İnönü Üniversitesi ''Enerji Yönetim Sistemi'' Belgesini Aldı
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 'TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi' belgesini almaya hak kazanan İnönü Üniversitesine belgesi takdim edildi.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından “TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi” belgesini almaya hak kazanan İnönü Üniversitesine belgesi takdim edildi.
İnönü Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin’in katıldığı törenle İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a “TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi” belgesi verildi.
Belge takdim töreni öncesi konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bugüne kadar elde edilen belge başarıları hakkında TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin ile akademik ve idari personele bilgi verdi.
Kaynakların daha verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve atık miktarının azaltılarak geri dönüştürülmesi amacıyla “Sıfır Atık” projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bu çalışmaların sonucunda 2022 yılında “TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi” belgesini elde ettiklerini dile getirdi.
“Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde 1’inci Olduk”
İnönü Üniversitesinin belge almada önemli çalışmalar yaptığına dikkat çeken Rektör Kızılay, konuşmasına şu şekilde devam etti: “2016’da Yeşil Kampüs çalışmalarına başlayan Üniversitemiz, ilk olarak 2017 yılında 619 üniversite arasında 469’ncu olmuştur. Üniversitemiz, planlı ve istikrarlı çalışmalarla 2023 yılında UI GreenMetric dünya genelindeki bin 183 üniversite arasında 156’ncı sıraya yükselmiştir. Bu değerlendirmelerde etkili olan en önemli parametreler, ‘enerji’ ve ‘iklim’ kategorileridir. Üniversitemiz 2023 değerlendirmesine göre ‘enerji’ alanında dünya genelindeki bin 183 üniversite arasında 97’nci, ülkemizden katılan 98 üniversite arasında ise 4’üncü sırada yer almıştır. Üniversitemizde 2020 yılının ilk aylarında Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı bünyesinde Enerji Yönetimi ve Verimliliği Birimi oluşturulmuş olup ‘Enerji, Enerji Verimliliği ve Enerji Yönetimi’ ile ilgili tüm faaliyetler bu birim aracılığıyla yürütülmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla yürüttüğü ‘Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES)’ kapsamında Üniversitemizin ‘Yenilenebilir Enerji’ ve ‘Enerji Verimliliği’ alanında 2 adet proje başvurusu; 63 üniversitenin proje başvuruları arasında mevcut enerji yönetim pratiklerimiz, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında geçmiş proje deneyimlerimiz, operasyonel ve finansal kapasitemiz, proje sonuçlarının yaygınlaştırılabilirliği, enerji tasarrufu potansiyelimiz, enerji yoğunluğu ve bölgesel dağılım gibi kriterlerin göz önüne alındığı bir puanlama sistemiyle her iki dalda da 97 puanla 1’nci olmuştur.”
YEVDES projesi kapsamında İnönü Üniversitesinin birincilik elde ettiğinin altını çizen Rektör Kızılay, kazanılan bu başarının doğru yolda olduklarının göstergesi olduğunu belirtti.
“Enerji Verimliğinde Titiz Çalışmalar Yürütüyoruz”
Enerji yönetimini sağlamak amacıyla 2020 yılında Kontrol, Otomasyon ve Enerji İzleme Sistemi’ni hayata geçirdiklerini ifade eden Kızılay “Kampüs içerisindeki birçok binaya yapılan dış cephe izolasyonuyla doğalgaz tüketimi azaltılarak enerji tasarrufuna gidilmiştir. Bazı fakültelerimizin ısıtma sisteminin doğalgazlı sisteme dönüşümü sağlanarak sıcak su ve buhar açısından enerji kayıplarının önüne geçilmiştir. Gerekli ödenekler sağlandıkça diğer binalar için de dönüşüm çalışmaları devam ettirilmektedir.” dedi.
Yaptıkları çalışmalarda yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalandıklarını dile getiren Kızılay, sözlerinin devamında şu şekilde konuştu: “Yerleşke dâhilinde -asıl hedefin doğaya karbon salınımın azaltmak olmasıyla birlikte- bisiklet kullanımını özendirmek ve arttırmak amacıyla bisiklet yolları inşa edilmiştir. Aydınlatmadaki verimlilik açısından da fakülte bina içlerinde, yol, sokak ve çevre aydınlatmalarında verimli LED aydınlatma armatürlerinin kullanımına başlanmıştır. Yeni yapılan binalarda ve yapım işlerinde kullanılacak malzemelerin enerji verimliliğine katkı sağlayacak şekilde seçilmelerine özen gösterilmektedir. Üniversitemiz yerleşkesi dâhilinde bulunan içme suyu kuyuları ve depolarının kontrol altyapısı ve izleme otomasyonu 2019 yılında tamamlanmış olup su ve elektrik enerjisi bazında önemli tasarruflar elde edilmiştir. Enerji ihtiyaçlarının arttığı ve iklim konusunda endişelerin yükseldiği bu kritik dönemde Üniversitemiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak ve tasarruf elde etmek için gerekli faaliyetleri titizlikle yürütmektedir.”
Rektör Kızılay son olarak “TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi” belgesinin alınmasıyla yaptıkları çalışmaların taçlandırıldığını ifade ederek bu süreçte katkısı olan herkese teşekkür etti.
Rektör Kızılay’dan sonra konuşan TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin ise İnönü Üniversitesinin gayretli çalışmalarla “TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi” belgesini almaya hak kazandığına dikkat çekerek gelecekte enerji verimliliğini en üst seviyeye çıkarmanın önemli olduğuna işaret etti. Konuşmasının devamında Şahin “Teknolojinin gelişmesiyle dünyadaki enerji ihtiyacı her geçen gün arttı. Enerji maliyeti ve enerji tüketimi arttı ve karbon esaslı yakıtların çevreye verdiği zararlardan dolayı sınırlamaların getirilmesiyle beraber yenilenebilir enerji kaynaklarının ihtiyacı arttı.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Mahmut Sami Şahin tarafından Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay'a “TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi” belgesi takdim edildi.
Bugüne kadar başarılarıyla TSE’den önemli belgeler alan İnönü Üniversitesi, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Su Yönetimi, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu çalışmalarıyla her alanda başarılarını sürdürmeye devam edecek.