- Haberler
- Malatya
- Malatya'yı geleceğe taşıyacak temeller depremin 16. Ayında hızlı bir şekilde atılmalıdır
Malatya'yı geleceğe taşıyacak temeller depremin 16. Ayında hızlı bir şekilde atılmalıdır
Anadolu Aslanları (ASKON) Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak,
Anadolu Aslanları (ASKON) Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak, “Deprem sonrası oluşan hasar tespit çalışmalarının bilgi ve birikimden uzak kişiler tarafından yapılması daha büyük sorunları beraberinde getiriyor” dedi.
Başkan Şarlak geçtiğimiz hafta içerisinde Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen'in gündeme getirdiği inşaat mühendislerinin hasar tespiti eğitimi almadan sahada görev aldığı konusunu iyi irdelemek gerektiğini ifade ederek konuya ilişkin olarak “İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Yapı Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki’nin söylemleri herkes için ders niteliğinde olmalıdır” dedi.
Başkan Şarlak, Prof. Dr. İlki’nin “Yeni mezun arkadaşlarımızı meslektaşlarımızı gönderiyorlar. Gidip bakıyorlar binaya ve bir karar vermesi bekleniyor. Tabi ayakları titriyor, eli titriyor. Hafif hasar dersem ya bir artçı olursa bina yıkılırsa ne olacak diyor. Orta hasarlı dersem ne olacak? Çünkü milli kayıp bu. Depremde bildiğim kadarıyla 7- 8 bin kişi sahadaydı. Hiç daha önce bu işi yapmamış pek çok kişi bu işi yaptı. Bu arada bizim inşaat mühendisliği eğitimimizde hasar tespit diye bir şey yok. İnşaat mühendisi bir tane çatlak görmeden inşaat mühendisi olur. Çünkü bizdeki deprem mühendisi ayrı bir konu inşaat mühendisliği ayrı, bina tasarlamayı öğretiriz biz.” sözlerine ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Deprem mühendisliği ve inşaat mühendisliği 2 farklı konu ancak bizim ülkemizde yeni mezun olmuş mimar veya inşaat mühendisleri Çevre Şehircilik Bakanlığı ukdesinde hasar tespit çalışmaları yapar ve raporlarlar bina incelemesine gönderiliyor ve verdiği rapor doğrultusunda sağlam bina ağır hasarlı ilan edilirken ağır hasarlı bir bina hasarsız raporu alabiliyor. Ülkemiz 1.derece deprem kuşağında yer alıyor ve ortalama 5-10 yılda bir büyük deprem (>7,0) depremler meydana geliyor. Hasar Tespit üzerine eğitim almamış kişilerin raporlarına göre bina kullanılıyor, yıkılıyor ya da davalık oluyor. Bu doğrultuda Üniversitelerin ilgili bölümlerinde müfredata Hasar Tespitine yönelik eğitimler konularak hasar tespiti ve güçlendirme üzerine mutlaka eğitim verilmelidir. Aksi takdirde 6 Şubat depremlerinde olduğu gibi başka depremlerde de vatandaşın, halkın, işverenlerin cani haksız yere yanacak yâda bir dahaki depremde ihmalden can kayıpları yaşanacaktır
Talebimiz coğrafyası büyük oranda deprem bölgesi olan ülkemizde ki inşaat mühendislerimize hasar tespit eğitiminin bir an önce verilmesi” şeklinde konuştu.
Başkan Şarlak ayrıca Depremler sonrası Malatya’da büyük bir görsel kirliliğinde olduğuna dikkat çekerek “Birçok alanda halen yıkılmayı bekleyen penceresiz, kapısız binalar görüyoruz başta çevre yolu olmak üzere esnafımız Hindistan Pazarı gibi kurulmuş bir düzende satış yapmaya çalışıyor. İnönü Caddesi başta olmak üzere yine birçok yerde hasarlı binaların altında dükkânlar resmi veya gayri resmi bir şekilde açık tutularak ekmek parası kazanmaya çalışılıyor. Bir an önce bu görüntü kirliliğinden kurtulma üzerine çalışmalar yapılması gerekmektedir. Ben yaptım oldu yerine ortak akıl ile STK’lar fikirlerine bir an önce önem verilmeli ve Malatya’yı geleceğe taşıyacak temeller depremin 16. Ayında hızlı bir şekilde atılmalıdır.”