• Haberler
  • Genel
  • İçelli: 'Kale ve Çöşnük fayları maksimum 5,8 büyüklüğünde deprem üretebilir'

İçelli: 'Kale ve Çöşnük fayları maksimum 5,8 büyüklüğünde deprem üretebilir'

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli Malatya Cadde ve pusulamalatya haber sitelerimize Malatya depremi ile ilgili oldukça önemli bilgiler aktardı

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli Malatya Cadde ve pusulamalatya haber sitelerimize Malatya depremi ile ilgili oldukça önemli bilgiler aktardı.
Bazı depfem uzmanlarının Malatya ile ilgili tedirgin edici açıklamalarına karşılık İçelli, Malatya halkını rahatlatıcı açıklamaları vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.
6 Şubat’tan bu yana deprem bölgelerinde araştırmaları sonucu verilerini sosyal medyadan ve basın aracılığı ile açıklayan, Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli tüm depremzedeler tarafından takip edilmekte ve takdir edilmekte. Verilerinin hepsinin bire bir gerçekleşmesi de gecesini gündüzünü bu işe ayıran bir uzman olarak görmekteyiz.
Bazı deprem uzmanlarının da medya aracılığı ile depremzedeleri korkutucu söylemlerine kulak verilmemesi yönünde açıklamalar yapan İçelli sosyal medya kişisel hesabında tüm depremzedeler tarafından takdir edilmektedir.
İçelli haber sitelerimize Malatya halkına yaptığı açıklamasında;
“Malatya sismotektonik bölgesi Tektonik olarak hırpalandı ve jeomorfolojik olarak deformasyona uğradı. Yeraltında bulunan kaya kütlelerinin hacminde, şeklinde ve konumunda meydana gelen değişikliklerin durağan hale gelmesi biraz daha zaman alacak. 
Malatya Adıyaman ,Doğanşehir ve Erkenek segmentinin yırtılması ile yıkıma  uğradı.
Bunun arkasından 30 kilometrelik Pütürge segmenti yırtıldı. Aynı fay parçaları üzerinde artık 7 lik deprem  gerilimi kalmadı. Burada büyük bir deprem beklemiyoruz. Merkez  Yeşilyurttan geçen Çöşnük Fayı ise  5,8 ve  yine seri depremlerle  enerjisini yitirdi. Bu fayın büyük bir deprem üretme potansiyeli yok. Kale ve Çöşnük  fayları yine Maksimum 5,8 büyüklüğünde deprem üretebilir.
“Akçadağ segmenti 28-30 kilometre parça parça Arapgir’e doğru gidiyor. Aktivitesini kısmen  yitirmiş yaşlı bir  kırık. Bu kırıkların 6,2 büyüklüğüne kadar depremler üretebileceğini hatırlatalım. Malatya ve Adıyaman’ı etkileyebilecek 6.0 üzeri bir  deprem mümkün  görünmüyor.6.0 ile 7.0 arasında  30 kat fark olduğunu da hatırlatalım.” dedi.
İçelli, “Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet,yakınlarına sabırlar diliyorum .Aynı acıları tekrar  yaşamamak  duası ile…” 
 

Bakmadan Geçme