Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay'dan 1-7 Haziran Çevre Haftası Mesajı

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, '1-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası' dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, '1-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası' dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

 Daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünyanın sadece kendimiz için değil gelecek nesiller ve diğer canlılar için de önem arz ettiğine vurgu yapan Rektör Kızılay, İnönü Üniversitesinin Yeşil Kampüs çalışmaları ile bu çalışmalar sonucunda elde ettiği uluslararası başarıları hatırlattı. 

İnönü Üniversitesinin sürdürülebilir Yeşil Kampüs çalışmaları konusunda önemli bir mesafe kaydettiğine işaret eden Rektör Kızılay, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İnsanların artan ihtiyaçlarına karşın doğal kaynakların azalması ve çevre kirliğinin büyük bir sorun oluşturduğu günümüzde çevreyi ve doğayı koruma ihtiyacı her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Daha temiz, daha yeşil, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir dünya sadece kendimiz için değil, gelecek nesiller ve diğer canlılar için de büyük önem arz etmektedir. 

Bu bilinç ve duyarlılıkla kurduğumuz İnönü Üniversitesi Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü ile yerleşke, altyapı, atık, su, ulaşım, enerji ve eğitim/araştırma konularında üniversitemize ait çevre politikalarının oluşturulması, uygulanması ile çevre duyarlılığının artırılması konularında faaliyet ve etkinlikler düzenlemekteyiz. Sürdürülebilir çevre politikaları kapsamında doğal kaynakların doğru ve yerinde kullanımı, atıkların azaltılması ve geri dönüşümü ile arıtma konularında yapısal reformlar gerçekleştirdik. Yaklaşık 40 bin öğrenci ve 6200 personelimizin yaşadığı kampüslerimizde her gün farklı çeşitte ve miktardaki atıklar, atık toplama kutularında ve Geçici Atık Toplama Merkezlerinde türlerine göre sınıflandırılmakta ve lisanslı firmalar aracılığıyla geri kazanım tesislerine ulaştırılmaktadır. 

Bu çalışmalarımızın sonucu olarak, dünya ve Türkiye üniversiteleri arasında aldığımız ödüller ve başarı sıralamalarıyla yaşam alanı çevremizi koruma konusunda çok önemli mesafeler katettiğimizi memnuniyetle ifade etmek isterim. Dünya üniversitelerini çeşitli kategorilere göre sıralayan uluslararası sistemlerden THE’nin (The Times Higher Education) 2022 yılı için yaptığı sıralamalarda üniversitemiz “Erişilebilir ve Temiz Enerji” kategorisinde dünya ortalamasının üzerinde bir puan alarak 101+ bandında yer almayı başarmıştır. Ayrıca Green Metric (Dünya Yeşil Kampüs) sıralamasında dünyada 310. sırada bulunan ve International Achievements Research Center (IARC) tarafından “Üniversite Kampüsü” kategorisinde “2021 Yılının Üniversitesi” seçilen üniversitemiz; çevre bilinci, duyarlılığı ve yeşil kampüs çalışmalarındaki kararlılığını ve başarısını bir kez daha kanıtlamıştır. 

1-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası vesilesiyle çevre konusunda bireysel ve toplumsal duyarlılığın artmasını, gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakılmasını temenni ederim.”
​​

Bakmadan Geçme