• Haberler
  • Eğitim
  • İnönü Üniversitesinde Kariyer Fuarı Gerçekleştirildi

İnönü Üniversitesinde Kariyer Fuarı Gerçekleştirildi

İnönü Üniversitesi ile Fırat Kalkınma Ajansı iş birliğinde özel sektör, kamu ve akademi temsilcileri ve üniversite öğrencilerinin katılımlarıyla Kariyer Fuarı düzenlendi.

İnönü Üniversitesi ile Fırat Kalkınma Ajansı iş birliğinde özel sektör, kamu ve akademi temsilcileri ve üniversite öğrencilerinin katılımlarıyla Kariyer Fuarı düzenlendi.

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali iş birliği ile yürütülen  TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İş Gücü Piyasasına Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonu  kapsamında düzenlenen ve üniversite öğrencilerini sektörel firmaların temsilcileriyle buluşturan fuar, Turgut Özal Kongre ve Kültür  Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Fuara, Malatya Valisi Hulusi Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nevzat Arslan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Program öncesi, firmalar tarafından açılan stantları gezen Vali Şahin ve beraberindekiler, istihdam olanakları hakkında bilgi aldı. Daha sonra salona geçen protokol üyeleri, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalarını yaptılar.

Açılış konuşmasını yapan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, TRB1 bölgesinde (Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli) Dezavantajlı Kişilerin İşgücü Piyasası’nda Sürdürülebilir Entegrasyon Projesi kapsamındaki faaliyet için bir arada olduklarını söyledi.

Mesleki eğitim faaliyetlerinin süreceğini ve bu konuda da desteklerine devam edeceğini aktaran Yoğunlu, şunları kaydetti:

“Biz mesleki eğitimlerimizi sağlarken 18 - 35 yaş arasındaki yoksulluk sınırında bulunan genç ve kadınlarımızı önceleyerek objektif kriterlere bağlı olarak seçiyoruz. Bu mesleki eğitimlerin yanında beceri eğitimlerini de sağlıyoruz. Diğer taraftan da yapılan çalışmalar araştırmalar şunu gösteriyor: Sadece bir mesleki yetkinlikte olmak işgücü piyasasında iş bulmak anlamına gelmiyor. Bir taraftan özellikle dezavantajlı bir kişiyseniz dezavantajlı bir bölgede bulunuyorsanız, bazı psikolojik bariyerleri de aşmanız gerekiyor. Biz bu nedenle buna da tedbir olarak, projemizde mesleki eğitim verdiğimiz kişilerin hepsine psikolojik danışmanlık eğitimleri de vereceğiz ve psikolojik destek sağlayacağız. Diğer taraftan da 5 üniversitemizde üniversitedeki arkadaşlarımızı işgücü piyasasındaki sektörle buluşturmak adına bu gibi kariyer planları tasarlıyoruz. Bugün de ilk olarak buradayız. Malatya'da Turgut Özal Üniversitemizde ve bölgedeki diğer üniversitelerimizde de bunu yapmaya devam edeceğiz.”

Yoğunlu’dan sonra konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesinin öğrencilere kariyer noktasında her türlü fırsatı sunduğunun altını çizdi. İnönü Üniversitesinin öğrencilere sunduğu kariyer faaliyetlerine değinen Kızılay, istihdam konusunda öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulunarak şu bilgileri aktardı:

“Üniversitemizde kariyer merkezimiz var. Burada sizleri sektörden başarılı olmuş insanlarla buluşturuyoruz. Onlar sizlere yön veriyor, tecrübelerini aktarıyor, fuarlar yapıyoruz. Öğrencilerimize kendi üniversitemizde veya sektörde staj yapacak tarzda istihdam oluşturuyoruz. Artık önümüzde yükseköğretimde iki önemli hedefimiz var. Bunlardan biri uygulamalı eğitim, biri de niteliği artırmak. Uygulamalı eğitimde amaç gelecekte daha iyi iş bulmak. Üniversiteyi bitirdiği zaman, diplomayı aldığı zaman, bir öğrencimizin kendini iş dünyasına hazır hissetmesini sağlıyor. Onun için bir taraftan da İŞKUR’da 3 yıldır açtığımız ofis, aktif çalışıyor. Orada öğrencilerimize yönlendirme yapıyor. Öğrenciliği döneminde iş imkanları varsa onları anlatıyor. Teknokentimizde çok sayıda öğrencimizin de öğrenciliği döneminde oradaki firmalarda istihdamını sağlıyoruz. Yarı zamanlı öğrencilerimiz çalışıyor. Onların bir kısmını da yarı zamanlı çalışmaları için biz istihdam ediyoruz. Öğrencilik döneminizde sevgili gençler sizlere yarı zamanlı çalışmayı ben öneriyorum. Kendi alanınızda yetişin; bir taraftan sosyal, kültürel, sportif, sanatsal aktiviteler ile diğer yönünüzü güçlendirin ama bir taraftan da iş dünyasına hazırlanın. Çünkü iyi bir işi, standart bir geliri olmazsa insanın, hayatta bir düzen tutturamaz. Dolayısıyla şimdiden onun hazırlığını yaparsanız diğerlerinden daha önde hayata başlarsınız. Mezun olduğunuzda iyi bir alanda çalışma fırsatını kendi taşlarını döşeyerek yapmış, hazırlamış olursunuz.”

Öğrencilerin Kariyer Fuarı günlerini iyi bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Vali Hulusi Şahin de bu fuarların kariyer basamaklarında etkin rol oynadığına dikkat çekti. Merakın öğrenmede önemli olduğunu ifade eden Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Merakınızı hiçbir zaman bırakmayın. Meraklı olun işinize de meraklı olun. Her şeye meraklı olun. Merak size öğrenmeyi getirir. Öğrendikçe geliştirirsiniz, işinizde mesafe kat edersiniz. Paraya hiç önem vermeyin, para kazanılır ama işinizde iyi olmak hepsinden daha önemli. İşinizde iyi olmak için de önce sevmeniz lazım. Severek yapın, sevdiğiniz işi yaparsanız başarılı olursunuz ve o zaman yürür gidersiniz. Emin olun yaptığınız işte etkin olursanız işsizlik sorunu sorun olmaktan çıkar. İngilizceyi mutlaka öğrenin. Sizin zamanınızda İngilizce öğrenmek bizim zamanımıza göre daha kolay. Çok fırsatlar var. Dil öğrenin, cebinizde mutlaka etkin bir İngilizceniz olsun. Bunlar olursa yolunuz açıktır ama tekrar ediyorum; konfor alanınızda kalmaya çalışmayın. Konfor alanınızdan çıkın, çalışın, uğraşın, emeksiz ekmek olmaz.”

Son olarak Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD) Genel Sekreteri Erhun Baş ise sektör tecrübelerinden bahsederek öğrencilere kariyer planları hakkında önerilerde bulundu.

Fuarda ayrıca bir Kariyer Danışmanlığı Paneli gerçekleştirilirken; “Kariyer Rehberliği”, “İletişim ve Motivasyon” ve “İş Arama Becerileri ve İş Kulübü Faaliyetleri” gibi konularda alanında uzman kişiler tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

Bakmadan Geçme