Prof. Dr. Yasemin Açık, KKTC ve Ankara'da TÜRKONFED'i temsil etti
Prof. Dr. Yasemin Açık, KKTC ve Ankara'da TÜRKONFED'i temsil etti
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, KKTC ve Ankara’da düzenlenen iki etkinlikte TÜRKONFED’i temsil ederek toplumsal eşitlik ve girişimci kadın sayısının artmasına yönelik bilgi paylaşımında bulundu. Ülkelerin içinde bulunduğu krizlerden çıkarak rekabetçiliklerini artırmaları için kadınların hayatın her alanına eşit katılımının şart olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yasemin Açık, “Sürdürülebilir kalkınma ve gelişme ancak güçlü kadınlarla mümkündür” dedi.
Elazığ’ın önde gelen sanayicilerinden Prof. Dr. Yasemin Açık, Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü Türk İş Dünyası Konfederasyonu’nda (TÜRKONFED) önemli görevler üstleniyor. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı olan Prof. Dr. Açık, KKTC ve Ankara’da düzenlenen iki etkinlikte TÜRKONFED’i temsil ederek kadınlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Çoklu krizlerden çıkışın yolu hayata eşit katılım
Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği tarafından Global Girişimcilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “İş’te Kadınlar Zirvede: Sözünün Kadınıyız” adlı etkinlikte konuşan Prof. Dr. Açık, dünyanın çoklu krizler ve afetler çağında bulunduğuna dikkat çekti. Bu süreçte ekonomik, sosyal ve toplumsal yönden güçlenmek için kadınların hayatın her alanına eşit katılımlarının şart olduğunu ifade eden Açık, bu eşitliğin sağlanmasına katkı sunmak için TÜRKONFED çatısı altında gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Seza Çimento Yönetim Kurulu Üyesi - Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Direktörü Cansu Açık’ın da eşlik ettiği organizasyonda Prof. Dr. Yasemin Açık ve Cansu Açık, Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı İçim Çağıner Kavuklu ile de bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.
İçinde yaşadığımız yüzyılda sürdürülebilir kalkınmanın yolunun ‘yeşil’, ‘dijital’ ve ‘toplumsal’ dönüşümü kapsayan üçüz dönüşümden geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Açık, “Üçüz dönüşüm çağında rekabetçiliği ve sürdürülebilirliği sağlamak için ise kadın girişimciliği ve kadın istihdamının artırılması gerekiyor. Öyle ki Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) verilerine göre, kadınların iş gücüne katılımının yüzde 50’ye çıkarılması, ülkemizin GSYH’sine yaklaşık 200 milyar dolarlık bir katkı sağlayabilir. Ancak şu anda ülkemizde kadın istihdamı yüzde 32,4 ile erkek istihdamının yarısından daha az. Kadın girişimciliğinde dünya ortalaması yüzde 35 seviyesindeyken ülkemizde yüzde 12’nin altında seyrediyor. İş dünyasına toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde rehberlik etmek hepimizin en önemli sorumluluğudur. Biz de bu kapsamda TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile eğitim, mentörlük çalışmaları yapıyor, hükümetler tarafından kabul gören kadınlara yönelik politikalar geliştiriyoruz” dedi.
Prof. Dr. Yasemin Açık: “Eşitlik için kararlı adımlar atmalıyız”
Prof. Dr. Açık ikinci olarak, Kadın Dostu Markalar Platformu tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kent Konseyi ve Çankaya Üniversitesi KADUM iş birliğiyle düzenlenen Sürdürülebilir Değer Zirvesi & Eşitliğin Liderleri programına katıldı. ‘Sürdürülebilir Markalaşma ve İşin Geleceğinde Cinsiyet Eşitliği’ başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alan Açık, Türkiye’nin sürdürülebilir bir ekonomi oluşturma hedefinde kadınların rolü ve iş dünyasının toplumsal eşitlik için atması gereken adımlar hakkında görüşlerini paylaşarak TÜRKONFED’in bu alandaki çalışmaları aktardı.
Konuşmasında Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre 146 ülke arasında 127. sırada yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Açık, “Kadınların iş gücüne ve girişimcilik ekosistemine katılımlarını artırarak sürdürülebilir bir geleceğe erişmek için özel sektör, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşları iş birliği içinde olmalı. Biz de bu kapsamda TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak; çalışan kadınlar için çocuk bakımı, kreş ihtiyacı, hasta ve yaşlı bakımı gibi desteklerin sağlanması, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi, ticaret odaları ve benzer kuruluşların özellikle girişimlerinin ilk döneminde kadınlara yönelik destekler sağlaması, kadın eğitim ve geliştirme merkezleri kurulması, teknokentlerde özel eğitimlerin planlanması ve finans kuruluşlarıyla kadınlar arasında bir köprü kurulması gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Sürdürülebilir kalkınma ve gelişme ancak güçlü kadınlarla mümkündür. Bu nedenle hep birlikte, multidisipliner bir yaklaşımla emek vermeye, el birliğiyle çalışmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.
Prof. Dr. Açık, KKTC ve Ankara’da düzenlenen iki önemli etkinliğe katılarak kadın istihdamı ve kadın girişimciliği alanında seslerini daha geniş kesimlere duyurmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını da dile getirdi.