Klavyeniz Nasıl?

Önder Sönmez Bilgisayar Mühendisi

    Bilgisayar kullanmayı bilen ya da öğrenmeye çalışan kişilerin en çok alıştıkları ya da alışmaya çalıştıkları kullanımlardan bir tanesi klavyedir. Klavyeler, ülkelerine göre ve doğal olarak ülkelerin dillerine göre farklılık gösterir. Standart bir klavyede ortalama 101 tuş ve 60’a yakın karakter vardır. Karakterler, klavye üzerinde bulunan ve bilgisayarlarda anlamlandırılan her işaret olarak tanımlanırlar.    
    Klavyeler, geçmişten günümüze kadar fazla bir değişikliğe uğramadan kullanılabilen nadir teknolojik cihazlardan biridir. Q ve F klavye türleri başta olmak üzere birçok farklı alt çeşitleri, ülkelerin dillerine göre değişiklik göstermektedir. İlk klavye olarak adlandırılan tuş takımlarını daktilolarda görürüz. Devlet kurumlarında yazışmaların hızlanması ve arşivlerin daha uzun sürelerde saklanabilmesi için evraklar, daktilolarda yazılırdı. Mahkeme ve diğer birçok kurumun önünde arzuhalci bulunur, talep, öneri ve şikâyetleri dilekçe olarak daktiloda yazardı. 
    O dönemlerde daktilolarda F klavye düzeni yaygın bir şekilde kullanılan dizgiydi. Q klavye dizgisine göre parmakların ve beyin koordinasyonunun sağlanabildiği en hızlı dizgi düzenidir. F klavye, Türk dilinin özelliklerine göre yapılmış olup 1955 yılında Sn. İhsan Sıtkı Yener tarafından tüm dünyaya F klavye olarak kabul ettirilmiştir. 1974 yılından itibaren ise daktilolarda kullanımı sağlanmıştır. F klavye dizgisi ile yazı yazan bir kişi, Q klavye ile yazı yazan kişiye göre daha hızlı bir şekilde yazılarını tamamlayabilmektedir. İlk dönemlerde bu hıza ulaşamayan bilgisayarlarda yazım hataları ve yazılım hataları oluşmaya başladığı tespit edildi. Yapılan çalışma sonucunda Q klavyenin, F klavyeden daha yavaş bir dizgi olduğu anlaşıldı ve Q klavye bilgisayarlarda yaygın olarak sorunsuz kullanılmaya başlandı. 
    Klavye, Bilgisayar ve teknoloji kullanan herkes için yeri doldurulamayacak kadar önemli bir cihazdır. Şimdiki kullanılan akıllı telefonlarda dahi klavye hiç bir zaman önemini kaybetmemiştir. Birçok devlet kurumu, personel alım sürecinde klavye sınavları yapar ve buna göre en hızlı kişiyi tercih eder. Her yıl klavye yarışmaları düzenlenir. 2020 Dünya internet Klavye Şampiyonu da içimizden biridir. Dakikada 153 kelime yazarak dünya şampiyonu olmuş bir isim Sn. Celal AŞKIN. 
    Ülkemizde klavye ve kullanımı ile ilgili F klavye kullanımı yaygınlaştırılması çalışmaları, son yıllarda, hız kazandı. Sanırım biz bilgisayar kullanıcılarının da F klavye kullanımına kendimizi alıştırmamız gerek. Bu arada sizin klavyeniz nasıl? Dakikada kaç kelime yazabilirsiniz?
Faydalı Linkler;
https://www.aa.com.tr/tr/yasam/klavye-sampiyonu-yeni-dunya-rekorunun-pesinde/1491834
https://www.habernediyor.com/bilim-teknoloji/2020-dunya-klavye-sampiyonu-f-den-h39855.html
https://nasilicat.com/klavye-nasil-ve-ne-zaman-icat-edildi/
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0hsan_S%C4%B1tk%C4%B1_Yener
Önder Sönmez
Bilgisayar Mühendisi
 

Bakmadan Geçme