• Haberler
  • Sağlık
  • Malatya'da Koronavirüs 20 Ekim'den sonra yüzde 15-20 arttı

Malatya'da Koronavirüs 20 Ekim'den sonra yüzde 15-20 arttı

Özellikle 20 Ekimden itibaren vaka sayımız -20 oranında yükseldi.

Koronavirüs hastalığı ile mücadelemizde son zamanlarda vaka sayılarında daha sabit bir ilerleme görmekte iken; vatandaşlarımızın rehavete kapılması ve özellikle kapalı ortamlarda maskesiz ve mesafeye dikkat etmeden bulunması sonucunda yeniden artışa geçmiş durumdayız. Özellikle 20 Ekimden itibaren vaka sayımız % 15-20 oranında yükseldi. Başta akraba ve komşu ziyaretleri olmak üzere; kapalı ortamlardaki rahat davranış pozitif vaka sayımızı arttırıyor. Pozitif bir hastanın ev içi temaslılarındaki pozitiflik oranı % 30-35 civarında seyrediyor. Bu durum özellikle aynı hanede yaşayan yaşlılarımız için ciddi bir risk oluşturuyor. Daha önceki açıklamalarımızda da vurguladığımız gibi yaşlılarımızın sağlığını ilk önce kendimiz korumak zorundayız. Yaşlılarımızı ziyaret edeceksek mutlaka maskeli bir şekilde, kısa süreli ve uzaktan ziyaret gerçekleştirelim. Maske, mesafe ve temizlik kuralımıza gösterdiğimiz hassasiyeti hiçbir zaman eksiltmeyelim. 
Pandemi sürecinde sağlık kurumlarımızda gerekli tüm önlemleri alarak, gerekli tıbbi cihaz, medikal malzeme ve personel planlamasını gerçekleştirerek vatandaşlarımızın sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.  Hastanelerdeki risk durumunu göze alarak hastaneye gitmek istemeyen veya gidemeyen vatandaşlarımızın tedavi taleplerini aile hekimlerimiz karşılamaya devam ediyor.
Birinci Basamak sağlık hizmeti veren Aile Hekimlerimiz, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde her zamankinden daha yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Covid-19 testi pozitif çıkan ve pozitif bir hasta ile temas etmiş olan tüm bireyler kendi aile hekiminin sistemine düşüyor. Aile hekimi her gün bu vatandaşlarımızı arayarak sağlık durumlarını takip edip, olası bir olumsuzluk anında gerekli yönlendirmeleri sağlıyor. Gerçekleştirilen bu özellikli izlemlerde ilimiz Türkiye ortalamasının üzerinde bir oran sergilemektedir. Daha önce İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen okul aşıları gibi birçok hizmet aile hekimleri tarafından yerine getirilmektedir. Gebe ve bebek izlemleri, aşılamalar bu dönemde daha da sıkılaştırılmıştır. 
Basında yer alan bir haberde Aile hekimliği değişikliği konusu gündeme alınmıştı. Vatandaşlarımız istedikleri takdirde kayıtlı oldukları Aile Hekimini bölge sınırlaması olmaksızın değiştirebilmektedirler. Bu değişiklik, bizzat aile hekimine dilekçe verilerek yapılabildiği gibi, İlçe Sağlık Müdürlükleri üzerinden de gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlarımız bu kurumlara başvurmadan kişisel e-nabız sistemi üzerinden de Aile Hekimlerini değiştirebilmektedirler. Vatandaşlarımızın bu konuda bilmesi gereken husus, son Aile Hekimi değişikliğinden itibaren 3 ay içinde yeni bir değişiklik yapılamayacağıdır. Aile hekimi başına düşen nüfus Bakanlığımızın belirlediği sayının üzerinde ise bu aile hekimine de yeni kayıt yapılamamaktadır. Aynı ASM’deki diğer hekime karşı mesleki sorumluluklarını göz önünde bulundurarak yeni kayıt almak istememeleri de karşılaşılan bir durumdur.
Zaman zaman Aile Hekimlerinin kendilerinin pozitif veya temaslı olması, izin ve rapor durumları gibi mazeretlerle görevine gidemediği anlar yaşanmaktadır. Bu mazeretler haricinde biriminde olması gerekirken yerinde olmayan veya farklı bir olumsuz durum yaşanan personel hakkında mevzuat doğrultusunda gerekli işlem yapılmaktadır.  
Vatandaşlarımızın koronavirüs hastalığı başta olmak üzere, tüm sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tüm personelimizle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın da kurallara ve önerilere dikkat ederek, bizlere ve sevdiklerine yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yıl dönümünü kutluyor; aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlıklı ömür diliyorum. 

 Prof. Dr. Recep BENTLİ
Malatya  İl Sağlık Müdürü
 

Bakmadan Geçme