MTÜ Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu
Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) bünyesinde Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Rektör Prof. Dr. Karabulut, merkezdeki uygulama ve hizmetlerden şehit ve gazi çocuklarının, gazilerin ücretsiz olarak yararlanacağını da kaydetti.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) bünyesinde Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Rektör Prof. Dr. Karabulut, merkezdeki uygulama ve hizmetlerden şehit ve gazi çocuklarının, gazilerin ücretsiz olarak yararlanacağını da kaydetti.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Yürütme Kurulu tarafından Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasına ilişkin teklifi uygun görerek onayladı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, üniversitenin Battalgazi Tarım Kampüsü içinde doğa ile iç içe bulunan tavla, açık manej, kapalı manej ve 8 eğitimi atı ile Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin alt yapısının hazır olduğunu belirterek, Akçadağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde Atçılık ve Antrenörlüğü Programının da bulunduğunu da aktardı.
Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, hem atçılığı geliştirmek, hem de fiziksel, zihinsel veya duysal bozukluğu olan hastalara yönelik hippoterapi hizmetini vermek ve yaygınlaşması için bilimsel destek sağlamak üzere Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduklarını belirtti.
Rektör Prof. Dr. Karabulut, Türkiye’de at ve atçılığın günümüz de değerini yeterince koruyamadığını ve bilimsel olarak belirlenmiş olan Türkiye’deki 14 adet at ırkının ise yok olmak üzere olduğunu, sportif amaçlı at temininde dışa bağımlılık bulunduğunu da belirterek, “Teknik bilgi ve donanıma sahip yeteri kadar çalışanın olmaması ve ara eleman bulma sıkıntısı da atçılığın geri kalmasında etken olmuştur” dedi.
Dünyada yaygın olarak uygulanan hippoterapinin Türkiye’de hak ettiği noktaya gelemediğini belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Hippoterapinin insan sağlığı açısından bilinen birçok faydası varken, Türkiye’de yeni yaygınlaşmaktadır. Açılacak olan Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi konuyla ilgili yapılacak uygulama ve araştırmalar Ankara ve İstanbul gibi bir kaç büyükşehir dışında henüz uygulanmayan hippoterapinin yaygınlaştırılması ve atların insan sağlığındaki yerini en kısa zamanda almasını temin ederek at ve atçılığın geliştirilmesine katkı sunacağız.” diye konuştu.
Prof. Dr. Karabulut, Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki uygulama ve hizmetlerden şehit ve gazi çocuklarının, gazilerin ücretsiz olarak yararlanacağını da kaydetti.