Organ Bağışı Hayat Kurtarır

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile birlikte organ bağışı konusunda farkındalığın oluşturulması ve organ bağışı konusundaki ön yargıların ortadan kaldırılması amacıyla “Organ Bağışı” konulu bir konferans düzenlendi.  
Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen programa Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Selma Aydın Felek,  Organ Bağış İl Sorumlusu Zeynep Akdoğan, Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Saliha Bulut ve Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri katıldı.
Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Saliha Bulut “Organ bağışı yapıldığı takdirde organ bekleyen kişinin hayatı kurtulur. Yaşam süresi ve kalitesi uzar. Organ bağışı diyaliz makinesine bağlı yaşayan bir böbrek hastasının sağlığına kavuşmasını sağlayabilir. Hayati öneme sahip bu konunun gündemde olması gerekir” dedi.
Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı İl Sorumlusu Zeynep Akdoğan “Herkes doku ve organ vericisi olabilir. Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın bulunması, alkol veya sigara içiliyor olması organ bağışı yapılmasına engel değildir” dedi.
İki çeşit organ bağışı şekli olduğuna değinen Akdoğan “ Beyin ölümü gerçekleşmiş kişiler ve canlı kişilerden organ nakli yapılır. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin tüm organları kullanılabilirken, canlı vericiden sadece karaciğer ve böbrek nakli yapılabilmektedir” dedi. 
18 yaşını doldurmuş, akıl sağlığı yerinde olan her bireyin organ bağışında bulunabileceğini söyleyen Akdoğan kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas, ince bağırsak ve uterus organlarının naklinin yapıldığını belirtti. Organ bağışının dini yönden bir sakıncası olmadığını da belirten Akdoğan bu konuyla ilgili sorulara açıklık getirdi.
Katılımcılar hayatlarından örneklerle organ naklinin önemine değinirken bir yandan da konu ile ilgili çeşitli sorular yönelttiler.
 

Bakmadan Geçme