• Haberler
  • Malatya
  • Sürdürülebilir Çevre Kavramı ve Kadının Rolü Paneli Düzenlendi

Sürdürülebilir Çevre Kavramı ve Kadının Rolü Paneli Düzenlendi

Sürdürülebilir Çevre Kavramı ve Kadının Rolü

İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda “Sürdürülebilir Çevre Kavramı ve Kadının Rolü” paneli düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNÜKATUM) ve Yeşilyurt Belediyesinin ortak girişimleriyle Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda “Sürdürülebilir Çevre Kavramı ve Kadının Rolü” paneli düzenlendi.

Moderatörlüğünü Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Karadağ’ın yaptığı panele; Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Gökçe, Yeşilyurt Belediyesi Çevre Mühendisi Recep Yıldız, İNÜKATUM üyeleri, akademik personel ile öğrenciler katıldı.

“Su ve Kadın” arasındaki bağlantı hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Didem Gökçe “Bu doğayı insan olarak paylaşıyoruz, birey olarak paylaşıyoruz, bir iş bölümü var. Bu iş bölümünün temeli evde karşımıza çıkıyor. Evdeki su idaresi annelerin ya da hanımların rolü üzerinde. Erkekler bu konuda biraz daha duyarsız mı? Hayır. Belki kadına duyulan güvenden kaynaklı ama kadının sanitasyon ve temizlik konusunda hassas olması, elindeki imkanları daha kontrollü kullanması, su kaynaklarında da kadının son derece önemli bir rol oynadığını gösteriyor.” dedi.

Didem Gökçe, canlılar için suyun öneminden bahsederek, suyun ekosistemde birinci derecede önem taşıdığını vurguladı.

“Ekolojik Ayak İzi En Yüksek Olan Ülkeler…”

Su Ayak İzi ve Ekolojik Ayak İzi hakkında bilgi veren Gökçe, şunları söyledi:

“Suda yürüdüğünüzde, çamurda yürüdüğünüzde ya da karda yürüdüğünüzde ayak izi nasılsa bu sizin ayağınızın büyüklüğünü gösteriyor. Kirlettiğiniz su ne kadar fazlaysa bıraktığınız iz o kadar fazladır. Yani su ayak izi, tüketilen bir malın ya da ürünün üretiminde, oluşumundan üretimine kadar geçen sürede tüketilen suyu bize gösteren bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Ekolojik Ayak İzi ise insanların tükettiği yaşam alanlarında ne kadar üretim, sanayi ve tarımda ürün elde ederken çevreyi ne kadar kirletiyoruz, çevreye ne kadar zarar veriyoruz? Bunun temsili de ekolojik ayak izi olarak karşımıza çıkıyor. Ekolojik ayak izi en yüksek olan ülkelerin; Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Danimarka, Belçika, Amerika Birleşik Devletleri şeklinde sıralandığını söyleyebiliriz.”

“Sıfır Atığın Amacı İsrafı Önlemek”

Sıfır Atık konulu bir konuşma yapan Yeşilyurt Belediyesi Çevre Mühendisi Recep Yıldız, Sıfır Atık projesinin israfı önlemek amacı taşıdığını belirtti. Yıldız, konuşmasının devamında atıkların sürdürülebilir ve geri dönüşüm şeklinde değerlendirilme sürecinden bahsederek şunları söyledi:

“Üretim, tüketim ve hizmet sürecinde atık oluşumunun önlenmesi, azaltılması, yeniden kullanımına öncelik verilmesi, oluşan atıklarımızın kaynağında ayrıştırılıp biriktirilerek toplanmasıdır. Atık yönetim sıralamasında önceliğimiz önleme, döngüsel kaynak, sürdürülebilir ürün tercihi, yeniden kullanım ve geri dönüşümdür. Önleme, tüketimi azaltmak, tekrar kullanılan, yenilenebilen veya geri dönüşebilen ürünlerin üretimi teşvik ederek sürdürebilir ürünler satın almak ve geri dönüşümü artırmaktır. Yeniden kullanım, tekrar kullanımdır. Kırılan bozulan her şeyi tamir edip yeniden kullanmak, kullanılan eşyayı ihtiyaç sahiplerine tekrar kullanımını sağlamaktır. Çevreyi korumak, canlı yaşamını korumak, kirliliği önlemek yani sıfır atıkta temel amaç çevreyi korumaktır. Sıfır atığın amacı, israfı önlemek, doğal kaynakları verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak, atık kaynağını ayrıştırmak ve atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamaktır.”

Son olarak Yıldız “Dünya dedelerimize kalan bir miras değil, torunlarımıza bırakacağımız birer emanettir.” dedi.

Panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme