Saldırgan sokak köpekleri eğitilmeli
Köpek eğitmeninden sokak köpekleri için öneri:
Sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören yasalar, hayvan severler ve köpek eğitmenleri tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Köpek eğitmenleri, bu tür yasaların sorunları çözmekten ziyade daha fazla sorun yaratacağını savunuyor. Eğitmenler, sokak köpeklerinin öldürülmesi yerine, onların rehabilitasyonu ve sosyalleştirilmesi için eğitim ve barınma programlarının oluşturulması gerektiğini vurguluyor.
Sokak köpeklerinin uyutulmasının önünü açan yasanın meclisten geçmesinin yankıları sürüyor. Toplumun birçok kesiminden yasaya tepkiler yağarken, köpek eğitmeni Osman Kayrakçı da köpeklerin uyutulmasının çözüm olmadığını dile getirdi.
Hayvanların yaşam haklarının korunması ve daha insancıl çözümler üretilmesi gerektiğini savunan Osman Kayrakçı, rehabilitasyon ve eğitim programları ile sokak köpeklerinin eğitilip sosyalleştirilerek topluma kazandırılabileceğini ifade etti. Kayrakçı, bu süreçte köpeklerin temel eğitim, davranış uyumu ve uygun barınma koşulları sağlanarak, hem hayvanların hem de insanların güvenliği artırılabileceğini söyledi. Eğitim yoluyla saldırgan köpeklerin sosyal hale getirilebileceğini belirten Osman Kayrakçı şunları söyledi:
“Sokak köpeklerinin rehabilitasyonunu ve eğitimini savunuyoruz.. Sokak hayvanlarının eğitilmesi, hem onların yaşam kalitesini artırır hem de toplumdaki hayvan-insan ilişkilerini iyileştirir. Bu nedenle, sokak hayvanları yasası kapsamında köpek eğitmenlerinin daha etkin bir şekilde görevlendirilmesinin, hem hayvan refahı hem de toplumsal huzur açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”
Yasa tasarısı hayvan haklarına aykırı
Denizli Köpek Eğitimi’nden köpek eğitmeni Osman Kayrakçı, yasa tasarısının hayvan haklarına aykırı olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Sokak köpeklerinin öldürülmesi, sorunu çözmekten ziyade daha derinleştirir. Bu hayvanlar da yaşama hakkına sahip. Onların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması için eğitim programları oluşturulabilir. Eğitmenler olarak, sokak köpeklerinin temel eğitimi ve sosyalleştirilmesi yoluyla güvenli ve uyumlu bireyler haline gelmelerini sağlayabiliriz."
Sokak köpeklerini öldürmek yerine, onları rehabilite edip güvenli barınma koşulları sunmak hem hayvanlar hem de toplum için en sağlıklı çözüm olacaktır. Sokak köpeklerinin eğitimi, onların saldırganlık gibi istenmeyen davranışlarını azaltarak, toplumla uyum içinde yaşamalarını sağlayabilir."
Sahipli köpekler de eğitilmeli
Sokak köpeklerinin rehabilitasyonu ve eğitiminin yanı sıra sahipli köpeklerin de teme eğitimlerini alması gerektiğini savunan Osman Kayrakçı, köpeklere verilen temel eğitimlerinin süresinin köpeğin algısına göre ortalama 15 ila 30 gün arasında değiştiğini söyledi. Kayrakçı, bu sürede köpeklere "Otur," "Yat," "Bekle," "Gel" gibi komutları dinlemeleri ve yanında yürüme gibi davranışları kazanmaları için eğitim verdiklerini ifade etti.
Eğitim ile köpeğin saldırgan davranış göstermesinin önlenebildiğini kaydeden Osman Kayrakçı, eğitim sürecinin sonunda, köpek ile sahibi arasında daha güçlü ve sağlıklı bir iletişim kurulduğunu da sözlerine ekledi.
BELEDİYELERİN SOKAK KÖPEKLERİNİ TOPLAMAMASININ SONUCU BUDUR İŞTE!! Türkiye kuduz için ‘en riskli ülkeler’ kategorisine alındı. Eskişehir’de ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) Türkiye’yi kuduz için ‘en riskli ülkeler’ kategorisine aldığı belirtildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) resmi internet sitesinde Türkiye’yi ziyaret edecek turistler için şu ifadelere yer verildi: “Kuduz köpekler Türkiye'de yaygın olarak bulunmaktadır. Türkiye'deyken bir köpek veya başka bir memeli tarafından ısırılırsanız veya tırmalanırsanız, kuduz tedavisi sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Seyahatinizden önce kuduz aşısını yaptırmayı düşünün.”Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı haritaya göre Türkiye en yüksek kuduz riskli ülkelerden birisi. Bu listede Türkiye, haritadaki en kırmızı ve en tehlikeli kategori olan ‘Endemik insan kuduzu’ sınıfında yer aldı. BELEDİYELER DAHA NEYİ BEKLİYOR? BİNLERCE TÜRK VATANDAŞININ KUDUZDAN ÖLMESİNİ Mİ BEKLİYORSUNUZ??