• Haberler
  • Malatya
  • Özel Gereksinimli Öğrencilerin Yaptığı Eserler Beğeniye Sunuldu

Özel Gereksinimli Öğrencilerin Yaptığı Eserler Beğeniye Sunuldu

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü,

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü ve Engelsiz İnönü Topluluğu’nun iş birliğiyle hazırlanan “Farkındalık Workshop” adlı sergi sanatseverlerle buluştu.

Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen serginin açılışına İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sima Pouya, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hakan Tunç, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat etkinliğin  İnönü Üniversitesinde ilk olduğunu belirtti. Etkinliğin önemine vurgu yapan Akpolat “Bundan sonrası için de iyi bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Her yıl tekrarlanması ile bu etkinliğin daha yaygınlaşacağını ve kalite olarak da daha artmasını temenni ediyorum.” dedi. Prof. Dr. Akpolat, katkı sağlayan Sima Pouya ve Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü’ne teşekkür etti.

Etkinliğin yürütücüsü Doç. Dr. Sima Pouya ise konuşmasında kolaj sanatı hakkında konuklara bilgiler vererek şunları söyledi: “Kolaj sanatı, farklı malzemelerin yapıştırılarak kullanıldığı bir sanat türüdür. Bu malzemeler arasında resimler, fotoğraflar, kumaşlar, gazete parçaları, posta ve pullar gibi çeşitli materyaller bulunabilir. Kolaj yapılırken öncelikle malzemeler kesilir ve sonra bir yüzeye yapıştırılır. Bu yüzey genellikle kâğıt veya kanvas olabilir. Sonuç olarak tamamlanan kolaj çalışması, görsel açıdan zengin ve ilgi çekici bir sanat eseri olarak ortaya çıkar.”

Engelli bireylerin toplumda karşılaştığı zorluklara da değinen Pouya  “Günlük hayatta görme engellilerin bilgiye erişimindeki güçlükler, tekerlekli sandalyeli bireylerin kentsel yaşama katılmasını engelleyen hatalı fiziksel tasarımlar var. Sergide; farklı fiziksel özelliklere sahip insanları rahatsız eden, yargılayan bakışlar ve engellilerin hayatta var olabilmek için aşmak zorunda oldukları engeller, eğitimde öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler, uygun tasarlanmamış oyun alanlarından ötürü oynayamayan çocuklar, Braille alfabesi ile ilgili okuma güçlüğü çekenler, down sendromlu olan bireylerin sorunları işlenmiştir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat ve beraberindekiler, özel gereksinimli öğrenciler ve peyzaj mimarlığı bölümündeki öğrenciler tarafından 3 günlük atölye çalışması sonucu yapılan kolaj sanatı eserlerini inceledi.

Bakmadan Geçme