Mısır Gezisi Izlenimler 1

Gize Piramitleri ve Sfenks

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Mısır Gezisi Izlenimler 1

Mısır piramitlerine   ait efsaneleri yıllardır kitaplardan okuyor, belgesellerini izliyordum.  Bu yıl Kültürel Miras okuyunca Mısır uygarlığı bir bölüm olarak genişçe anlatıldı.  Merakım ve görme isteğim giderek arttı. Vize olmayınca tur firmaları makul turlar düzenlemeye başladılar. Burdur Bucakta yeralan Özkan Tur firma sahibi ve rehberi  Mustafa Özkan beyin  firması ile anlaşarak Mısıra gittim. Korka korka başladığım gezi Mustafa beyin geziyi güzel planlaması ve  nezaketi ile çok güzel  tamamlandı. . Sabah altıda Antalya hava limanı dış hatlar teminalinde buluştuk.

Mısırı görmem ülkemi, milletimi, Atatürkü daha çok sevmemi sağladı.  Bu yazımda antik Mısır uygarlığının dünyaya armagani piramitleri anlatacağım.  

Sabah erken Antalyadan Kahire'ye uçtuk.  20 kişilik grubumuzu Mısırlı rehberimiz karşıladı. Mısırın konukseverliğini bizlere yaşattı.  Hiç su parası vermedik, hurma, muz ikramları oldu.  Türk konukseverliği gibiydi.

Mısır'ın başkenti Kahire'nin Gize semtinde bulunan 3 görkemli yapı Keops Piramidi, Kefren Piramidi, 
Mikerinos Piramidi dev piramitler. Bölgede devlet adamları, firavun eşleri için yapılmış çok sayıda piramitte bulunuyor. Piramitler UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. 

Bu üç piramitten yalnızca Keops (Khufu veya Büyük Piramit olarak da bilinir) Dünyanın Yedi Harikası'ndan biridir. Dünyanın Yeni Yedi Harikası listesinin de onur üyesidir.

Dev  piramit, 4. Hanedan'dan Mısır Firavunu Khufu'nun, bilimsel saptamalara göre anıt-mezar olarak MÖ 2560'da yaptırdığı, Büyük Piramit'tir. Geleneksel olarak piramit yapımı Eski Mısır'da bir "platform-mastaba" kültürünün ürünüdür ve kraliyet için yapılır. Daha sonraları, sayısız yığma Mastaba yapılmıştır. İlk piramitlerin en iyi örneği ünlü mimar İmhotep tarafından yapılan Zoser Piramidi'dir. Bilimsel verilere göre, Büyük Piramit 20 yılda yapılmıştır; Önce bir kent yapılmış, taş blokları taşınmış ve yığılmıştır. Yüzeyin düzleştirilmesi için uzun zaman çalışıldığı sanılıyor. Ama taş blokların nasıl yerleştirildiği henüz anlaşılmış değil, çeşitli kuramlar üretiliyor; Bir kurama göre yapılan spiral bir rampaya çıkarılan taş bloklar üst üste konuluyordu. Rampa çamur kaplanıyor, sulanıyor ve taş bloklar itilerek kaydırılabiliyordu. Bir diğer kurama göre, taş bloklar dev manivelalarla kaldırılıyordu.
Benim görüşüm kum rampalar üzerinde taşlar yükseltilerek  insan ve hayvan gücü ile taşınmış.  Kaldıraç sistemleri kurularak uzun yıllar ve büyük çaba ile inşa edilmiş. Pek akıl işi değil.  Antik dünyayı bugünkü akılla değerlendirmek doğru da değil.  Ancak o dönemde de mimarlık  ve mühendislik hizmetlerinde ileri seviyede olduklarını söylemek gerekir.

.Büyük Piramit, 145,75 metreydi ama şimdi 10 metresini kaybettiği kabul ediliyor. 43 yüzyıl boyunca dünyanın en yüksek yapısıydı, ancak 19. yüzyılda geçilebildi. Yüzeyi yumuşak ve düzleştirilmiş taşlarla kaplıydı, kalıntısı hala görülebilmektedir. Eğimi 54 derece 54 dakikadır. Tabanının dörtkenarı tam ölçüldüğünde ve yönleri belirlendiğinde kusursuzdur. Taban köşelerinin birleştirilmesiyle tam bir kare elde edilir, her kenarı 229 metredir ve kenar uzunlukları arasında maksimum hata oranı şaşırtıcı bir şekilde % 0.1 bile değildir. Piramidin, her biri birkaç ton ağırlığında olan dev kiraçtaslarindan yapılmış. Orion takım yıldızı ile aynı hizada, yerleşimi benzer gibi çok sayıda efsane ve kurgu da piramitler için söyleniyor. 
Ancak turizm efsane satışıdır diyeyim.

Aynı bölgede Sfenksde yer alıyor.

Sfenks, kafası  insan, gövdesi ise uzanan bir aslan biçimini alan heykel. Dağı  dev bir heykele çevirmişler. Rehberimiz sfenksdeki yüzün Firavun Kefrene ait olduğunu söyledi.  Yapılış tarihini Dördüncü Hanedanlık (MÖ 2723 - 2563) dönemine denk geliyor.  Fakat bazı alternatif teoriler sfenksin Eski Hanedanlık döneminden önce (hatta bir teoriye göre tarih öncesi) yapıldığını iddia ediyorlar. Sfenkste temelleri granit olan teme taşları var. O dönemde granit oraya nasıl geldi, nasıl işlendi sorulari da net cevap bulmuş değil.    Mısırda dokuz yüz adet olduğu sanılan koç kafalı sfenkslerde varmış ama biz onları görmeye gidemedik.  Antik Mısır anlatmayla bitecek gibi değil. Mısır gezisi hem  rehber Mustafa Özkan gibi dostlar kazandırdı hem de Mısır uygarlığını tanımamızı sağladı.  

Mısır gezisini kayda aldım ve bölüm bölüm Mısırı anlatacagim. Bugun ki yazımın  konusu olan piramitleri birinci bölümde anlattım.  Youtube kanalımdan ve World Türk TV den izlenebilir.  
Devrim Alkaya ile Mısır'ı Keşfediyoruz program dizisinin ülkemizde  ilgi çekeceğinii umuyorum.  Umarım beğenirsiniz.  Mısır uygarlığını hem youtube da gorsel olarak hem de yazı ile anlatmaya devam edeceğim.  Hoşcakalın.

Doç Dr. Devrim Alkaya
İnş.Yük.Müh. & TV Programcısı

Bakmadan Geçme