• Haberler
  • Malatya
  • POWERWORMS PROJESİ İLE TARIMSAL ATIKLARIN ORGANİK GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İLE İLGİLİ STRATEJİLER KONUŞULDU

POWERWORMS PROJESİ İLE TARIMSAL ATIKLARIN ORGANİK GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İLE İLGİLİ STRATEJİLER KONUŞULDU

Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Malatya Turgut Özal Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen

Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Malatya Turgut Özal Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen “Powerworms - Vermicomposting: The Future of Sustainable Agriculture and Organic Waste Management in Europe” proje konsorsiyumu Malatya Kent Konseyi’nin düzenlediği bir toplantıda proje paydaşları bir araya geldiler. Toplantıya Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nurhan Demir, Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Batar,  Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ekrem Akbulut, Hollanda, İspanya,  Yunanistan, Kuzey Makedonya ve Türkiye’den tarım sektöründe kurumsallaşmış Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri Katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Kent Konseyi’nin de desteklediği proje kapsamında sürdürülebilir organik tarımsal üretim için organik katı atık yönetimi sorununun çözümünde solucanların kullanımı ve atıkların tarımsal üretim için temel girdilerden biri olan gübreye dönüştürülmesine yönelik hedefler konuşuldu.
Doç. Dr. Ekrem Akbulut, proje çıktılarının yerel yönetimler ve paydaşları için önemli veriler ve araçlar sunduğunu ifade etti. Akbulut konuşmasında; Proje çıktılarından biri olan altı farklı dilde hazırlanan online eğitim modülü ile solucan gübresi üretimi konusunda sahip olunan teknik bilginin ilgili taraflara aktarılmasını, geliştirilen mobil uygulama ile de üreticilerin ilgili alanda beceri eksikliği nedeniyle üretim sürecinde yaşayabilecekleri olumsuzlukların önüne geçmeyi ve yüksek verimli süreçler yürütülmesini hedeflediklerini, belirtti.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Nurhan Demir, projenin bu sorunun çözümü, aynı zamanda organik tarım yolu ile insanların sağlıklı gıdaya erişimi konusunda yapılan çalışmalara katkı sunacağına olan inancını dile getirdi. Nurhan Demir, Malatya Büyükşehir Belediyesinin bu tür toplum yararına projeleri her zaman desteklediğini ve proje çıktılarının toplum yararına kullanımı ve yaygınlaştırılması konusunda gereken desteği sağlayacaklarını ifade etti. Demir, yaptığı konuşmada, Malatya’nın sanayi ve eğitim olanaklarının yanında aynı zamanda bir tarım şehri olduğunu ve Dünya Kayısı Başkenti olduğunu belirterek, “Bizler de Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma çok önem veriyoruz. Tarımsal faaliyetlere destek verebilmek adına müstakil bir daire başkanlığımız var. İmkânlarımız doğrultusunda çiftçilerimize her konuda bir nebze de olsa destek olabilmek ve özellikle çeşitli sulama projelerine katkı vermek için çalışıyoruz. Sürdürülebilir tarım hem İlimiz hem Ülkemiz hem de dünya için büyük önem taşıyor” dedi.
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Batar, kent konseyinin ilin tüm paydaşlarının buluşma noktası olduğunu ifade ederek, Malatya Kent Konseyinin ildeki tüm paydaşlar ve toplumun tüm katmanlarına kapılarının açık olduğunu ve proje ile elde edilecek kazanımların tüm paydaşlara aktarılması için kısa süreli eğitimler ve çalıştaylar ile sürece destek vereceklerini ifade etti.

Kısa adı PowerWorms olan projenin açılımının Avrupa’da Sürdürülebilir Tarım ve Organik Atık Yönetiminin Geleceği Projesi olduğu ve projenin; güvenli, sürdürülebilir, besleyici ve sağlıklı gıda üretimi için solucan gübresi üretim tekniklerini ve özelliklerini incelemeyi, araştırmayı ve doğrulamayı amaçladığı kaydedildi. 
 

Bakmadan Geçme