LGS İle Öğrenci Alan Liselerin Planlaması Malatya'da Eğitimi Geriye Götürüyor
Veysel FIRAT DES Malatya İl Başkanı
Bu günlerde öğrencilerimiz LGS’de aldığı sonuçlarla liselere yerleşmek için tercihte bulunuyorlar. Bütün veliler çocuklarını iyi bir lisenin kapısından içeri sokmaya çalışırken, geri planda alınan yanlış kararlar bu liselerin kapılarını yüzlerine kapatıyor. Öğrencilerimiz nitelikli liselere girebilme yüzdeliğine sahipken, nitelikli liselerin kontenjanlarının yanlış programlarda ve yanlış yerlerde değerlendirilmesi sonucu o liselere girememektedirler. 2018 yılı için 1290 olan nitelikli lise kontenjanının sadece 390 tanesini öğrencilerimiz hedeflerine koymuşlardı.
Geçenlerde lisans ve ön lisan yerleştirme sonuçlarında Malatya’nın 81 il içinden 61. Sırada olduğunu araştırmasıyla iddia eden Orhan TUĞRULCA haksız değildi. Yüksek öğretim programlarına öğrenci yerleştirmedeki başarı liselerdeki doğru, akılcı ve başarı odaklı alınan kararların ve planlamanın sonucu olacaktır. Oysaki Malatya’mızda nitelikli liselerin planlaması başarı getirecek nitelikte olmadığı için başarıyı yakalamayı bırakın eğitimde sürekli geriye gitmeye mecbur bırakıyor. Son LGS sonuçlarına göre Malatya başarı sıralamasında 32. Sırada olan ilimiz (ki bu bir başarı değildir.) neden üniversite yerleşme oranında 61. sıralara düşüyor bunun ciddi ciddi incelenmesi gerekiyor.
Hatırlanacağı üzere eski bakanımız Sayın İsmet YILMAZ nitelikli liseleri belirlemede %10 kadar kontenjan verileceğini ve fen liseleri olduğu gibi nitelikli lise statüsünde kalacağını belirtmişti. Öyle de oldu nitelikli lise kontenjanı yüzde onluk bir sayıya denk gelecek şekilde belirlendi. Malatya özeline baktığımızda, nitelikli liselerin yerleşim yeri ve programlara göre dağılımı hiç de sağlıklı değil ve öğrencilerimizin iyi bir liseye yerleşmesinde en büyük engel bu planlamadır.
Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak bu konuda bir rapor hazırladık ve çok çarpıcı tespitlerimiz oldu.
SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN LİSELERİN PLANLAMASI ÇOK YANLIŞ
2018 yılında LGS ile seçilecek öğrenci sayısı1290’dı. Öğrencilerimiz 1290 kişinin içinde yer almak için yarışıyor gibi görünse de aslında ilk 390 kişinin içinde yer almak için sınavda yarışıyorlardı. Çünkü merkez ilçelerimizdeki fen ve Anadolu liseleri rağbet görüyor uzak ilçelerdeki fen ve Anadolu liselerini öğrencilerimiz tercih etmiyorlar. Dolayısıyla 900 kişilik kontenjan heba edilmiş oluyor. Bunu şundan anlıyoruz ki, 900 kontenjandan 150 tanesi sosyal bilimler lisesinin ve taban puanı 335,5693, 420 tanesi meslek liselerinin ve taban puanı 158,6596, 330 tanesi de uzak ilçelerimizdeki fen liselerinin ve bu fen liselerinin taban puanı da 335,9087 ile kapanmıştı. Malatya’da bir öğrenci 335 puanla fen lisesine girebiliyorken 440 puan alan öğrenci adrese göre dağıtılan lisede okuyorsa bu heba edilmek değil de nedir. Böyle olunca Malatya’nın başarısını yukarıya taşıyabilecek sadece 390 öğrenci ile üniversite sınavına giriyoruz ve sonuç olarak da 61. Sırada yer alıyoruz.
UZAK İLÇELERDEKİ FEN LİSELERİ MERKEZ İLÇELERE TAŞINMALI
Yeşilyurt Fen Lisesi 120 kontenjanı var ve taban yüzdelik dilimi 1,03, Malatya Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi 120 kontenjanı var ve taban yüzdelik dilimi 1,94, Malatya Anadolu Lisesi 150 kontenjanı var ve taban yüzdelik dilimi 3,55’tir. Bu üç okulun toplam kontenjanı 390 kişidir. En zeki öğrencilerimiz bu liselere girme hedefindeler. Oysa Malatya da 3 tane daha fen lisesi var ancak uzak ilçeler de oldukları için tercih edilmiyorlar ve 330 kişilik fen lisesi kontenjanı heba edilmiş oluyor. Akçadağ Fatih Fen Lisesi 120 kontenjanı var ve taban yüzdelik dilimi 6,67, Arapgir Kerem Aydınlar Fen Lisesi 120 kontenjanı var ve taban yüzdelik dilimi 10,62, Darende Mehmet Emin Ilıcak Fen Lisesi 90 kontenjanı var ve taban yüzdelik dilimi 11,74’tür. Malatya daki Anadolu lisesinin taban yüzdesi 3,55 iken bir fen lisesinin taban yüzdeliğinin 11,74 olması ne kadar saçma bir veridir. Malatya Anadolu Lisesinin tavan yüzdesi %1,94 idi. Düşünelim yüzde 1,94 dilime giren bir öğrencimiz Anadolu lisesinde eğitim görüyorken yüzde 11,74 dilime giren öğrenci fen lisesinde eğitim görmesi Malatya’da başarıyı getirir mi hiç? En kısa sürede üç ilçemizdeki fen liseleri merkez ilçelere taşınarak başarılı öğrencilerimizin tercihine açılmalıdır. Böylelikle 330 başarılı öğrencimiz daha iyi bir eğitim ortamına ve fırsatına kavuşmuş olacaktır.
MESLEK LİSELERİ KONTENJANI DÜŞÜRÜLMELİ
2019 LGS sonucuna göre 1560 öğrenci liselere yerleşecek. Bu kontenjandan 480 tanesi meslek liselerine, 330 tanesi tercih görmeyen uzak ilçelerdeki fen liselerine, 150 tanesi sosyal bilimler lisesine ve 600 tanesi de merkezdeki fen ve Anadolu liselerine ayrılmış durumda. İl olarak üniversite sınavlarında başarıyı yakalamak istiyorsak ilçelerdeki fen liselerinin merkez ilçelerimize taşınmasının yanında 480 olan meslek lisesi kontenjanının da sayısal ağırlık proje okulu kontenjanlarına dönüştürülmesi gerekmektedir. 158,6596 puanla bir öğrenci nitelikli liseye girdim dememelidir. İyi öğrencileri bir arada toplamayı başarırsak Malatya olarak başarıyı yakalamış olacağız. Malatya merkezde %4’lük dilime giren bir öğrencimiz uzak ilçelere gitmek istemediği için fen lisesinde okuyamıyorken %11’lik dilimde olan başka bir öğrenci fen lisesinde okuyorsa bu çok ciddi bir sorundur. Bu durumu düzeltmez isek üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarında gerilerde nal toplamaya devam ederiz.
Malatya’da eğitime lokomotif olabilecek öğrencilerimiz maalesef hak ettikleri liselere yerleşemedikleri için beklediğimiz performansı gösteremiyorlar ve ilimizin eğitimi bir türlü gerekli ivmeyi kazanamıyor. Bu ivmeyi kazanmak istiyorsak zeki öğrencilerimizin hak ettikleri liselere yerleşmeleri için gerekli tedbirleri almalıyız.