• Haberler
  • Genel
  • Hasarsız ve az hasarlı konutlarınıza girmenizde bir mahsur görmüyorum

Hasarsız ve az hasarlı konutlarınıza girmenizde bir mahsur görmüyorum

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri  Uzmanı Serkan İçelli Sosyal medya sayfasından depremzedeler bir açıklama yaparak, Hasarsız ve az hasarlı  konutlarınıza girmenizde bir mahsur görmüyorum ifadelerini kullandı.

İçelli , "6 Şubat depremlerinin etkilediği bölgelerde zamana doğru orantılı olarak Artçı ve gerilim transferi ile oluşmuş Depremlerin sıklığında azalma devam ediyor ve daha da edecek.
Bu sıklıkların azalması yine orta büyüklükte depemlerin olmayacağı anlamında değildir .Bölgedeki tüm orta ve ağır hasarlı binalar risk altındadır .Osmaniye ve yakın çevresi için Toprakkale fayı 6.0 magnitud değerler civarı deprem üretir.Malatya Akçadağ segmentinde 6.2 lere varabilecek deformasyon vardır .Ama bugüne kadar olan süreçte yakın zamanda üreteceğine dair bir bulgu yoktur .Malatya merkezi etkileyebilecek 5.5 üzeri sismik tehlike beklemiyorum .Malatya fayına ait  segmentler büyük oranda deşarj olmuştur .
Hatay fay zonu ve İskenderun fayları yine maksimum 5.5 civarı depemleri üretir.Adana için Kozan fayı tehlike arz etmez.Temmuz ayındaki 5.5 luk depremin artçıları devam etmektedir ve daha da edecektir.Savrun güney parçası 5.8 civarı,kuzey parçası ise yine 5.0 gibi atımlar yapabilir.
Yineliyorum; 
Depremlerin sıklığının ve büyüklüğün düşük olması,tekrar orta büyüklükte sarsıntılarin olmayacağı anlamına gelmez.

Hasarsız ve az hasarlı  konutlarınıza girmenizde bir mahsur görmüyorum.Orta büyüklükte atımların sürpriz olmadığını, gayet  olağan bir şekilde sismisitenin devam edeceğini defalarca aktardık.
Öncü mü?
Neyin,hangi segmentin öncüsü mesela?
O segmentte 6 ya da 7 lik bir deformasyon enerjisi kalmadı.

Yorumlar 1
ece güler 24 Kasım 2023 03:38

serkan içelli bu camianın en iyi hocası.Üstüne başka hoca tanımıyorum.sayesinde açık net her şeyin doğrusunu öğredik.

Bakmadan Geçme