Müsiad Expo 2020 Kapılarını açtı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, pek çok yerli tedarikçinin Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'na katıldığını kaydederek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, pek çok yerli tedarikçinin Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’na katıldığını kaydederek, “Türkiye’nin Otomobili Projesi, araba üretmenin çok daha ötesinde bir vizyona sahip. Biz, iddiamızı ortaya koyduk ve adeta sıfırdan bir mobilite ekosistemi kurmak için yola çıktık.” dedi.
Bakan Varank, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen uluslararası ekonomi, ticaret ve finans zirvesi, “MÜSİAD EXPO 2020 Ticaret Fuarı”nın açılışını yaptı. Fuarda bu yıl pek çok yeniliğe imza atıldığına dikkati çeken Bakan Varank, şunları söyledi:
HİBRİT FUAR: Fuara katılımda hibrit bir yaklaşımın izleniyor oluşu, aslında tam da yeni dönemin ruhunu yansıtıyor. Teknolojik altyapı sayesinde, MÜSİAD EXPO’ya fiziki olarak gelemeyenler, dijitalleşmenin sunduğu avantajlardan faydalanacak. Fuar bittikten sonra bile, dijital platformda ticaret devam edebilecek ve yeni iş birlikleri tesis edilecek.
GÜVENLİ HİZMET BELGESİ: Fuarın fiziki katılımcıları için salgına karşı üst düzey tedbirler alındı. İçinde bulunduğumuz alan Bakanlığımız kuruluşu olan Türk Standardları Enstitüsünden (TSE) Güvenli Hizmet Belgesini aldı. Tüm önlemler en ince detayına kadar hesaplandı gereği yerine getirildi.
GİRİŞİMCİLİK ALANI: MÜSİAD EXPO’da beni bu sene ekstra heyecanlandıran yenilikse, ilk kez açılan girişimcilik alanı oldu. Ülkemizin gelecek vadeden parlak girişimcileri, dünyanın dört bir yanından yatırımcılarla buluşacak. Yani; yatırım sermayesi ile akıl sermayesi bir araya gelecek; Yenilikçi işler ölçek kazanarak dünyaya açılma fırsatı yakalayabilecek. Türkiye teknoloji tabanlı işler başta olmak üzere, girişimcilik alanında ciddi bir potansiyele sahip.
TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ: MÜSİAD EXPO’nun bir diğer sürprizi de Türkiye’nin Otomobili. Yurt içi ve yurtdışından gelecek katılımcılarımızın TOGG standında epeyce vakit harcayacağını düşünüyorum. Türkiye’nin Otomobili Projesi, araba üretmenin çok daha ötesinde bir vizyona sahip. Biz, iddiamızı ortaya koyduk ve adeta sıfırdan bir mobilite ekosistemi kurmak için yola çıktık.
KÜRESEL MARKA İLE İŞ BİRLİĞİ: Pek çok yerli tedarikçi Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ailesine katıldı. Tedarikçilerin içinde, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik girişimler, start-up’lar var. Batarya üretimi de küresel bir markayla iş birliği yapılarak ülkemizde gerçekleşecek. Araçlarımız 2022’de yüzde 51 yerlilikle yola çıkacak, 2026’da ise yüzde 68 yerlilikle yoluna devam edecek.
GLOBAL EKONOMİ: Yapılan tahminler global ekonominin bu sene yüzde 4’ün üzerinde küçüleceğini gösteriyor. Türkiye, böylesine zorlu bir dönemi hem emsallerine hem de gelişmiş ülkelere kıyasla daha başarıyla yönetti. Türk sanayisi bu dönemde, hem üretim kabiliyetini ayakta tutma hem de değişikliklere hızla adapte olma becerisini fazlasıyla gösterdi.
EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ: Üretim altyapılarımız, kusursuz işleyen tedarik ağımız, nitelikli insan kaynağımız, çalışkan girişimcilerimiz ve güçlü Ar-Ge ekosistemimizle bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Uyguladığımız politikalarda yerli ya da yabancı ayrımı da yapmıyoruz. Türkiye sınırları içinde üreten ve istihdama katkı sunan herkes, bizim için yerli ve millidir.
YAPISAL REFORMLAR: Yeni dönemde hem yurt içi hem de yurt dışı üretken yatırımları artırmak için; yapısal reformlara hız kazandırıyoruz. Son dönemde attığımız adımlar, uluslararası arenada da takdirle karşılanıyor. Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksinde, 10 sıra daha yükselip 33. sıraya yerleştik.
DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM STRATEJİSİ: Küresel değer zincirlerindeki payımızı artırmak ve ülkemize daha fazla yatırım çekmek için Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejimizi hazırlıyoruz. Türkiye’yi küresel eğilimlere yön veren, öncü bir aktör haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Reel sektörü teşvik edecek destek mekanizmalarını en iyi şekilde kurgulamaya gayret gösteriyoruz.
KAPI ARALAYACAK: Birlikte büyümek, birlikte kazanmak ve bunu topluma yaymak için ticaret ve yatırım ortaklarımızla iş birliği içinde atacağımız adımlar, rekabet gücü ve refah artışı olarak bize geri dönecek, daha müreffeh bir geleceğe kapı aralayacak.
“24 SEKTÖRDEN YÜZLERCE FİRMA”
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, fuarda ülkeler arası ihracata ve ticari ilişkilere ilişkin önemli adımların atılacağını belirterek, “Bu yıl ilk kez katılımcılara hibrit fuar deneyimi sunulacak. Katılımcılar, teknolojik alt yapı sayesinde fuar ziyaretçileriyle yalnızca fuar alanında değil, dijital platformlarda bir araya gelerek ticaret yapabilecek.” diye konuştu.
Kaan, fuara 24 sektörden yüzlerce firmanın katıldığını anlatarak, katılım sağlayan ülkelere ilişkin bilgi verdi.
TOGG STANDINI ZİYARET ETTİ
Açılışın ardından beraberindeki heyetle TOGG standını ziyaret eden Bakan Varank, Türkiye'nin Otomobili'nin üretim sürecine ilişkin yetkililer ile fikir alışverişinde bulundu.
Varank, koronavirüs sürecinde önemi artan karavanlara ilişkin MÜSİAD tarafından hayata geçirilen Karavan Park Projesi'nin tanıtıldığı stant ile MÜSİAD Kadın ve Genç MÜSİAD stantlarını da ziyaret etti.
21 KASIM’A KADAR AÇIK
Birçok farklı sektörden katılımcının buluştuğu MÜSİAD EXPO 2020 Fuarı, 18-21 Kasım 2020 tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak.