İhracat Şampiyonu: Kayısı

Kuru Meyve İhracatında 'Liderliği' Kayısı Aldı

Malatya Kayısısı yıllardır kuru meyve ihracatında lider olan Kuru Üzümü tahtından etti. Türkiye'nin ihraç ettiği geleneksel tarım ürünlerinden Malatya Kayısısı, kuru meyve ihracatında geçen sezona oranla yüzde 33 artış sağlayarak “En fazla ihraç edilen ve en çok gelir sağlanan kuru meyve” unvanına sahip oldu. 
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ihracat rakamları üzerinden bir değerlendirme yaptı ve 2021 yılında ülke genelinde Kayısının en çok ihraç edilen ürün olduğunu söyledi.  Özcan; “Kuru kayısı ihracatında Türkiye şampiyonu oldu. Normalde kuru üzüm hem ihracat açısından, hem de ihracat geliri açısından 290 bin Dolar’da kaldı. Kayısı 306 milyon Dolar’ı yakaladı.” dedi.
Kuru kayısıda en fazla ihracat 45,1 milyon dolarla ABD'ye yapıldı. Bu ülkeyi 28,1 milyon dolarla Fransa ve 25 milyon dolarla Almanya izledi. Kuru kayısı yakaladığı yüzde 33'lük artışla Türkiye'nin kuru meyve ihracatında kuru üzümün önüne geçerek liderliği aldı.
Kayısıda elde edilen bu başarının kent genelinde yürütülen çalışmalar neticesinde olduğunu kaydeden Başkan Özcan,” Kuru Kayısı İhracatında Malatya Ticaret Borsası olarak gerek yeni pazarlara ulaşarak gerekse de mevcut pazarların potansiyelini artırma konusunda girişimlerimiz son 3 yıllık süre içerisinde meyvelerini verdi. Önceki dönemlerde “Sahipsiz” dediğimiz Kayısımız ulusal ve uluslararası platformlarda isminden söz ettirmeye başladı. Öyle ki, 2021 yılı ihracat verilerine baktığımızda bu farkı hep bir birlikte görebiliyoruz. Kuru Meyve grubunda önemli bir gelir kaynağına sahip olan Kayısının artık sahipsiz olmadığını hep birlikte gördük.” diye konuştu. 
Başkan Özcan açıklamasının devamında yeni sezon kayısı ihracatı ile ilgili bilgileri paylaştı. Bu süreçte bir taraftan ihracat miktarını koruduklarını, bir yandan da elde edilen dövizi artırdıklarını dile getiren Özcan, şöyle devam etti: "İhracat gelirlerindeki artış hem ülke ekonomisini hem de Malatya'yı sevindiriyor. Bu yılın nisan ayında 6 bin 293 ton kuru kayısı ihracatından 32 milyon 535 bin dolar gelir elde ettik. Ukrayna-Rusya Savaşı başladığından bu yana bizde de endişe ve kaygı söz konusuydu. Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar ve savaş gerginliğine rağmen kuru kayısı ihracatımız devam ediyor. Elde ettiğimiz rakamlar sevindirici. Mayıs ayında da ihracat rakımlarını koruyarak, elde edilen geliri artırmak istiyoruz."
Kayısıda ihracat sezonunun 1 Ağustos 2021'de başladığını belirten Özcan,  "100 bin ton ihracat, 500 milyon dolar gelir hedefimiz vardı. Sezonun 9 ayında 71 bin 146 ton kuru kayısı ihracatı yaparak 320 milyon 459 bin dolar gelir elde ettik. Sezonun bitmesine henüz 3 ay var. İhracat hedefimizi yakalamak için mücadele edeceğiz." ifadelerine yer verdi
EBUBEKİR ATİLLA

Bakmadan Geçme