Mahallelik Olgusunu Geliştirmek Adına İkinci Bir Adım Daha Atıldı

Battalgazi Belediyesi, mahallelik olgusunu geliştirmek ve yaşatmak adına Mahalle Müzeleri'nden sonra farklı bir uygulamaya imza attı.

Battalgazi Belediyesi, mahallelik olgusunu geliştirmek ve yaşatmak adına Mahalle Müzeleri’nden sonra farklı bir uygulamaya imza attı. Battalgazi Belediyesi’nin öncülüğünde Küçük Hüseyinbey ve Büyük Hüseyinbey Mahalle sakinleri, muhtarlık binası önündeki alanda biraraya gelerek hem bayramlaştılar, hem de o eski bayramları yeniden yaşadılar.

 

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın ‘Benim En Büyük Projem’ dediği Mahalle Müzeleri ile başlatılan mahallelilik olgusunu yaşatma ve geliştirme adına atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Battalgazi Belediyesi’nin öncülüğünde Küçük Hüseyinbey ve Büyük Hüseyinbey Mahalle sakinleri, muhtarlık binası önündeki alanda biraraya gelerek, hem bayramlaştılar, hem de o eksi bayramları yeniden yaşadılar. Mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği bayramlaşma etkinliğine, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yanı sıra İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi Atilla Şahin, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Sayın, Avcılık ve Atıcılık Federasyonu Malatya İl Temsilcisi Mehmet Fendoğlu, Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Abdulvahap Ortaç, Küçük Hüseyinbey Mahalle Muhtarı Bilal Türker, Büyük Hüseyinbey Mahalle Muhtarı Coşkun Şalva, bazı belediye meclis üyeleri ve mahalle sakinleri katıldı. Burada ilk olarak konuşan mahalle sakinlerinden Kemal Taner, düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çekerek, “Bizim hasretlerimizden birisiydi. Başkanımda sürekli vurguluyor, benim mahallem, benim kasabım, mahalle kültürüm diye. Bizimde 10 yıllık bir özlemimizdi. Burayı bir site haline getirmek ve bir mahalle haline getirmek. Sayın Başkanımızın büyük katkıları ile biz bu işi başardık diyoruz. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da, ilk olarak Battalgazi Belediyesi’nin hizmetleri hakkında katılımcılara bilgiler vererek, rekor düzeyde hizmetlere imza attıklarını kaydetti. Başkan Gürkan, “Battalgazi Belediyesi olarak hizmetler boyutu itibariyle, kültürel boyutu itibariyle, sosyal boyutu itibariyle, çevrenin korunması ve yeşilin korunması noktasında Türkiye’de bütün belediyelerde açık ara önde gidiyoruz. Bunun örneği ne derseniz bakın bir hizmet binası yapıldı, Türkiye’nin en güzel hizmet binası. Burada yurdumuzun değişik yerlerinde insanlar var. Hakikaten büyük şehirlerde dahil olmak üzere Ankara, İstanbul’da dahil olmak üzere belki Ankara-İstanbul’un binası bizimkinden büyüktür. Ama kullanışı, akıllı olması, yeşilin korunması, kendi elektriğini üretilmesi ve tavanların yüksek olması, güneş enerjisinden alabildiğine yararlanılması bu bina ölçeğinde Türkiye’de tek ve ilktir. Ve 12 ay gibi kısa bir zamanda, Cumhuriyet tarihinin rekoru ölçüsünde yapılmıştır. Sadece bir bina değil. Bunun karşısında bir hizmet binası daha yapılmış. Bu yetmemiş bir tarafta Asfalt Pilenti yapılmış, Konkasör Tesisi yapılmış, yeni araç gereçler alınmış. Engelsiz Yaşam Merkezi’nin temeli atılmış, Sosyal Yaşam Merkezi’nin temeli atılmış, Surlar yapılmaya başlanmış, kümbetler, türbelere, hanlar, hamamlar, ziyaretler, Askerlik Şubeleri alınmış, kamulaştırılmış, bir taraftan restorasyon projeleri yapılmış. Hayır Çarşıları yapılmış. EXPO 2016 Antalya’da 63 ülkenin ve 10 büyük şehrin katıldığı yerde Kültür Sanat ödülünü Battalgazi Belediyesi almış. Bütün bunların ötesinde en büyük projemi sorduklarında mahallelilik ve mahalle müzesi demişimdir. Ve Türkiye’de ilk mahalle müzesi kavramının lafzını Battalgazi Belediyesi tarafından ifade edildiği ve icraat safhasında da Battalgazi Belediyesi tarafından geçirilmiştir. İlk mahalle müzesi Hasırcılar akabinde de Yaygın ve Poyraz konağındaki mahalle müzemizde mahallelik olgusunu yerleştirilmesi ve insanlar arasındaki kaynaştırma duygusunun, bütünleşme duygusunun oluşturulması noktasında en büyük temeldir. Ve bana sorduklarında en büyük projen nedir dediklerinde mahalle müzeleri diyorum. Bugün burada 200 dönüm yerin kamulaştırılması yapılıyor. Atatürk Kız Lisesi yapıldı, bitti. Bu dönem Atatürk Lisesi yeni yerinde eğitim öğretim faaliyetlerini yürütecek. Buradaki spor salonunu da oraya yaptık” diyerek, Battalgazi ilçesine önemli hizmetleri kazandırdıklarını söyledi.

Mahallelik olgusunun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması noktasında Mahalle Müzeleri’nden sonra düzenlenen etkinliğin önemli bir adım olduğunu belirten Başkan Gürkan, “Bura benim için çok önemidir ve bir millattır. Küçük Hüseyinbey ve Büyük Hüseyinbey bizim için bir milattır. Ve bunun tarihini buraya atıyorum. Mahalle müzeleri nasıl önemliyse ki, mahalle müzesinin terminolojisini ifade ettim. İçeriğini ifade ettim. Tarihi Kentler Birliği’nde YAPEX fuarında mahalle müzesi daha icra edilmeden ödül aldı. Türkiye çapında ödül aldı. Mahallelik ruhu da buradaki başlangıç belki size küçük bir adım gibi gelebilir. Mahalle müzeleri de belki küçüktür. Maliyet olarak ta çok düşük profildedir diğer hizmetlere göre. Binde biri, on binde biri, milyonda biridir. Ama bu bizim için küçük olan adım ülkemizin, memleketimizin, şehrimizin ve mahallemizin birliği, beraberliği, dirliği, düzeni için, barışı için önemli bir adımdır. Büyük bir adımdır. Bundan sonraki süreçte bütün mahallelerimizde bu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu, bayramlar ve bayramların diğer günlerinde de icra etme noktasında hepimize büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu mahallelik ruhunu, dayanışma ruhunu Kervansaray Buluşmaları ile mahalle toplantıları ile pekiştirilmesi lazım. Pekiştirmemiz lazım. Bunları pekiştirdiğimiz zaman bakınız buraya şimdi o daha önce gelen madde bağımlısı kişiler buraya geliyor mu? Gelmiyor değil mi. Sizi rahatsız edenler var mı? Yok. Demek ki bu tür şeylerin panzehri durumunda oluyor” diye konuştu.

 

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi Atilla Şahin ise, “Bu güzel tablo Malatya’ya özgü bir tablodur. Görevim itibariyle Türkiye’de ayak basmadığım yer yok. Doğu Anadolu'da kadının sokağa çıktığı, kadının toplum içinde olduğu ender yerlerden biri, en medeni toplumlardan biri Malatya'dır. Malatya merkez kültürü Malatya'nın 650 yılından beri Müslüman olan bir Battalgazi ocağının bir mensubu olarak gurur duyuyoruz. Bu güzelliği en güzel ve örnek bir şekilde sergilediniz. Buna vesile olan Muhtarlarımıza ve Kemal abimize teşekkür ediyorum. Böyle bir topluluğa mensup olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Birçok toplumda gidin kadının yeri yoktur. Kadın, çok önemli, çocukları yetiştiren, topluma önderlik eden ablalarımızın, kardeşlerimizin burada olması, Malatya'nın en güzel şekilde temsil edilmesidir. Eskiden belediye başkanının adı şehrül emanetti. Osmanlıdaki ismi. Şehrül emanet dedikleri şehrin teslim edildiği en emin kişi. Bizde Sayın Selahattin Gürkan'ı en emin kişi olarak seçmişiz. Böyle bir tercihi yaptığınız için sizinle yine guru duyuyoruz. Böyle güzel bir insanı seçtiğiniz için. Yine her zaman söylerim, derler ki seçilen seçenlerin aynasıdır. Seçilen insan ne kadar düzgün ve donanımlı ve ne kadar başarılı olursa, o bölge halkının onu seçenlerin başarısıdır. Onları seçenlerin başarısıdır. Siz güzelsiniz ki böyle güzel bir insan seçmişsiniz” dedi.

 

Küçük Hüseyinbey Mahalle Muhtarı Bilal Türker ve Büyük Hüseyinbey Mahalle Muhtarı Coşkun Şalva’da, etkinliğe katılan Başkan Gürkan ve mahalle sakinlerine teşekkür ederek, bugüne kadar yapılan hizmetlerden dolayı Başkan Gürkan’a teşekkür plaketi verdi.

 

Başkan Gürkan’ın vizyon sahibi bir belediye başkanı olduğunu belirten Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Abdulvahap Ortaç ise, “Yönetim kurulu olarak biz sadece şunu söylüyoruz. Bu ülkede işini en iyi yapan ülkesini en çok sevendir. Siz işinizi iyi yapıyorsanız, ülkenizi çok seviyorsunuz demektir. Sizde Başkanlığınızı ve işiniz çok iyi yapıyorsunuz ülkenizi çok seviyorsunuz. Bizde sizi seviyoruz. Bu model Battalgazi'ye örnek olacaktır. Muhtar olduğum dönemden beri burada oturan tüm komşularımız, muzdaripdi. Buranın ve karşının ıslah edilmesini istiyordu. Genç kızlarımızın, çocuklarımızın burada uyuşturucu aldığını, alkol aldığını, uygunsuz vaziyette olduğunu, komşularımızın mallarına zarar verdiklerini gördük. Dile getirdik. Bu çocuklar bizim çocuklarımız, onlara da sahip çıkılması gerektiğini söyledik. İlk adımı, mayayı siz attınız. İnşallah şehrimize dalga dalga yayılır ve rol model olur.  Zaten her şeyin örneği sizden çıkıyor. Ufkunuz geniş, hakikaten devlet adamlığınız ve kamuda çalışmanız size ayrı bir özellik katıyor. Ve dolayısıyla bu sizi ön plana atıyor” ifadelerini kullandı.

 

Mahalle sakinlerinden Nebahat Bakırcı, “Sayın başkanım biraz önce yapmış olduğunuz icraatları sayarken hepsine şahit olduk ve göğsümüz kabararak Battalgazili olmakla iftihar ediyoruz. Ancak biraz öncede bahsettiğiniz gibi altını çizerek söylüyorum dediniz, mahalle kültürüne vermiş olduğunuz katkıdan dolayı özellikle teşekkür ediyoruz” derken, Gülay Alibeyoğlu ise, “Bir vatandaş olarak politika konuşmadan, her partiliye aynı yaklaşım içerisindesiniz. Kiminle karşılaşsam sizin için aynı şeyleri söylüyorlar. İlginize, alakanıza teşekkür ederim” diyerek, herkesin bayramını kutladı.

 

Hasan Kayan isimli mahalle sakini de, önemli bir güne şahitlik ettiklerini belirterek, “Yorum yapabilecek durumda değilim desem yeridir. Ne kadar güzel. Ne mutlu bize bugünü yaşatanlara, biraaraya getirenlere. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum” dedi.

 

Son olarak konuşan mahalle sakinlerinden Hüseyin Bakırcı’da, mahallelik olgusunun eleştirilmesi adına atılan adımların sürekliliğinin önemine dikkat çekerek, “Bu konu ile ilgili Gerek Başkanım, gerekse öncülüğü üstlenen Kemal bey ve muhtarımız ve ilgili tüm arkadaşlarımızın hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Önemli olan bu birlikteliği sürdürebilmek. Bu bir başlangıç. İnşallah Malatya’ya da bir renk olur” diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme