PDR'ye Sahip Çıktık Haklı Mücadelemiz Sonuç Verdi Bakanlık Yanlıştan Döndü
Okullarımızdaki Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerine ilişkin düzenlemeyi kaldırarak içini boşaltan MEB, kabul edilemez bir düzenlemeyi tüm itirazlarımıza rağmen yürürlüğe koymuştu.
Okullarımızdaki Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerine ilişkin düzenlemeyi kaldırarak içini boşaltan MEB, kabul edilemez bir düzenlemeyi tüm itirazlarımıza rağmen yürürlüğe koymuştu.
Yaptıkları düzenlemeyle Milli Eğitim Bakanlığı okullarımızda çocuklarımıza, gençlerimize, hatta velilerimize psikolojik danışma hizmeti verilmesini adeta engellemişti.
Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ni yürürlükten kaldırarak yerine, Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’ni getirmişlerdi.
Yönetmelikle psikolojik danışma tanımı rehberlik olarak değiştirilmiş görevler de buna göre şekillendirilmişti.
Yine düzenlemede okullarımızda psikolojik danışma ve rehberlik (PDR) hizmetlerini yürüten meslektaşlarımız sadece rehberlik hizmetleri ile sınırlandırılmıştı. Çocuklarımızın yararlandığı birçok psikolojik destek noktasında hizmette böylelikle imkansız hale getirilmişti. Bu düzenleme ile PDR hizmetleri yok edilerek aslında çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkı ve çok yönlü gelişimleri de engellenmişti.
Düzenleme ile rehber öğretmenlerimize nöbet ve belleticilik görevlerinin verilebilecek olması da ayrıca birçok sorunu beraberinde getirmişti. Nöbet ve belleticilik görevi verilen bir kişinin yaşanan olay karşısında aynı öğrencilere psikolojik danışmanlık yapabilmesinin mümkün olmadığını her yerde anlattık.
Rehber öğretmenler, veli öğrenci, öğretmen ve idareci arasında bir bağ oluşturur. Öğretmenin kendini geliştirmesine destek olur. Not kaygısı olmaksızın, ezber bilgiye değil bireyin kendine güvenine, gelişimine, problem çözme becerisine ve hayata uyumuna katkı sağlayan bir alandır ve oldukça önemli bir yerdedir.
Ülke çapında bölge toplantıları yaparak, neredeyse bütün rehber öğretmenlerimize ulaşarak, örgütlediği belleticilik ve nöbet eylemleri eğitim emekçileri tarafından sahiplenmiş, birçok soruşturma ve sonucunda cezalara ve baskılara rağmen yılmadan sürdürülmüştür. İşleyen süreçte sendikamız bölge toplantılarının yanında, PDR hizmetleri ile ilgili paneller ve çalıştaylar düzenleyerek de kamuoyunun konuyla ilgili bilgilenmesini de sağlamıştır.
Hâlâ idare mahkemelerinde sürmekte olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile ilgili sürdürdüğümüz haklı mücadelemizin davaları vardır. Davalarımız idare mahkemelerinde ve AYM’de devam etmektedir. Bütün üyelerimizin ve eğitim çalışanlarının eylemlilikler esnasında hukuki haklarını koruyarak aldıkları cezaları takip ederek, üyelerimizin haklı mücadelelerinde zarar görmelerini de engelledik.
Bu mücadele sayesinde Rehberlik Öğretmeni olarak görev yapacak uzmanların açık bırakılan mezuniyet durumları da yeniden düzenlenerek, farklı alanlardan bireylerin, alan dışı PDR hizmetlerine atanması engellenmiş, başta da çocuklarımızın hakkı ve hukuku korunmuştur.
Yapılan düzenleme ile psikolojik okul içi sınav (sorumluluk sınavları gibi) görevleri ile nöbet görevi kaldırılmış, belleticilik görevi isteğe bağlı hale getirilmiştir.
10 Kasım 2017’den beri her alanda eylem ve etkinliklerle sürdürdüğümüz mücadelemiz, baskılarla ve cezalarla yıldırılamamıştır. Sonunda talep ettiğimiz kimi haklar kazanıma dönüşse de, belleticilik ve tercih danışmanlığında gönüllüğün öncelikli olması ve ek dersin artırılarak teşvik edilmesine yönelik düzenlemelerin yapılmaması eksiklik olarak durmaktadır.
Sonuçta eksikliklere ilişkin olarak da mücadelemiz sürecektir. Hukuk büromuz tarafından tüm değişiklikler detaylı olarak incelenmektedir.
Konuyla ilgili bunca çalışmayı örgütleyerek, aldığı eylem kararları ile mücadelenin önderliğini üstlenmiş olmanın onuru sendikamızın sorumluluğunu bir kat daha artırmıştır.
Hatem DENKTAŞ
Eğitim İş Malatya Şube Başkanı