Hekimhan ilçesinde Ceviz hasatı başladı

Ceviziyle meşhur Malatya'nın Hekimhan ilçesinde hasat başladı.

Ceviziyle meşhur Malatya’nın Hekimhan ilçesinde hasat başladı. Bu yıl 2 bin ton rekoltenin beklendiği ilçede yaklaşık 90 milyon TL gelir elde edilmesi planlanıyor.

İnce kabuklu olması, yağ oranının az olması ve uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilmesi gibi özellikleriyle dikkat çeken Malatya’nın tescilli Hekimhan cevizinde bu yıl yaşanan don nedeniyle hasat buruk başladı.
Yaklaşık 5 bin dönüm alanda 50 bin ceviz ağacının bulunduğu ilçede uzun bir sopa yardımıyla dalından indirilen cevizler, yeşil kabuğundan ayrılarak kurutmaya alınıyor. Üreticiler tarafından ilçe merkezi ve mahallelerde bulunan düz alanlarda ve damlarda kurutulan cevizler, bir haftalık sürecin ardından satışa hazır hale getiriliyor. Bu yıl Mayıs ayında yaşanan zirai don ve kurak geçen yaz dönemi nedeniyle rekoltede ciddi bir düşüş olması beklenirken üreticilerin en büyük isteği ise emeklerinin karşılığını alabilmek.
İlçe genelinde bu yıl kuraklığın ve yaşanan zirai don olayları nedeniyle üretimin az olduğunu belirten Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, bu yıl tahminen 2 bin tonluk bir rekoltenin olabileceğini söyledi. Hasadın 15 Ekim’e kadar süreceğini ifade eden Başkan Karadağ, Hekimhan cevizinin Türkiye için bir marka olduğunu belirtti. Hekimhan cevizinin sadece Malatya için değil Türkiye için de bir marka olduğunu dile getiren Karadağ, “Biz bu markayı da tescilledik. Kozdere cevizi adı altında tescilli cevizimiz var. Biz bu yıl 2 bin ton rekolte bekliyoruz. Bunun karşılığında da yaklaşık 90 milyon TL bir gelir bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Hekimhan cevizinin özelliklerinden de bahseden Karadağ, cevizin tüm Türkiye’de tanındığını belirterek, “Hekimhan cevizimizin en önemli özelliklerinden bir tanesi ince kabuklu olması. Zaten cevizimizin marka olmasındaki en büyük etken de ince kabuklu olması. İçerisinin yüzde 90 dolu olması ve beyaz olmasıdır. Türkiye’de herkes Hekimhan cevizinin farkını biliyor” ifadelerini kullandı.
1300 ile 1700 rakımları arasında kaliteli ceviz üretiminin yapıldığı Hekimhan İlçesinde, Eylül ayı sonu itibariyle başlayan hasat, Ekim’in ikinci haftası itibariyle son buluyor. Yüksek rakımda olması nedeniyle sıcaktan pek etkilenmeyen Ceviz, kireçli ve taşlı arazilerde daha kaliteli çıkıyor. Cevizin serüvenini anlatan Çiftçi Süleyman Levent, ” Ağaçların yüksek olması nedeniyle genelde uzun bir çubuk aracılığı ile cevizleri ağaçtan koparıyoruz. Ardından yerden topladığımız cevizleri kabuklarından ayırıyoruz. Daha önceden kabuk ayırma işlemlerini elle yapardık. şimdi makinesi var ve rahatça bu sıyırma işlemini yapıyoruz. Kabuğundan ayırdığımız cevizler bir hafta kadar güneşte kurutulduktan sonra hazır hale geliyor. Teknoloji ilerlediği için geçtiğimiz yıllarda süren bir aylık hasat dönemi şimdi 2 haftaya kadar indi.” sözlerini kullandı.
>> Ebubekir Atilla –

Bakmadan Geçme