Öğrencilerin Neredeyse Tamamı Yüz Yüze Eğitim için Okula Geliyor
Bakanlık, özel eğitim öğrencilerine yönelik olarak TRT EBA TV'de yayınlanan tüm ders içeriklerini işaret diline çevirirken 200'e yakın ders videosunu ise sesli betimleme yoluyla EBA'nın internet sayfası ve mobil uygulamada yayınladı.
Türkiye'deki özel eğitim öğrencileri; maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak yüz yüze eğitimlerini tam zamanlı almanın mutluluğunu yaşıyor. Özel öğrenciler, salgının seyri ne olursa olsun yüz yüze eğitime kesintisiz devam etmek istiyor. Bakanlık, özel eğitim öğrencilerine yönelik olarak TRT EBA TV'de yayınlanan tüm ders içeriklerini işaret diline çevirirken 200'e yakın ders videosunu ise sesli betimleme yoluyla EBA'nın internet sayfası ve mobil uygulamada yayınladı. Ayrıca, 4 bine yakın ders videosunun sesli betimleme yoluyla anlatımı için çalışmalar da sürdürülüyor.Kovid-19 salgını, dünya genelinde milyarlarca öğrencinin eğitimini sekteye uğratırken Türkiye'deki engelli öğrenciler; maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak tam zamanlı yüz yüze eğitim alıyor.
Bu kapsamda, salgın sürecinde başlatılan uzaktan eğitim sürecinde, Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye'deki engelli öğrencilerin eğitiminin sekteye uğramaması için dijital eğitim materyalleri geliştirilmesi konusunda çeşitli uygulamaları hayata geçirdi.
Millî Eğitim Bakanlığı, özel eğitim alan engelli öğrencilerin uzaktan eğitiminde öğretmenlerden velilere, TRT EBA televizyonlarından, EBA ve canlı derslere kadar pek çok alanı aktif kullanmak için yoğun çaba harcıyor.
Bu çalışmalar kapsamında, işitme engelliler için TRT EBA TV'de yayınlanan tüm ders içerikleri işaret diline çevrildi. Görme engelli öğrenciler için ilk etapta 200'e yakın ders videosu, sesli betimleme yoluyla EBA'nın internet sayfasında ve mobil uygulamada yayınlandı.
Bakanlık, 4 bine yakın ders videosunun sesli betimleme yoluyla da anlatımı için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma tamamlandığında ders içeriklerinin tamamı, dijital platformlar üzerinden öğrencilerin hizmetine sunulacak.
MEB, uzaktan eğitimin ardından 2 Mart itibarıyla Türkiye genelinde tüm özel eğitim okullarında ve özel eğitim sınıflarında tam zamanlı yüz yüze eğitime geçmiş ve bu okullarda tam zamanlı eğitim, 4-8 kişilik sınıflarda haftada 5 gün, bir ders saati 30 dakika olacak şekilde devam ettiriliyor. Bu kapsamda, öğrenci sayısının uygun olması dolayısıyla bu okullarda sosyal mesafe kuralı tam olarak sağlanabiliyor.
Öğrencilerin Neredeyse Tamamı Yüz Yüze Eğitim için Okula Geliyor
Türkiye genelinde toplam 10 bine yakın işitme engelli öğrenci eğitim alıyor. Bu öğrencilerin büyük çoğunluğuyla işaret dili ile iletişim kuruluyor. Bir kısmı ise işaret dilinin yanında dudak okuyarak, jest ve mimiklerle iletişimini güçlendiriyor.
Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Ortaokulu Müdürü Cengiz Polat, Mart 2020'de Türkiye'deki ilk vakanın görülmesinin üzerinden geçen bir yılda, uzaktan eğitimde büyük gelişim sağlandığını ifade etti.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün salgın sürecindeki eğitime ilişkin kendilerinden sürekli geri dönüş aldığını ifade eden Polat "Hiçbir uzaktan eğitim süreci elbette yüz yüze eğitim kadar başarılı olamaz. Ama ona en yakın nasıl olabilir, bunun hesabı yapıldı. Kasım ayı itibarıyla uzaktan eğitimde çocuklara çok daha iyi ulaşabildik. EBA'da günün her saatinde canlı ders yapılabildi, EBA'daki özel eğitim materyalleri ile derslerimize devam ettik." diye konuştu.
Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte salgına karşı maske, mesafe ve temizlik konusunda okulda çok ileri düzeyde önlemler alındığını aktaran Polat, "2 Mart'ta yüz yüze eğitime başladığımızda çok rahattık. Çünkü okulun her tarafında salgına karşı önlemlerimiz tamdı. Şu anda 100 öğrencimizin 94'ü yüz yüze eğitime devam ediyor." diye konuştu.
Özellikle işitme engelliler için yüz yüze eğitimin önemini vurgulayan Polat, salgın dönemi bile olsa tüm özel eğitim okullarının ve hatta normal eğitim yapan okulların da kapanmamasını istediklerini söyledi.
Türkiye genelinde 6 bine yakın görme engelli öğrenci eğitim alıyor. Bu öğrenciler ellerini yoğun kullanmanın gerektirdiği sıkı hijyen kurallarına uyarak yüz yüze eğitimlerine devam ediyor.
Mithat Enç Görme Engelliler Ortaokulu Okulu Müdürü Hasan Altın, temizlik ve maske konusunda büyük yol aldıklarını söyledi. Kendisi de görme engelli olan sınıf öğretmeni Bekir Boztaş ise bu öğrencilerin dokunsal ve işitsel eğitim materyallerini ağırlıkla kullandıklarını vurgulayarak "Materyallerimizi sürekli temizleyerek, öğrencilerimizin el temizliğine de sürekli dikkat ederek salgına karşı önlem alıyoruz." dedi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI