Sizce Dünya ne kadar küçük?

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez

Milenyum çağı ile birlikte evlerimizde oturarak merak ettiğimiz bilgileri bilgisayarımızdan yâda cep telefonumuzdan arama motorlarını kullanarak öğrenebiliyoruz. Görmek yâda gezmek istediğimiz yerlere önceden bilgi sahibi olup herhangi bir sorun ile karşılaşmadan gezimizi tamamlayabiliyor, eğlenceli vakit geçirebiliyoruz. 
     Ülkemizde ve dünyada o kadar çok gezilecek ve görülecek yerler var. Bugün başlasak birkaç yıl sadece gezmek ile geçer. 2000 yılı öncesinde “Ben Dünyayı Gezdim” diyen birisine neler gördüğü sorulur, heyecanla gezdiği, gördüğü yerleri anlatması beklenirdi. Bununla birlikte şehirleri ve ülkeleri gezmek, ticaretinde geleneğiydi.
    Bilinen medeniyetin başlangıcından itibaren medeniyetler, kendilerini geliştirmeleri ve nüfus olarak artış göstermeleri sebepleri ile başlayan yer edinme ve besin ihtiyacı, medeniyetler arasında etkileşime neden olmuş ve oluşan ticaret ile birlikte yeni ticaret yollarının da keşfedilmesini zorunluluk durumuna getirmiştir. Ticaret yolları oluşturulmuş ve bu yollara hâkim olan devletlerin kendi zenginliklerini katlayarak, diğer milletler arasında söz sahibi olmasını sağlamıştır.  İpek ve baharat yollarının oluşması, Ümit burnunun ve Amerika’nın keşfi ve Süveyş kanalının yapılışı derken asırlar sürecek bir güç mücadelesi başlamış oldu. 
    Şimdi, Ümit burnunu veya Amerika’yı keşfedecek grubun içerisinde olduğunuzu bir düşünün, hiç bilmediğiniz ve başınıza ne gelebileceğini öngöremediğiniz bir bilinmeyeni tanımlamaya çalışıyorsunuz. Belki tanımlamaya çalıştığınız yerde saldırıya uğrayabilir, salgın hastalığa yakalanabilir, okyanuslarda kötü hava şartlarında derin ve büyük dalgalar ile zorluk yaşayabilir; kaç günde nereye ulaşacağınızı bilmediğiniz bir yolculuk yapıyor olacaktınız. Üstelik bu yolculukta sizin yanınızda olan sadece bir pusula ve yol arkadaşlarınız var.
    İşte doksanlardan itibaren milenyum çağının da başlaması ile birlikte bilinen ve keşfedilmiş tüm dünya artık bir Mouse hareketi kadar avucunuzda. Dünyayı istediğiniz kadar döndürebilir, rastgele bir yer seçerek orası hakkında varsa tüm bilgileri alabilirsiniz. Bu yer bir şehir ise nerede kalınır, ne yenir, neresi gezilir gibi birçok bilgi size hazır olarak sunuluyor. Bununla birlikte şehirleri yeniden planlayabilir, yollarını oluşturabilir ve şehri yeniden inşa edebilirsiniz. Bir binanın hangi koşullarda depreme dayanıklı olup olmayacağını öngörebilecek kadar zemin etüdünü yapabilir, Akıllı şehirler kurarak, o şehirde yaşayan vatandaşların rahatlığını temin edebilirsiniz. 
    Meteoroloji haberlerini tahmin edebilir, hava durumuna göre kıyafetlerinizi gideceğiniz yere götürebilirsiniz. Gideceğiniz yerlere aylarca yolculuk yapmak yerine teknolojiyi kullanarak uçakla en fazla 10-12 saat arasında ulaşabilirsiniz.    
    Özetle farkında bile olmadan yaşadığımız teknolojik gelişmeler hayatımıza oldukça kolaylık sağlamış. Eğer bir maceracı değilseniz, artık bir yerlere gitmeden de her yer hakkında bilgi alabilir duruma geldik. Sizce Dünya ne kadar küçük? 
 
 

Bakmadan Geçme