ŞKÖ Meslek Lisesi'ne Belediye Çökmesin

Veysel FIRAT Des Malatya İl Başkanı

Her şehrin hafızasında yer edinen ve şehirle özdeşleşen yapı ve kurumlar vardır. Malatyamızın da şehir olarak ve sosyal-kültürel yapılanmasında önemli yeri olan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi(ŞKÖ), depremde ağır hasar almış ve yeniden yapılma sürecine girmiştir. Okulun arsasının belediyeye terkedileceği ve okulun başka bir yere taşınacağı söylentileri, Atatürk Kız Anadolu Lisesi’nin başına gelenleri aklımıza getirdi.
Hatırlayacak olursak ŞKÖ’nün komşusu olan Atatürk Kız Anadolu Lisesi’nin arsası, zamanın Büyük şehir belediye başkanı Selahattin GÜRKAN ve zamanın milli eğitim müdürü Ali TATLI dönemlerinde karşılıklı anlaşma ile büyükşehir belediyesine devredilmiştir. Belediye bu arsayı yeşil alan olarak değerlendirecek, kesinlikle inşaat yapılmayacaktı. Arsası devredilen okula arsa verecek okulun binasını yaparak milli eğitime devredecekti. Fakat öyle olmadı. Okulun arsası yeşil alan olarak değerlendirilmeyip Millet Kütüphanesi binası yapıldı.  Atatürk Kız Anadolu Lisesi şehirden çok uzaklara Sancaktar Mezarlığının arkasına değersiz bir arazinin üzerine yapılarak milli eğitime verildi. Yani belediye milli eğitimi kandırarak arsanın üzerine çöktü.
Şimdilerde aynı akıbet ŞKÖ’nün başına gelecek gibi görünüyor. Yine aynı senaryoyu duymaya başladık. ŞKÖ’nün arsasının yeşil alan olarak değerlendirilip, ŞKÖ’nün başka bir yere taşınma planları masa üzerinde dolaşıyor. Eğer müdahale edilmezse şehrimizin sembol eğitim kurumlarından bir daha belediyenin çalışma alanları ve projelerine yem olacaktır. Yeşil alan yapacağız diye alıp kendi projeleri için güzel bir arsaya sahip olurken, bizim okulumuzu da Venk Mahallesi’ndeki tepenin başına yapıp gidin orada sürünün diyecekler. Oraya öğrenci nasıl gidecek veli bu gideri nasıl karşılayacak hiç düşünmeyecekler. 
ŞKÖ’nün eski yerinde daha donanımlı bir şekilde yapılıp öğrencilerimizin hizmetine sunulması gerekmektedir. Bunun için tüm siyasi partilere, STK’lara, eğitim sendikalarına, Sayın Valimize, Sayın milli eğitim müdürümüze hatta bu konuda taraf olan büyükşehir belediye başkanına bile görev düşmektedir. Şehrimizin meslek açığını gidermede önemli bir etken olan meslek lisesini, kıyıda köşede bir yere taşımak ancak ve ancak bu okul türünün gelişmesine engel olmak isteyenlerin yapacağı bir fiildir.  Üstelik yeterince yeşil alan mevcutken, bölgeyi eğitim kurumlarından temizlemek şehir mimarisi ve şehir sosyolojisi açısından ne kadar doğrudur düşünülmesi lazım. 
Yeşil alan veya meydanlar elbette ki şehirler için çok önemli. Ancak bu konuda abartıya gidiliyor. Hürriyet parkı ve eski stadın arsaları yeterince yeşil alan sunuyor bölgeye. Bölgeye eğitim kurumları da lazım. Belediye, Milli eğitim müdürlüğünü kandırarak değerli arsalarını elinden alıyor; sonra da istediği şekilde kullanıyor. Bunu söylüyor ve böyle biliyorum çünkü aynı oyunu Atatürk Kız lisesi’nde gördük. 
Bir Malatyalı olarak Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yerinde yapılması ve eğitim hizmeti verilmesini istiyoruz. Yapılaşma olmayacak, yeşil alan olacak diye milli eğitimin elinden alınıp,  Millet Kütüphanesi yapılan Atatürk Kız Anadolu Lisesi arsasının başına gelenler; ŞKÖ arsasının da başına gelmesinden endişe duyuyoruz. Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak ŞKÖ’ye sahip çıkılması yönünde herkesi göreve çağırıyoruz.
 Veysel FIRAT
 Des Malatya İl Başkanı
 

Bakmadan Geçme