemler ihbar yapan kişiye de bildirilmektedir” bilgisini verdi. 
Henüz kullanım ömrünü doldurmamış vagonların Sivas Bostankaya Gar Şefliği’nde kesilerek hurda haline getirildiği iddialarını ise reddeden Turhan, “Sivas Bostankaya Gar Şefliğinde bulunan vagonlar ağırlıklı olarak 1954 yılında imal edilmiş olup bunlardan kullanma imkânı bulunmayan ve tamirleri ekonomik olmayan vagonlarla ilgili teknik rapor düzenlenerek ıskat teklifleri yapılmış ve ıskat kararı alınmıştır. Iskat edilen vagonların satışları mevzuat gereği Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne (HURDASAN A.Ş.) yapılmıştır. Kullanım ömrünü doldurmamış vagonların ıskatı ve kesimi yapılmamıştır” ifadelerini kullandı. 

TANAL KAMUDAKİ HURDA YOLSUZLUĞU İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTEDİ 
Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, devlete ait hurdaların usulsüz bir şekilde satıldığına ilişkin iddiaların incelenerek, kamu kurum ve kuruluşlarındaki “hurda yolsuzluğunun” önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. 

Milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi veren Tanal, Düzce Belediyesi’nin depolarında tutulan, piyasa değeri yaklaşık 600 bin TL olduğu tahmin edilen 400 ton hurda metal malzemenin kaybolduğuna yönelik haberlere, İspir Belediyesi’ndeki tartışmalara ve TCDD’deki duruma dikkat çekerek, “Hurda’ deyip geçmemek lazım. Devlete ait hurdaların akıbetinin ve ‘Hurda yolsuzluğu’ iddialarının araştırılmasına ilişkin Meclis’in üzerine düşeni yapması gerekmektedir” dedi. 
CHP’li Mahmut Tanal, kamu kurum ve kurumlarında, belediyelerde, üniversitelerde, askeri birliklerde usulsüz hurda satışı yapılıp yapılmadığı, hurdaların özel şahıslara satılarak kamunun zarara uğratılıp uğratılmadığı, kamudaki hurda satışından ne kadar gelir elde edildiği, kurumdaki hurda satış işlemlerinin kayıt altına alınıp alınmadığı, henüz kullanım ömrünü doldurmamış malzemelerin hurda haline getirilerek ya da hurda gibi gösterilip satılıp satılmadığı sorularının yanıt bulması gerektiğinin altını çizdi. 
 

Bakmadan Geçme