• Haberler
  • Malatya
  • Kadın Meclisi Üyelerine 'KADES' Bilinçlendirme Eğitimi Verildi

Kadın Meclisi Üyelerine 'KADES' Bilinçlendirme Eğitimi Verildi

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi kurumlar arası işbirliği ile düzenlemiş olduğu bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi kurumlar arası işbirliği ile düzenlemiş olduğu bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda kadınlara Malatya Emniyet Müdürlüğü Battalgazi Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği tarafından “6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Tanıdığı Haklar” konusu anlatıldı.
Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programda sunum yapan Battalgazi Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’nden Polis Memuru Didem Muhan “6284 Sayılı Kanun şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan, kadınları, çocukları, aile bireylerini, tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarını, kapsamaktadır” dedi.
Kadına yönelik şiddetin, kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranışı içerdiğini söyleyen Muhan “Yaşanan şiddet olayı kolluk kuvvetlerine intikal ettiğinde Cumhuriyet Savcısı bilgilendirilerek, alınan talimatlar doğrultusunda konu hakkında tahkikat başlatılır. Mağdur; fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete maruz kalmışsa doktor raporunun alınması sağlanır. Şiddet mağdurunun ŞÖNİM’den destek alabileceği hususunda bilgilendirilir. POLNET sistemi üzerinden ‘‘Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olay Kayıt Formunun’’ doldurulması sağlanarak risk değerlendirmesi gibi çalışmalar yapılır” dedi.
Kolluk Kuvvetleri tarafından koruyucu ve önleyici tedbir kararları alınabilirken hakim tarafından da önleyici tedbir kararlarının alınabileceğini söyleyen Muhan “ Müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi, korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi, bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi gibi tedbirler hakim tarafından alınmaktadır” dedi.
Muhan, tedbir kararı uygulananlar için bulunduğu konutun haftada bir kez ziyaret edilmesi, telefon ile iletişime geçilerek takip edilmesi şeklinde tedbir kararlarının uygulanması sağlanırken gerekli görülmesi halinde korunan kişiye barınma yeri sağlanacağını söyledi.
Şiddet mağduru ve tanıklarının başvuru yapabilecekleri yerler ve uygulamalara dair bilgilendirme yapan Muhan bunların; 112 Acil Çağrı, ALO 183 Sosyal Destek Hattı, ŞÖNİM, Kadın Danışma Merkezleri, Kolluk Birimleri olduğunu söyleyerek; akıllı telefonlardan da Google Play Store ve Apple sanal mağazalarından ücretsiz olarak KADES uygulamasını kullanabileceklerini belirtti.
 

Bakmadan Geçme