Malatya'nın İhracatını OSB Büyütüyor

Hepimizin bildiği gibi, üretimin merkezleri olan Organize Sanayi Bölgeleri Türkiye'nin dış ticaretinde ve istihdamında çok önemli roller üstleniyor.

Hepimizin bildiği gibi, üretimin merkezleri olan Organize Sanayi Bölgeleri  Türkiye'nin dış ticaretinde ve istihdamında çok önemli roller üstleniyor.

 

Ülke sanayisinin bel kemiği olan Organize Sanayi Bölgelerinin  vizyoner faaliyetlerini iş dünyası ve kamuoyu ile paylaşacak olan röportajımızı Malatya 2.Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Vahap Erdem ile gerçekleştirdik

Bölgenizin yatırım avantajları neler? Neden firmalar Malatya 2.Organize Sanayi Bölgesini tercih etmeli?

 

Geleceği gören, inovasyona ve gelişime açık, sorunsuz hizmet anlayışıyla çalışmak isteyen sanayicilerimiz, coğrafi konumu ve lojistik avantajlarının yanı sıra fark yaratan hizmetlerimizden dolayı Malatya 2.Organize Sanayi Bölgesinin tercih etmektedir.

Ayrıca ulaşım arterlerinin kalbinde konumlanıyoruz.

otoyol, karayolu ve demiryolu bağlantılarımızın bulunması yatırımcılarımız için ayrı bir tercih sebebi olmaktadır. 

Kurduğumuz üretim ekosistemine 7/24 hizmet veren alt ve üstyapı birimlerimizle sorunsuz destek vererek, kesintisiz üretim imkânı sunuyor ve bu doğrultuda yatırımlarımıza yön veriyoruz.

Temel üretim faktörlerinin en verimli şekilde kullanılmasıyla üretimde sürekliliği temin ediyoruz. Sanayicilerimiz için ucuz elektrik, doğalgaz ve su temini ile tasarruf odaklı üretime destek sağlıyoruz. 

Organize sanayi bölgesinde yatırım yapanlar sadece üretimi, istihdamı ve ihracatı düşünüyor, büyümeye odaklanıyor. Acaba enerji kesintisi yaşar mıyım, su kesintisi yapılacak mı gibi sorunlarla meşgul olmuyor. Çünkü yaptığımız yatırımlarda sanayicilerimize bölgemizden maksimum faydayı sağlamayı amaçlıyoruz. Diğer yandan; farklı ve yenilikçi hizmetleri tek çatı altında birleştirerek sanayicilerimize hizmet sunuyoruz

Proje Destek ofisleriniz varmı ?

Bedelsiz hizmet sunduğumuz Proje Destek Ofisimiz aracılığıyla sanayicilerimizin ulusal ve uluslararası teşviklerden faydalanmalarını sağlıyor, akademik camia ile iş birlikleri oluşturuyor, üretim süreçlerini geliştirerek daha dinamik ve etkin bir hizmet sunuyoruz. 

Proje Destek Ofisi ekiplerimizce, sanayicilerimiz ziyaret edilerek, firmaların isteği üzerine AB Projeleri hakkında bilgilendirme yapılıyor ve projelere dahil olmaları hususunda yol haritası oluşturuluyor.

Türkiye’nin geleceğini belirleyecek dört alanda OSB’nin yürüttüğü veya planladığı çalışmalar bulunuyor mu?

 

1- İstihdam: Özellikle kadın istihdamı?

İş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadın istihdamına önem veren bir OSB olarak mutlak surette, gerek işe alım sürecinde gerek mevcut istihdamda kadın çalışanları destekliyoruz. Sadece Bölge Müdürlüğümüz özelinde değil OSB’de faaliyet gösteren firmaların kadın yöneticilerini bir çatı altında toplayan; seminerler, eğitimler ve söyleşi organizasyonlarıyla bilgi paylaşımında bulunmalarını sağlayan Kadın Sanayiciler Platformumuz ile de sık sık istişarede bulunmak fikir ve görüşlerinden yararlanmak üzere bir araya geliyoruz.

2- İhracat: Bölge firmalarınızın ihracatını artırıcı veya kolaylaştırıcı faaliyetleriniz?

OSB Bölge Müdürlüğü olarak, Bölgede faaliyet gösteren firmaların dijital dünyada bulunabilirliğini artırarak ihracatlarına yeni pazarlar dâhil etmelerine katkı sunuyoruz.

 

Ar-Ge ve İnovasyon: Bu iki konsept içinde yürüttüğünüz çalışmalarınız neler?

Proje Destek Ofisimiz, ulusal ve uluslararası programlar aracılığıyla gerçekleştirilen Ar-Ge ve inovasyon projeleri, Ar-Ge/Tasarım Merkezi kurulum ve sürdürme hizmetleri, KOSGEB ve Bakanlık kapsamında hibe proje ve destekleri konusunda hizmet prensibi ile bünyemizde çok başarılı çalışmaları hayata geçiriyor.

 “Organize sanayi bölgesinde yatırım yapanlar sadece üretimi, istihdamı ve ihracatı düşünüyor, büyümeye odaklanıyor. Acaba enerji kesintisi yaşar mıyım, su kesintisi yapılacak mı gibi sorunlarla meşgul olmuyor. Çünkü yaptığımız yatırımlarda sanayicilerimize bölgemizden maksimum faydayı sağlamayı amaçlıyoruz.”

4-Sürdürülebilir Sanayi: Enerji, çevre yönetimi, yeşil üretim, atık yönetimi vb.alanlardaki girişimleriniz?

Her projemizde çevreye ve doğaya saygılı, sürdürülebilir bir politika benimsiyor ve bu konuda her geçen gün çalışmalarımızı artırıyoruz. Enerji faaliyetlerimize değinecek olursak; elektrik altyapımızı herhangi bir kesintiye mahal vermeyecek şekilde kurduk ve en ileri teknoloji ile izliyoruz.

Doğalgaz iyileştirme çalışmalarına verdiğimiz titiz önem neticesinde arıza sayılarında da önemli düşüşler yakaladık.

Malatya 2.Organize Sanayi Bölgesi olarak çevreye saygı, kırmızı çizgilerimiz arasında yer almaktadır.

Türkiye’deki OSB’lerin daha etkin ve başarılı olabilmesi için önerileriniz ne olur? OSB’lerin geleceğini belirleyecek önerilerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?

Günümüzde OSB kurmak, yatırım yapmak ve sanayi için yeni alanlar açmak ülke ekonomisine direkt katkı sunmakta önemli bir rol oynamıştır.

OSB yönetimlerinin şeffaf, yenilikçi ve yönetim odaklı olarak çalışmaları gerektiği kanaatindeyim. Zira hizmet sunulan kitle, süreçlerin içerisinde aktif şekilde yer almadığı sürece hangi organizasyon olursa olsun fark yaratması veya başarılı olması veyahut kurumunu geleceğe taşıması beklenemeyecektir. Bununla beraber kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri, yerel dinamikler veya ulusal politikalar, yönetimlerin doğrudan paydaşı olup bunlarla olan ilişkilerin kısa vadeli ya da anlık ihtiyaçların giderilmesi odaklı değil uzun soluklu projelerin paydaşlarla birlikte yürütülmesi gerekmektedir. 

Biz yenilikçi bir OSB olarak gerek Ar-Ge çalışmalarımız gerekse girişimciler için oluşturmaya çalıştığımız faaliyetlerimiz ile bunun önünü açmış bulunmaktayız.

Türkiye’de OSB’lerin yer tahsisi, doğalgaz, elektrik, su, çevre gibi altyapı ve belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra OSB’lerde üretim yapan firmaların yenilik, verimlilik ve dijital kapasitelerinin artırılmasında bir arayüz olarak kurgulanabilecek yeni modellere geçişi üzerine çalışmalar yapmak, oldukça elzem bir konu olarak ön plana çıkıyor. Burada amaç, OSB’lerin nasıl dönüştürülebileceğinin bilimsel zeminin oluşturulmasıdır. Sanayi politikasının bileşeni olan OSB’leri dönüştürmek bu nedenle geleceğe hazırlanmalarında oldukça önemlidir

Sizce Malatya Sanayicileri  Devlet Teşviklerini iyi şekilde değerlendiriyormu?

Malatya sanayicileri özellikle devlet teşviklerini çok iyi değerlendiriyorlar. Başlangıçtaki teşvikler desteğinde,büyük fabrikaların temeli atıldı.Daha sonra yeni teşviklerle yeni yatırımlar yapıldı.

HABER: FİLİZ YAVUZKURT

Bakmadan Geçme