Malatya kayısısı alırken belge sorun
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, 'Turfanda kayısılar tezgahlara geldiğinde, Malatya kayısısı denilerek satılıyor.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, "Turfanda kayısılar tezgahlara geldiğinde, Malatya kayısısı denilerek satılıyor. Bu da hasadı yeni başlayan Malatya kayısısı üreticilerini zor durumda bırakıyor." dedi.
Fendoğlu, yaptığı açıklamada, piyasada "Malatya kayısısı" diye satılan ürünlere karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Kayısı denildiğinde akla Malatya'nın geldiğini, hem kuru hem de yaş kayısıda şehrin, Türkiye'de lider konumda bulunduğunu anımsatan Fendoğlu, Malatya'da bir kaç gün önce başlayan kayısı hasadının, yüksek kesimlerdeki iklim şartlarında göre eylül ve ekim aylarına kadar aralıklarla süreceğini belirtti.
Diğer yörelerdeki ürünlerin iklime bağlı olarak erken hasat edildiğini ve Malatya kayısısı denilerek satıldığına dikkati çeken Fendoğlu, "Turfanda kayısılar tezgahlara geldiğinde, Malatya kayısısı denilerek satılıyor. Bu da hasadı yeni başlayan Malatya kayısısı üreticilerini zor durumda bırakıyor." diye konuştu.
Malatya kayısısının, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tesciline sahip Türkiye'deki üç üründen birisi olduğunu dile getiren Fendoğlu, vatandaşlardan, çarşı pazarda Malatya kayısısı diye satılan ürünler için belge, fatura sormasını istedi.
Belediyelerin de kayısı satışı yapılan tezgahlarda inceleme yapması gerektiğini vurgulayan Fendoğlu, "Kayısımız koruma altındadır. Başka yörelere ait kayısıları, Malatya kayısısıymış gibi göstermeye yelteneneler konusunda belediyeler hassasiyet göstermeli, bu kişilere mutlaka cezai işlem uygulamlıdır. Bu bir öneri değil, yapılması gereken bir şeydir. Malatya kayısısı koruma altındadır, bunu da kendimiz muhafaza etmek durumundayız." diye konuştu.
Fendoğlu, Malatya'da yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısının, ülke ekonomisine de 300 milyon dolarlık bir katkısının bulunduğuna dikkati çekti.
Kayısının tanıtımına yönelik girişimlere de değinen Fendoğlu, bir müddet ara verilen kayısı festivalinin yeniden canlandığını, bu noktada emeği geçenlere teşekkür etti. Fendoğlu, 17-21 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin, Malatya kayısısının hem ülke genelinde hem de uluslararası alanda tanıtılmasında önemli bir yerinin olacağına inandıklarını söyledi.
Kayısı ticaretinin daha sağlıklı yapılabilmesi konusundaki önerilerini de aktaran Fendoğlu, kentte mutlaka "Kayısıbirlik"in kurulması gerektiğini ifade etti. Fendoğlu, üreticinin de ihracatçının da rahat etmesini sağlayacak bu uygulama için birtakım girişimlerde bulunduğunu dile getirdi.
Kentteki Şire Pazarı'nın yetersiz olduğunu anlatan Fendoğlu, daha geniş, alt yapısı tamamlanmış, içerisinde bankacılıktan gümrük işlemlerine kadar her türlü ticaret hizmetinin verilebildiği yeni bir mekanın oluşturulması gerektiğini söyledi.
Fendoğlu, ayrıca uluslararası bir fuarın oluşturularak Malatya'nın ürünlerinin tanıtılabileceğini de kaydetti.