İlçede Kooperatif Kurulması adına toplantı

Doğanşehir ilçesinde Valiliğin koordinasyonunda sarmalık kıyılmış tütün ticaretine hapis cezası getiren yasanın yürürlüğünün 2022 yılına ertelenmesi ve ilçede kooperatif kurulmasıyla ilgili toplantı yapıldı.

Doğanşehir ilçesinde Valiliğin koordinasyonunda sarmalık kıyılmış tütün ticaretine hapis cezası getiren yasanın yürürlüğünün 2022 yılına ertelenmesi ve ilçede kooperatif kurulmasıyla ilgili toplantı yapıldı.

Malatya Valisi Aydın Baruş başkanlığında Doğanşehir ilçesi Vahap Küçük Meslek Yüksek Okulu Konferans salonunda düzenlenen toplantıda kıyılmış tütün ticaretine hapis cezası getiren yasanın yürürlüğünün 2022 yılına ertelenmesi ve ilçede kooperatif kurulmasıyla ilgili izlenecek süreç ele alındı.

Vali Baruş yaptığı açıklamada;” Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı şuanda 10 bin dekar civarında tütün üretimi var ama tabi bunun haricinde çok daha fazlası kayıt olamayan çiftçilerimiz var. Doğanşehir için, Kurucaova için, Polat için tütün üretimi çok önemli geçim kaynağı, bunu çok iyi biliyoruz. Bu tütün üretimi yapmak önemli değil bunu pazarlanması ektiği değeri alması çiftçimizin bundan hayatına devam ettirebilecek şekilde yararlanması önemli. Bu anlamda 2017 yılında yasal düzenlemeler yapıldı. 2020 yılında bir kısmı yürürlüğe girmesi söz konusu oldu ve bu sırada burada bazı sıkıntılar oldu. Bu sıkıntılar sürecinde de buraya bizlerde geldik, Sayın Milletvekilimiz Öznur Çalık hanımefendi de geldi ve o sıkıntılar sırasında bu sürecin biraz daha ötelenmesi yani cezalar ile ilgili yaptırımların da bir müddet daha ertelenmesi için devreye girdiler. Sayın Milletvekilimiz Mehmet Celal Fendoğlu’nun da bu konuda katkıları oldu. Yani 1 Ocak 2022 tarihine kadar ertelendi bunlar. Fakat tabiki bu ertelenmesi esas problemi çözmedi çünkü netice bu süreç devam edecek ve bu süreçte de çiftçimiz bu ürünü satabilir halde olması lazım ki geçimini bu tütünden kazanabilsin. Yasalarda mevzuata mevcut olan düzenlemeler ile bazı şeyleri üreticimizin de elini taşın altına koyarak yerine getirmesi gerekiyor, kooperatifleşme de bunların başında geliyor. Bu kooperatifleşme sürecinde sağlıklı bilgiler yapılarak süreci hızlandırmak bütün kurumlar olarak vatandaşımızı üreticiler olarak üzerimize düşeni anlayabilmek için bugün yetkilileri buraya davet ettik. Sağ olsunlar bizleri kırmadılar bu süreçte de Sayın Milletvekillerimizin girişimleri sonucu bu toplantının geniş katılımlı olarak gerçekleşmesi sağlandı” açıklamalarında bulundu.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık yaptığı açıklamada; “Doğanşehirli tütün üreticilerinin her zaman yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirtti. Çalık, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün üretim ve ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2021 yerine 1 Ocak 2022 tarihine uzatıldığını anımsatarak, Üreticilerimiz bu süreci çok iyi değerlendirmeli ve kooperatiflerini kurmalı. Doğanşehir ilçemizin en önemli gelir kaynaklarından biri tütündür. Doğanşehirli üreticimizin tütününün değerlenmesinin yolu kooperatiftir. Bu toplantıdaki amaç üreticilerimize kooperatif kurulması ile ilgili bilgilendirmek ve tamamen yasal bir zemine kavuşturmaktır. Doğanşehir’de yılda 10 bin dekar alanda 2 bin 300 ton civarı tütün üretiliyor. Bizler bugüne kadar her zaman üreticimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi ve Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu yaptığı açıklamada; “Cumhur İttifakı olarak hiçbir ayrım gözetmeksizin çiftçimizin köylümüzün yanında yer almaya devam ettik ve edeceğiz de. Çelikhan da kurulmuş olan kooperatifin işleyişine bakıp da biz orası nasıl alıyor, ediyor gibi gözle gözlemleyip Doğanşehir’de de kurulmasını ben arzu ederim” dedi.

Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt ise yaptığı açıklamada; “Doğanşehir Tütün üretimi konusunda ciddi bir potansiyele sahip ilçemizdir. Bundan yaklaşık üç ay önce burada bir yol kapama eylemi olmuştu. Sayın Milletvekilimiz Öznur Çalık gelmiş ve sizlere tütün kooperatifçilik konusunda Ankara’dan ilgili ekibi getirerek çalışma yapacağını, açıklama yapacağını söylemiş ve bu bugün gerçekleşiyor. Sayın vekilimizin girişimleri sonucu valilik organizasyonunda Ankara’dan gelen heyetimiz ile birlikte bugün kooperatifçilik konusunda tütün yasakları konusunda gerekli çalışmalar yapacağız” dedi.

Doğanşehir Vahap Küçük Meslek Yüksek Okulunda yapılan Toplantıya; Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, Kooperatifler Dairesi Başkanı Seçkin Cenkış, Tütün ve Alkol Dairesi Başkanı Yüksel Denli, Tütün ve Tütün Mamulleri Daire Başkanı Nail Acet, Doğanşehir İlçe Kaymakamı Mehmet Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ercan Altın, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt ve tütün üreticileri katıldı.

Kadir Aydın

Bakmadan Geçme