Malatya Silahlı Olaylarda Bölge Birincisi

Bireysel Silahlanma Tehlikesi Her Geçen Gün Büyüyor

Malatya’da son günlerde silahlı olaylarda yaşanan artış bireysel silahlanma tehlikesini akıllara getirdi. İnternetten dahi peynir ekmek gibi alınabilen silahlar, olası bir tartışmada konuşan ilk taraf oluyor.

Emniyet güçleri tarafından ruhsatsız silah ve güvenliğin sağlanması için yoğun çalışmalar yürütülse de, silahlara erişim ve ulaşım kolay olduğu için bu çaba yetersiz kalıyor. Bireysel silahlanmanın önüne geçmek için uygulanacak kesin çözüm ise silah satışlarının kısıtlamaya alınması.

KOLAY ALINABİLİYOR! 

Yasal yükümlülükleri yerine getiren her Türk vatandaşı kurusıkı tabanca ve av silahı satın alma hakkına sahip. Kurusıkı tabanca satın alabilmek için gerekli şartlar 18 yaşını doldurmuş olmak, Adli Sicil Kaydını ibraz etmek, işlemler bittikten sonra 5 dakikada internet üzerinden resmi olarak silah alınabiliyor. Şartlar bu kadar kolayken bireysel silahlanmadaki artış da paralel şekilde seyrediyor. Uzmanların görüşü ise kriterlerin daha fazla olması ve zorunlu olmadıkça verilmemesi.

MALATYA SİLAHLI OLAYLARDA BÖLGE BİRİNCİSİ

2021 yılında medyaya 3 bin 801 silahı şiddet olayı yansıdı. Bu rakamda, 2 bin 175 silahlı şiddet olayının yaşandığı 2015 yılına göre, yüzde 69,2 artış gözlemlendi. Malatya ise, 2021 yılında basına yansıyana ölümlü ya da yaralanmalı 78 vaka ile Doğu Anadolu’da birinci sırada yer aldı. 2015 yılı verilerine göre Malatya’da vaka sayılarında yüzde 229 artış oldu. Malatya’da yaşanan 78 vakada 22 kişi öldü, 87 kişi ise ağır yaralandı.

2015 yılından itibaren hazırlanan rapora göre Malatya’da 8 yıllık süre içerisinde yılında basına yansıyana ölümlü ya da yaralanmalı 448 vaka meydana geldi. Malatya’da 8 yılda yaşanan 448 vakada 162 kişi öldü, 506 kişi ise ağır yaralandı. Rapora göre yine Malatya 8 yıllık süre içerisinde Doğu Anadolu’da birinci sırada yer aldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında 279 bin 515 silah kartı düzenlendi. Jandarma Genel Komutanlığı’nın sorumlu olduğu bölgelerde ise 2021 yılında toplamda 88 bin 495 kişiye yeni silah ruhsatı verildi. Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre toplam 1 milyon 454 bin 219 ruhsatlı silah bulunuyor.

Bakmadan Geçme