Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri kapanma noktasına geldi
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işletme sahibi Bayram KADICIK 20 yıllık kazanımın heba olma riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi
Artan yakıt, kira, personel maaşları, Sgk, vergi, elektrik, temizlik ,kırtasiye ve gıda ürünlerine gelen zamlardan dolayı Türkiye genelinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin mevcut giderlerin altından kalkamadıklarını açıklayan Kadıcık, Devletin vermiş olduğu desteğin yetersiz kaldığını belirterek,’’ bu şekilde devam etmesi durumunda 525.000 özel gereksinimli çocuk ile 52 000 çalışanın bulunduğu sektör malesef yok olacak’’ dedi " Devletimizden talebimiz servis ücretimizin karşılanması ve sürdürülebilecek bir iyileştirme yapmasıdır" şeklinde konuştu.
Özellikle yakıt ve elektriğe gelen zamlar en büyüğünden en küçüğüne tüm alanlarda ciddi maliyet artışlarına sebep oldu. Bu noktada gıdadan, sağlığa, sağlıktan eğitime, eğitimden ulaşıma gibi pek çok alanda kriz noktasına gelinmeye başladı. Engelli bireylerin toplumdan soyutlanmaması ve hayatın ve insanların arasına karışması ve her normal birey gibi yaşamaları için önemli bir yere sahip olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de bu artan maliyetlerden fazlasıyla etkilendi. Çok sayıda bireye hizmet veren bu merkezlerin artan maliyetler karşısında desteklenmeleri gerektiğini söyleyen Kadıcık “Son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı görülmektedir. Kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınmadan belirlenen yıllık ücret artışları hizmet sunumunun sürdürülebilirliğini neredeyse imkansız hale getirmiştir. İçinde bulunduğumuz mevcut şartlarda bu soruna bir çözüm üretilemediği takdirde ülkemizin bu alandaki 20 yıllık kazanımları heba olma riskiyle karşı karşıya kalacaktır.” dedi.
Kadıcık,’’ayrıca engelli çocukların rehabilitasyon merkezlerine taşınmasını sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmetinin kurumlarımızca ücretsiz yapılıyor olması sektöre mali açıdan büyük bir yük getirmektedir. Özellikle son aylarda görülen akaryakıt zamları bu maliyetlerimizi daha da katlamakta, verilen eğitim ödenekleri sadece personel maaşlarını ve ulaşım hizmetimizi dahi karşılayamamaktadır.İçinde bulunduğumuz mevcut şartlarda bu soruna bir çözüm üretilemediği takdirde ülkemizin bu alandaki 20 yıllık kazanımları heba olma riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Burada söz konusu olan, 2005 yılında engelli bireylere sunulan eğitim hakkının ekonomik koşullar sebebiyle kullanılamayacak hale gelmesi, ailelerimizin mağdur duruma düşmesi ve çalışanlarımızın işlerini kaybetme olasılığıdır. Bu tespitler ışığında taleplerimiz; servis ücretlerimizin karşılanması ve yasal hale getirilmesi, ücret iyileştirmelerimizin yapılmasıdır”diye belirtti.