• Haberler
  • Eğitim
  • İSEKAM Tarafından 'Romanlarla Sosyal Bilim' Konulu Etkinlik Düzenlendi

İSEKAM Tarafından 'Romanlarla Sosyal Bilim' Konulu Etkinlik Düzenlendi

İSEKAM Tarafından 'Romanlarla Sosyal Bilim' Konulu Etkinlik Düzenlendi

İnönü Üniversitesi İstatistik ve Ekonometri Araştırma ve Uygulama Merkezi (İSEKAM) tarafından “Romanlarla Sosyal Bilim” konulu etkinlik gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ercan Kılıç’ın yaptığı çevrim içi söyleşiye Dr. Mustafa Özel konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına özgeçmişinden bahsederek başlayan Mustafa Özel, daha sonra sosyal bilimlerin ne olduğunu ilişkin bilgi verdi.

Sosyal bilimleri, “modern insana modern olma durumunu anlatma yolu” olarak tanımlayan Mustafa Özel “Sosyal bilim sosyolojidir, antropolojidir, psikolojidir, tarihtir. Bu birimler sayesinde toplumu ve toplumun içindeki bireyi anlamaya çalışırız. Romancılar da bunu yapmaya çalışıyor.” dedi.

Sözlerine örnekler ile devam eden Özel, son 25 yılın en çok konuşulan konularından birisinin akışkan modernlik meselesi olduğunu ifade etti. Herman Melville’nin “Sağlam Adam” romanına değinen Özel, romanın bir gemide geçtiğine değinerek bu geminin modern toplumu temsil ettiğini söyledi. Özel, romanla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Sağlam Adam” romanı 1857’de yazılmış ve bir gemide geçiyor. Bu gemi Amerika’yı temsil ediyor olabilir, modern toplumu temsil ediyor olabilir. Gemi sürekli bir limana gelip yolcuları alıyor ve devam ediyor. Sürekli ise sallanıyor. Yani romancı burada artık ayağınızı sağlam bir yere basma imkânınız kalmamıştır demek istiyor. Sürekli akışkan bir zemindeyiz.”

Etkinliğin sonunda Dr. Mustafa Özel, dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Bakmadan Geçme