Malatya'da kayısı bahçeleri felaketi yaşıyor: Don vurdu, emekler zayi oldu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, don felaketinden ağır darbe alan Malatya'da üreticilerin sesi oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, don felaketinden ağır darbe alan Malatya’da üreticilerin sesi oldu. "Yüzde yüze varan zarar var, sadece bu yıl değil, gelecek yıllar da tehdit altında." diyen Bayraktar, borçların ertelenmesi ve çiftçilere acil destek çağrısında bulundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don felaketinden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya’ya giderek üreticilerle bir araya geldi. Bayraktar, Malatya ve çevre illerin ziraat odası başkanlarıyla birlikte Akçadağ ilçesindeki Ören Mahallesi’nde bulunan bir kayısı bahçesinde basın açıklaması yaptı.
Malatya’nın "kayısı diyarı" olarak anıldığını ve bu ürünün hem ekonomik hem de stratejik açıdan büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Dünya kayısı ihracatının yüzde 80’ini biz karşılıyoruz. Türkiye üretiminin yüzde 50’sinden fazlası bu bölgeden. Ancak bu yıl, yüzde 100'e varan oranlarda zarar söz konusu" dedi.
"65 ilde zarar var"
Bayraktar, 2025 yılında don olaylarının Türkiye genelinde etkili olduğunu belirterek, "Şu ana kadar 65 ilimizde farklı meyve ve sebzelerde ciddi zararlar tespit ettik. Bu sadece bir yıllık bir kayıp değil. Bazı meyve ağaçları tamamen yandı, gelecek yıllarda da ürün alınamayacak" ifadelerini kullandı.
"Borçlar yapılandırılsın"
Don afeti sonrası çiftçilerin devletten beklentileri olduğunu dile getiren Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı destek çalışmalarını olumlu bulduklarını, ancak bunun yeterli olmadığını vurguladı. "Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan borçların uzun vadeli yapılandırılması gerekiyor. Ayrıca yeni kredi imkanları sunulmalı. Çiftçimiz üretimde kalmalı, tarlasını terk etmemeli" dedi.
TARSİM’e çağrı: Daha hassas olun
Bayraktar, TARSİM kapsamında don sigortasının yaygın olmadığını, primlerin yüksekliği nedeniyle çiftçilerin bu sigortadan yararlanamadığını belirterek, "Primlerde indirim yapılmalı, hasar tespitlerinde adil ve şeffaf olunmalı" çağrısında bulundu.
Sosyal güvenlik ve sulama giderleri de gündemde
Çiftçilerin sulama ücretlerinden ve sosyal güvenlik primlerinden de yakındığını aktaran Bayraktar, "Sulama ücretlerinde yüzde 50 indirim bekleniyor. Ayrıca sosyal güvenlik primleri çiftçilerin gücünü aşıyor, kayıtlı çiftçi sayısı her geçen gün azalıyor. Devletin bu alanda da destek sağlaması gerekiyor" dedi.
Bayraktar, konuşmasının sonunda "Çiftçimize sahip çıkmazsak tarımda gençleri tutamayız. Göç kaçınılmaz olur" diyerek çiftçinin üretimde kalabilmesi için acil desteğin şart olduğunu vurguladı. (İLKHA)
Bakmadan Geçme





