Muhtarlar ve Suriyeli Mahalle Temsilcileri 'Uyum Buluşmaları'Toplantısı Düzenlendi
Muhtarlar ve Suriyeli Mahalle Temsilcileri 'Uyum Buluşmaları'Toplantısı Düzenlendi
Vali Aydın Baruş, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Uyum Buluşmaları kapsamında düzenlenen toplantıya katıldı.
Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Güher Sinem Büyüknalçacı, İl Göç İdaresi Müdürü Atilla Kölük, Muhtarlar ve Suriyeli Mahalle Temsilcilerinin katıldı.
Programda Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmasında, “İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Uyum Buluşmaları kapsamında düzenlediği toplantıda sizlerle bir araya gelerek ortak sorunlarınızı, problemlerinizi ilk elden, sizlerin sözcülüğü sayesinde vakıf olmak, yaşanan sorunlara çözüm yolları önermek anlamında yararlı bir toplantı olacağı kanaatindeyim.
Bizim toplumumuz çok cömert kapısı açık ve kendisine misafir olarak gelen insanlara daima misafirperverlik göstermiş bir toplum. Onun için Malatya halkına da buradan çok teşekkür etmek lazım. Bugün yaklaşık 30.000 civarında Suriyeli kardeşimiz Malatya'da yaşıyor. İnşallah Suriye'de güvenli bir ortam sağlanır, Türkiye'nin vermiş olduğu katkı ile Türkiye'nin çabalarıyla güvenli olan kardeşlerimiz vatan topraklarına kavuşurlar, temennimiz budur ancak güvenli ortam sağlanmadığı müddetçe Suriyeli kardeşlerimizin burada yaşaması bir mecburiyetten kaynaklanıyor. Suriyelilerin yoğun olduğu yaşadığı mahalle muhtarlıklarımızı sıklıklarla ziyaret ediyoruz. Onların ağzından mahallelerinde yaşanan sorunları ilk elden dinliyoruz. Öncelikle kültür olarak birbirine yakın bulunmakla birlikte günlük yaşamında Suriyeliler ile bizleri ayırt eden bir takım özellikler var. Dışarıdan gelen her yabancı ile doğal olarak her insan endişeli olur, yanına komşu geldiği zaman tanımadığı bir insana karşı şüphe ile yaklaşır.
Önemli olan karşılıklı güven sayesinde bu huzurlu ortamı devam ettirmektir. Bu huzurlu ortamın devam etmesi de bizim Suriyeli kardeşlerimiz yaşamış olduğu mahallelerdeki toplumun sahip çıkması ile mümkün. Mahallelerde yaşayan toplum liderleri olarak sizlerden bunu bekliyoruz, mahallenizde yaşayan Suriyelilerin Türk vatandaşları ile uyum içerisinde yaşamasını, onları rahatsız etmemesini, günlük yaşamlarına engel teşkil etmemesini, birbirini mümkün olduğunca kısa sürede anlayabilmesi için çaba sarf etmenizi talep ediyoruz.
Dolayısıyla çaba sarf ederek birbirimizi anlamaya çalışacağız, birbirimizin değerlerini anlamaya çalışacağız. Birbirimizin yüzüne baktığımızda şüphe ile değil, sevgi ve kardeşlikle bakmayı öğreneceğiz.
Biz Malatya’mızda huzur ve güvenliğin hiçbir şekilde bozulmasını istemiyoruz. Dolayısıyla Malatya halkının da bu misafirperverliğinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu misafirperverliği karşıda Suriyeli kardeşlerimizin de toplumlarına hakim olarak dikkatli davranacağını ve ev sahiplerini üzmeyeceklerine inanıyoruz.
Burada muhtarlarımızın ve Suriyeli kardeşlerimizin dile getirmek istediği hususları dinleyeceğiz ve çözüm yollarını konuşacağız” dedi.
Programda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu Suriye uyruklu yabancılar hakkında “Doğru Bilinen Yanlışlar” ile ilgili sunum yapılması ve Mahalle muhtarlarıyla Suriyelilerin sorun ve taleplerinin dinlenmesi ile sona erdi.