Kayısı verimin yüzde 40'lara varan oranda düşeceği bildirildi
Dünyanın kayısı başkenti Malatya'da yaşanan zirai don olayı nedeniyle büyük ölçüde zarar meydana geldi.
Dünyanın kayısı başkenti Malatya’da yaşanan zirai don olayı nedeniyle büyük ölçüde zarar meydana geldi. Malatya’daki bu zararın ardından Malatya Kayısısını bekleyen iklim krizine dikkat çekildi. Özertan, Malatya çevresinde yetişen ve bölgenin ekonomisinde çok büyük bir yer tutan kayısı verimin yüzde 40’lara varan oranda düşeceğini dile getirdi. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, Malatya çevresinde yetişen ve bölgenin ekonomisinde çok büyük bir yer tutan kayısı verimin yüzde 40’lara varan oranda düşeceğini dile getirdi.
Türkiye’nin ihracatta yüzünü güldüren en önemli ürünlerinden kayısıyı küresel iklim değişikliği nedeniyle zor dönemler bekliyor. Boğaziçi Üniversitesi Yenilikçi Tarım ve Besin İşletmeciliği Platformu (Boun Tarım) Kurucularından Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, gelecek 30 yılda iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle kayısı, tahıllar, fındık ve üzüm gibi Türkiye’nin önde gelen tarım ürünlerinde büyük oranlarda verim düşüşü yaşanacağı mesajını verdi. Özertan, TÜSİAD Tarım ve Gıda 2020 Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Gıda Sektörünün Analizi Raporu’nda yer alan bulgulara göre, Türkiye’de belli başlı tarım ürünlerinde 2020-2050 yılları arasında ciddi verim kayıpları olacağı kaydetti.
İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini anlatan Prof. Dr. Özertan, “TÜSİAD Tarım ve Gıda 2020 Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Gıda Sektörünün Analizi Raporu”nda yer alan bulgulara göre Türkiye’de belli başlı tarım ürünlerinde 2020-2050 yılları arasında ciddi verim kayıpları olacağı öngörülüyor. Fındıkta bu oran yüzde 10’u bulurken, en ciddi etkilenen bölge Doğu Karadeniz olacak. Üzümde yüzde 20’lik bir kaybın yaşanacağı görülüyor. Malatya çevresinde yetişen ve bölgenin ekonomisinde çok büyük bir yer tutan kayısı da ise verim yüzde 40’lara varan oranda düşecek. Henüz Türkiye için verimiz olmasa da dünyada yapılan çalışmalara baktığımızda buğday, arpa gibi tahıl ürünlerinde de bölgesel olarak yüzde 20 ila yüzde 50 arasında verim düşüşü ortaya çıkacağı belirtiliyor. Bu kayıpların yaşanmasında en önemli etki iklim değişikliğine bağlı artan sıcaklıklar ve değişen yağış rejimleri. Bu durum bazı bölgelerde daha önce yetişmeyen tarım ürünlerin üretilebilmesini mümkün kılarken, bazı yerlerde de bunu imkânsız hale getirecek. Yani gelecek 30 yılda tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de tarımda zor günler bekliyor” dedi.