Malatya'nın Yarısı Sigortasız

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre Malatya'da Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında 86 bin 809 poliçe düzenlendi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre Malatya’da Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında 86 bin 809 poliçe düzenlendi. Toplamda 165 bin 690 konutun sigortalandığı Malatya’da bu oran yüzde 52,40 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran poliçe ve hane sayısı verileri yayınlandı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ‘nun paylaştığı rapora göre ülke genelinde 10 milyon 399 bin 829 poliçe düzenlenirken, bu poliçelerle 17 milyon 682 bin 080 konut Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına alındı. Ülke genelinde ortalama yüzde 58,80 olarak gerçekleşirken, bu rakam Malatya’da yüzde 52,40 ile ortalamanın altında gerçekleşti. DASK verilerine göre Malatya’da düzenlenen 86 bin 993 poliçe ile 165 bin 690 konut sigortalandı.

Depremden dolayı yaşanabilecek afet durumlarında sigortanın konut zararlarına yardım kapsamlarından bahseden Sigorta Uzmanı Engin Ceyhan,” Konut tamamen ya da kısmi olarak hasarlı olmuş olsa da teminat altındadır. Söz konusu bina bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı güvence altındadır: temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri. Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı ya da ev sahibi tarafından yaptırılabilir. Ancak DASK; ev sahipleri adına yaptırılan bir sigorta türü olduğu için kiracılar sadece “Sigorta Ettiren” olarak ev sahibi adına bu işlemi yapabilirler. Sigorta tazminatı her durumda tapuda “Hak Sahibi” olan kişiye ödenmektedir. Zorunlu Deprem Sigortası için fiyatlar sabittir ve sigorta şirketine göre değişiklik göstermez.” dedi.

DASK sigortası olmayan konutlarla ilgili yapılan işlemlerde bazı kısıtlamaların yaşanabileceğine dikkat çeken Engin Ceyhan,” Deprem sigortası, hem hali hazırda sahip olduğunuz konutlar hem de konut kredisi kullanarak almayı planladığınız konutlar için devlet tarafından yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir. Halen yasal olarak geçmiş yıllarda yapılmayan ödemelerle ilgili bir cezai işlem uygulaması bulunmasa da, konunun güncelliği ve ehemmiyeti sebebiyle Dask Sigortası olmayan konutlarla ilgili yapılan işlemlerde bazı kısıtlamalar vardır. Konut kredisi alımında konut sigortasının yapılabilmesi için deprem sigortasının yapılması zorunluluğu vardır. Ayrıca Ağustos 2012 ile yürürlüğe giren yeni Afet Sigortaları Kanunu’ndan dolayı DASK poliçesi olmayan kişiler artık evlerine elektrik ve su hizmeti alamamaktadırlar.” ifadelerine yer verdi.
>> Ebubekir Atilla

Bakmadan Geçme