Sağlığı İlgilendiren Her Şey Eczaneden Sunulmalı

MHP Kadın Kolları Genel Koordinatörü ve Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, sağlığı ilgilendiren her ürünün eczacılar eliyle eczanelerde sunulması çağrısında bulundu.

 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Başdanışmanı, Kadın Kolları Genel Koordinatörü ve Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, sağlığı ilgilendiren her ürünün eczacılar eliyle eczanelerde sunulması çağrısında bulundu.

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan MHP Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, halk sağlığını etkileyen ürünlerin televizyon ekranları, internet siteleri, doğrudan satış sistem ve marketler aracılığıyla eczane dışı çeşitli kanallar üzerinden satışının söz konusu olduğuna dikkat çekti ve önemli uyarılarda bulundu.
MHP'li Taşlıçay'ın TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma şöyle:
KORONAVİRÜS ANA GÜNDEM
"Koronavirüs verilen büyük mücadelelere rağmen dünya gündeminin en önemli başlığı olarak hala varlığını sürdürmektedir. hayatlarımızın ana eksenlerine yerleşen bu salgın her alanda olduğu gibi eczacılık alanında da telafuz edildiğinden bu yana ana gündem maddesi olarak eczacılarımızı ve eczanelerimizi etkilemektedir.
Erken dönem salgın sürecinde vatandaşlarımızın olası tehlikelere karşı tedbir amacıyla eczanelerimizde oluşturduğu yoğunluk bugün de benzer şekilde devam etmektedir..
OLAĞANÜSTÜ ÇABA GÖSTERİYORLAR
Meslektaşlarımız, bütün sağlık çalışanları gibi salgın sürecinin başından itibaren aldıkları tedbirler, gösterdikleri olağanüstü çabayla meslek onuru ve saygınlığına yaraşır bir şekilde mücadele ortaya koymaktadırlar.
Yaşananlar, birinci basamak sağlık hizmeti ve koruyucu sağlık hizmetlerinin ana unsuru olan eczacıların önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu zorlu süreç içerisinde daha önce de çeşitli şekillerde dile getirdiğimiz halk sağlığını etkileyen ürünlerin televizyon ekranları, internet siteleri, doğrudan satış sistemi ve marketler aracılığıyla eczane dışı çeşitli kanallar üzerinden satışı söz konusudur.
HASTALIĞIN İLK GÜNLERİNDEKİ RANTI HATIRLATTI
Hastalığın ülkemiz sınırları dahilinde telafuz edilmeye başlamasıyla birlikte oluşan kısa süreli panik döneminde ne yazık ki bu durumu ticari kazanca dönüştürmek saikiyle hareket eden girişimler de gün yüzüne çıkmıştır. Bu girişimlerin çeşitli platformlarda oluşturulan söylentilerle birlikte üretim süreçleri ve sterilizasyon durumları bilinmeyen maskeler, dezenfektanlar, koruyucu ve tedavi edici özelliği bulunduğu iddia edilen ürünler üzerinden halk sağlığını göz ardı ederek rant sağlıma çabaları kamuoyuna yansımıştır. 
ECZACILAR TEK YETKİLİ OLMALI
Toplum olarak tecrübe ettiğimiz bu durum akademik eğitim sonrası ünvanlarını alan her sağlık personelinin yaptığı gibi önce zarar verme ilkesiyle hareket eden eczacıların, ilaç ve toplum sağlığına birinci derece etki eden ürünlerin vatandaşa ulaştırılması konusunda tek yetkili olması gerekliliğini yeniden ortaya koymuştur. 
Defaaten dile getirdiğimiz ve eczacı meslektaşlarımızın tek yürek şeklinde savunduğu, etken madde içeren bu sebeple de danışmanlık gerektiren tüm ürünlerin sadece eczanelerde ve eczacıların danışmanlığında vatandaşlara ulaştırılması isteği; meslektaşlarımızın mesleğine başlarken “hayatını insanlık hizmetine adayacağı” üzerine ettiği yeminin gereğidir.
ÖNEMLİ RİSKLERE DİKKAT ÇEKTİ
Tüketim kanallarının yaygınlaştırılması ve tüketimin kolaylaştırılması günümüzde olumlu karşılanan bir yaşam pratiği olsa da eczacılık  alanında bu yaşam pratiği büyük riskler doğurabilecek tehlikeler arz etmektedir. 
Sizleri çinkonun bazı antibiyotiklerin bazı etkilerini azaltabileceğini televizyonlar söyleyemez. Sarı kantaronun bir çok ilacın etkinliğini yüzde 75'e varan oranda azaltabileceğini e-ticaret siteleri söyleyemez. D vitamininin gereksiz kullanılması durumunda böbrek yetmezliğine yol açabileceğini doğrudan satış kanalları söyleyemez. Hafıza güçlendirici olarak linko bilabonun  kan sulandırıcı ilaçlarla kullanılması halinde ki buna aspirin de dahildir; beyin içi kanama riskine yol açabileceğini marketler söyleyemez. Sizlere bu bilgileri yalnızca eczacılarınız, eczaneleriniz verebilir. 
ECZACI ELİYLE SUNULMALI
Bu sebeple sağlığı ilgilendiren her ürün eczacılar eliyle eczanelerde sunulmalıdır. Vatandaşlarımız nasıl ki, ilaçlarını markete gidip raftan seçmek istemezlerse sağlıklarına büyük etki edebilecek olan ürünleri de eczane dışından temin etmemekte ısrarcı olmalıdırlar."


Kaynak: ucuncusayfahaber.com

Bakmadan Geçme