MS Kaderiniz Olmasın
Dünyanın pek çok yerinde Orijinal Yoganın MS li hastalar üzerindeki pozitif etkisi araştırılır ve araştırılmaya devam ediyor.
Günümüz dünyasında birçok insanın çözüm aradığı en temel rahatsızlıklardan birisi de kuşkusuz MS (Multiple Skleroz) hastalığı. Bugün giderek artan bir şekilde Yoga ve MS ilişkisi üzerine çok sayıda pozitif araştırmaya rastlamak mümkün. Bu kapsamda, 6 yıldır kesintisiz olarak yayınlanan Yoga Academy Journal'ın 20. sayısında MS ve Yoga konusuna geniş bir yer ayrıldığı görülüyor.
Dergide bu çerçevede yer verilen içerik ise şöyle*:
Dünyanın pek çok yerinde yoganın MS’li hastalar üzerindeki pozitif etkisi araştırıldı ve araştırılmaya devam ediyor. Sonuç: Yoga kesinlikle MS’li hastalara iyi geliyor…
Multipl Skleroz (MS) genç erişkinlerde görülen, santral sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bulgularla karakterize olan, bağışıklık sistemini etkileyerek beyin ve omurilik beyaz cevherinde sorunlara yol açan kronik bir rahatsızlıktır. MS görme kaybı, çift görme, denge bozukluğu, kollarda ya da bacaklarda uyuşma-güç kaybı, konuşma bozuklukları, baş dönmesi, idrar yapmada sorunlar, cinsel sorunlar gibi şikayetlerden biri ya da bir kaçı ile başlayabilmektedir.
MS birçok hastalığı taklit edebilmektedir. Hastalığa ilişkin net tanının ortaya koyulabilmesi için beyin omurilik sıvısının incelenmesi zorunlu olmaktadır. Başlangıç yaşı itibariyle 20-40 yaşları arasında başlayan ancak çocukluk yaşlarında ve 40 yaş sonrasında da başlayabildiği gözlenebilen bir rahatsızlıktır. MS hastalığının tedavisini 5 basamakta özetlemek mümkündür. Bunlar: Atak tedavisi, koruyucu tedavi (immunmodülatör tedavi), semptomatik tedavi (belirtileri giderici), fizyoterapi, tamamlayıcı ve alternatif tedavi şeklindedir.
Yoganın MS hastalığı üzerindeki etkilerini konu alan pek çok araştırma vardır
Uluslararası akademik literatürdeki bilimsel çalışmalara bakıldığında; Yoganın MS rahatsızlığının iyileştirilmesinde destekleyici bir sistem olarak olumlu etkilerini ortaya koyan önemli çalışmalar olduğu görülmektedir. Nöroloji Profesörü Barry S. Oken ve arkadaşları 2004 yaptıkları bir araştırmada, Yoga çalışmalarının MS hastalarında görülen halsizlik şikayetleri üzerinde önemli derecede pozitif etkisi olduğunu tespit etmişlerdir. Tamamlayıcı terapi üzerine araştırmalar yapan tıp öğrencileri Lisa Esmonde ve Andrew Long 2008 yaptıkları bir araştırmada, MS hastaları için tamamlayıcı tedavi türleri içinde değerlendirdikleri yoganın, denge, rahatlama, kasların güçlendirilmesi ve esnetilmesi, hareketlilik ve sosyalleşmeye katkı sağladığı sonucuna varmışlardır. İran, Mazandaran Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Azra Ahmadi ve arkadaşları tarafından yapılan çalışma da bu çalışmayı destekler nitelikte olup, düzenli olarak yapılan Yoga çalışmalarının MS hastalarında yürüme hızı ve dayanıklılığı, denge ve yorgunluk problemlerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuşlardır. Yapılan çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde, yoganın hastaların yaşam kalitelerinde iyileşmelere neden olduğu ifade edilmektedir. Dr. Mary Pritchard ve arkadaşlarının 2010 yılındaki çalışmalarında, 6 hafta düzenli Yoga Nidra uygulayan MS hastalarında stresin azaldığı ve böylece hastaların zihinsel sağlığının güçlendiği vurgulanmıştır. Dolayısıyla, yoganın MS’li hastalar üzerindeki pozitif etkileri konusunda artık tıp çevrelerinin de bir şüphesi yok.
Orijinal Yoga Sistemi ile Değişen Hayatlar Programı -MS (Multiple Skleroz) Hastalığı 3. Bölüm
Merve Tanrıverdi tarafından hazırlanan ve sunulan Orijinal Yoga Sistemi ile Değişen Hayatlar Programı'nda, Orijinal Yoga Sistemi'ni uygulayarak, rahatsızlıkları temelinde önemli iyileşmeler kaydeden kişilerin doğrudan kendilerinin anlattıkları hikayelerine yer veriliyor. Şimdiden önemli bir takipçi kitlesi oluşturan bu keyifli programın 3. bölümünün konusu ise MS hastalığı. Programda Orijinal Yoga Sistemi tekniklerinin düzenli uygulanması sonucu yaşanan gerçek bir iyileşme öyküsüne yer veriliyor.