İş arayanlar dikkat!

İŞKUR en çok eleman sıkıntısı yaşayan meslekleri açıkladı

İŞKUR verilerine göre sadece Nisan 2024’te açık iş pozisyonu sayısı 230 bine ulaştı. Bu durum, özellikle imalat, inşaat, makine ve tekstil gibi sektörlerde ara eleman bulmak çok zor duruma geldi. Türkiye’de sanayinin en büyük problemi haline gelen hatta üretim kapasitesini dahi tehdit etmeye başlayan eleman açığı sorunu diğer sektörlere de sıçradı.

Son dönemde özel sektör en çok özel güvenlikçi, turizm-otelcilik elemanı, reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi, garson, ve satış elemanı arıyor. İŞKUR‘un nisan istatistiklerine göre, ağırlığı özel sektörden oluşan işverenlerin 230 bin elemana ihtiyacı var. Bu pozisyonların sadece 100 bini doldu.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işverenlere gönderdiği soru formlarıyla hangi sektörde, hangi elemana ihtiyaç olduğunu belirliyor. Verilerle ortaya çıkan açık iş istatistikleri, işgücü piyasası açısından öncü bir gösterge niteliği taşıyor.

iskur-is-arayanlari-bilgi-325-2-41.webp
SEKTÖRDE İMALAT ÖNDE
Türkiye’de özellikle gençlerin son dönemde emek yoğun işlere olan talebi azaldı. Bu da birçok sektörde işçi sıkıntısını ortaya çıkardı. Özellikle tekstil başta olmak üzere makine, inşaat, imalat gibi emek yoğun sektörlerde ara eleman açığı büyümeye devam ediyor.

İstatistiklere göre, imalat sanayisinde ilk 4 ayda eleman açığı sayısı 341 bini geçti. Onu idari hizmet faaliyetleri izliyor. Bu sektörde de 128 bin 468 açık iş pozisyonu var. Toptan ve perakende ticaret sektöründe de 113 bin 509 eleman açığı var.

1-60.webp
ÖZEL GÜVENLİK İLK SIRADA
Mesleklere bakıldığında ise sadece nisanda en çok açık iş pozisyonunun özel güvenlik görevlisinde olduğu görülüyor. Eleman açığının en yüksek olduğu ikinci meslek grubu ise turizm ve otelcilik. Yaz aylarının da yaklaşmasıyla birlikte otellerde ve turizm tesislerinde eleman açığı artmış durumda.


İşverenlerin İŞKUR’a bildirdiği verilere göre, bu meslek grubunda 22 bine yakın eleman aranıyor. Reyon görevlisi pozisyonunda 16 bin 790, konfeksiyon işçisi pozisyonunda 16 bin 210, garson pozisyonunda ise 20 bin açık iş var.

KADROLARIN YARISI BOŞ
İstatistiklere göre, nisanda, 63 bin 105’i erkek, 37 bin 496’sı kadın olmak üzere nisanda 100 bin 601 kişi işe yerleşti. İlk 4 ayda işe yerleştirilen kişi sayısı 435 bini geçti. İŞKUR’a bildirilen eleman açığı sayısı ise 856 bin. Yani açık pozisyonların sadece yarısı dolmuş durumda.

YÜZDE 15’LİK İSTİHDAM AÇIĞI VAR
Murat Kösereisoğlu/Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi: Genellikle Marmara Bölgesi’nde işgücü açığımız var. Asgari ücretin yüzde 50-80 üstünde para veriliyor. İş koşullarına, vardiya saatlerine, yan haklara bağlı olarak talep değişiyor. Aslında şu anda hem talep hem de ihtiyaç var.

65f2d85863198a575d9b6c17.webp
ISITMA TESİSATI, BİNA İŞLERİ VE GAZ TESİSATI İŞLERİ YAPTIRILACAKTIR
Fakat bazı yerlerde talep ve ihtiyaç buluşmakta zorluk çekiyor. Türkiye’de özel güvenlik sektöründe yüzde 15’lik bir istihdam açığı var.

Turizmin ilerlemesine bağlı olarak Akdeniz ve Ege’de de özel güvenlik sektöründe eleman arayışı artmaya devam edecek. İç Anadolu, Çukurova ve Karadeniz’de maaşlar asgari ücretin yüzde 10-15 üzerinde.


SERVİS ELEMANI BULUNAMIYOR
Nuri Develi/TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi: Şu an yeme-içme sektöründe servis elemanı bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu dönem, şehir restoranları için daha zor bir dönem… Sahil restoranları hareketlenince personel o bölgelere gidiyor. Bu konuda acilen meslek okulları üzerinden çözüm üretilmesi gerekiyor.

Üniversiteler ve liselerde eğitimler artırılmalı. Garsonluğa yeni başlayanların bile maaşları 20 bin TL. Bugün tecrübeli bir garson ekstra kazançlarıyla birlikte 30 bin TL’nin üzerinde kazanıyor. Bu rakam niteliğine göre 50 bin TL’yi de geçebiliyor. Asgari ücret bu sektörde söz konusu değil.

KAYNAK. SANAYİ GAZETESİ

Bakmadan Geçme