Gürkan: 'Malatya Maske Üretim Merkezi olacak'

Malatya büyükşehir belediye başkanı selahattin gürkan

Tüm Dünya’yı etkisi altına alan Corona Virüsüyle mücadele de Malatya Büyükşehir Belediyesi yoğun mesai harcıyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi korona virüs salgınına karşı yapmış olduğu çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan halkımızın sağlığı herşeyden daha önemli diyerek daha ilk günden bugüne kadar bütün Malatyalıların yanında yer alarak Corona Virüsün daha fazla salgına dönüşmemesi için tedbir üstüne tedbir alarak bu süreci çok iyi bir şekilde yönetti.  Başkan Gürkan Malatyalıların mağduriyet yaşamaması için Malatya'nın tamamına belediyenin hizmetlerini en hızlı bir şekilde faaliyete geçirirken, bu sürecin yakinen takipçisi olarak da yerinde incelemelerde bulunuyor.
Başkan Gürkan Malatya Maske üretiminde merkez olacak.
Gürkan, geçtiğimiz hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağından dolayı Malatyalı hemşerilerimize 2 günde toplam 257 bin ekmek dağıttıklarını ifade etti.
Başkan Gürkan Malatyalı hemşerilerine "Evde Kal Sağlıklı Kal hem kendi sağlığına, hem aile hem de toplum sağlığına faydalı birey ol" temennisinde bulundu.
Başkan Gürkan Corona Virüs, Malatya Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ve Belediyenin salgına karşı almış olduğu tedbirleri gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Öztürk'e açıkladı.
Başkanım geçtiğimiz hafta sonu 2 gün sokağa çıkma yasağı getirildi. Bu iki gün içinde Malatyalıların ekmek ihtiyacını karşılayabildiniz mi?
Corana virüsü salgını nedeniyle getirilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı sonrası Malatya Büyükşehir Belediyesi, cadde cadde, sokak sokak ekmek dağıtımı yaptı.
Salgının yayılmasını önlemek amacıyla birçok yeni uygulama ve kararlar alınıyor. Sokağa çıkma yasağı da bunlardan biri. Bu kararların tek amacı insanlarımızın sağlığını korumak. Endişe edecek ve korkulacak bir durum yok. Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın ekmek ihtiyacının yanında acil ihtiyaçlarını da karşılamak için 24 saat aralıksız çalışıyoruz. MEGSAŞ şirketimiz geceli-gündüzlü üretim yapıyor. Ekiplerimiz cadde cadde, sokak sokak gezerek hanelerimize ekmekleri ulaştırıyorlar. Ekmek fiyatımızda da indirime gittik. Daha önceden 1 lira 10 kuruştan sattığımız ekmeği 60 kuruşluk bir indirim yaparak 50 kuruş yaptık. 2 günde toplam 257 bin ekmek dağıttık. Sokağa çıkma yasağı devam ettiği sürece de bu hizmetimiz hep sürecek. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Büyükşehir Belediyesi Malatya’nın her noktasında çalışıyor, çalışmaya da devam edeceğiz.
Malatya Maske üretiminde merkez olacak demiştiniz, bu konuda neler söylemek istersiniz?
Öncelikle Malatyalı hemşerilerime  Evde Kal Sağlıklı Kal hem kendi sağlığına, hem aile hem de toplum sağlığına faydalı birey ol temennisinde bulunuyorum.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanlığımızın corona virüs salgını noktasında almış olduğu kararlar doğrultusunda yerel yönetimler olarak bizlerde gerekli tedbirleri alıyoruz.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızın video konferans ile AK Parti Belediye Başkanları ile yapmış olduğu toplantı da bizler ile bir görüşmeleri oldu.
Sayın Cumhurbaşkanımızın bu talimatları doğrultusunda Organize Sanayi de faaliyet gösteren Tekstil sektöründeki 13 firmamız ile Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde oluşturulan platformda bir takım değerlendirmelerde bulunarak, toplam 3 milyon maske üretim hedefini belirledik ve bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir.
Corona virüs tedbirleri kapsamında ayrıca, çalışan personellerimizin daha sağlıklı hizmet verilebilmeleri adına Büyükşehir Belediyesi olarak, Sanat merkezlerimizde ve semt konaklarımızda da maske üretimine devam ediyoruz.
Malatya’da corona virüsüyle mücadelede, sahada var gücüyle çalışan Malatya Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da hizmetlerini sürdürmeye devam ediyor. Yapılan hizmetler hakkında neler söylemek istersiniz?
"ALPARSLAN TÜRKEŞ BULVARINI YENİLİYORUZ"
Alparslan Türkeş Bulvarında çalışmalarımız devam ediyor. Burası Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diş Hastanesi, Malatya Tren Garı, Kapalı Spor Salonu, Yüzme Havuzu, Emniyet Müdürlüğünün ulaşımını sağlayan Alparslan Türkeş Bulvarı, baştan aşağı yenileniyor.
Altyapı çalışmalarının devam ettiği bulvar üzerinde yol, kaldırım, kavşak düzenlemelerinin yanı sıra aydınlatma ve ağaçlandırma çalışmaları da yapılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 metre genişliğinde açılan 4.7 kilometre uzunluğundaki Sivas bağlantı yolu da geçtiğimiz günlerde Alparslan Türkeş Bulvarıyla birleştirilmişti.
Bölgedeki araç ve yaya trafiğinin daha düzenli olması için geceli-gündüzlü çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyemiz, korona tedbirlerinin devam ettiği bugünlerde çalışmalarımızı daha hızlı bir şekilde sürdürüyoruz.
Alparslan Türkeş Bulvarımız ulaşım planlamasında bulvarımız ve yeni açılan bağlantı yolumuz trafiği rahatlatmak adına önemli bir görev üstlenecek. Çevre yolunun batı yakasında araç yoğunluğu azalacak. Bağlantı yolumuza Hava lojmanları kavşağında da bir bağlantı yapıldı. Kavşak düzenlemeleri yapıyoruz. Yine Maşti kavşağında bir düzenlememiz var. Bostanbaşı kavşağında düzenlemeler bitti. Yine ara sokaklarda birleştirmeler yaptık. Alparslan Türkeş Bulvarı yoğunluğun olduğu en önemli nokta. Burada hem yol, kaldırım, kavşak düzenlemelerinin yanı sıra peyzaj çalışmaları yapacağız.
"PAZAR ESNAFINA MASKE DAĞITTIK"
Corona virüs salgınına karşı önlemler almaya devam ediyoruz.
Büyükşehir Belediyemiz Zabıta ekipleri Pazar yerlerinin giriş ve çıkışlarını kontrol ederek, esnafa ve vatandaşlara maske ve eldiven dağıttı. Zabıta ekiplerimiz ayrıca, maskesiz seyir halinde olan sürücülere de maske dağıtıyorlar.
İpek caddesi üzerinde Cuma günleri kurulan Pazar yerini ekibimizle birlikte ziyaret edip pazarda incelemelerde bulunduk.
Sosyal mesafeyi koruyarak pazar esnaflardan sağlık, hijyen ve sosyal mesafeyi koruma noktasında dikkatli olmalarını istedik
Büyükşehir Belediyemiz zabıta ekipleri de  pazar yerlerine girişlerde vatandaşların ateş ölçümlerini yapıyorlar. Ayrıca Pazar giriş ve çıkışlarına atık maske kutuları bırakarak kullanılan maskelerin atık kutusuna atılması yönünde yönlendirmelerde bulunuyorlar.
"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN SOKAK HAYVANLARINA ŞEFKAT ELİ "
Sokak hayvanları ile doğada yaşayan hayvanlara belli aralıklarla şehrin değişik noktalarına yiyecekler bırakıyoruz.  Malatya Büyükşehir Belediyemiz Tarımsal Hizmetler Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, bu hizmetlerini korona virüsten dolayı yayımlanan İçişleri Bakanlığı Genelgesinden sonra daha da sıklaştırdı.
Bu kapsamda yiyecek bırakılan bölgeler arasında Orduzu Pınarbaşı, Abdullah Gül Parkı, Şehir Mezarlığı Mevki, TOKİ Karagöz mevkisi, Fahri Kayhan Bulvarı uygun bölgeler, Yüzakı Bulvarı, Göztepe-Tandoğan mevkileri, Onbin Konutlar, 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgeleri yer alıyor.
Büyükşehir Belediyemize bağlı ekipler tarafından yem bırakılacak alanlara önceden dezenfeksiyon çalışmaları yapıldıktan sonra yiyecekler uygun bir şekilde bırakılıyor.
Hayvanların yemeleri için; hazır mama, yemek artıkları, ekmek ve mezbahanelerden alınan et, ciğer türü besinler veriliyor.
"152 ADET SU DEPOSU TEMİZLENDİ"
Büyükşehir Belediyemiz Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından ilçelerde bulunan depoların temizliği yapılıyor.
Su depolarının düzenli temizliğini yaparak vatandaşların kullandıkları suyun kalitesini kontrol altında tutuyor. Çalışmalar kapsamında bugüne kadar 152 adet su deposunun temizliği MASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından yapıldı.
Malatya’nın merkez Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerine hizmet veren MASKİ Genel Müdürlüğümüz diğer 11 ilçede de altyapı hizmetleri veriyor.
11 ilçede ihtiyaç doğrultusunda yapılan altyapı çalışmalarının yanı sıra vatandaşların musluklarına temiz su ulaştırmak için su depoları inşa ediyor.
İnşa edilen su depolarının ise düzenli olarak temizliğini yaparak vatandaşların kullandıkları suların kalitesini kontrol altına alıyor.
Yapılan depo temizliği çalışmaları kapsamında; 11 ilçede toplam 152 adet su deposunun temizlik işlemleri yapılmıştır. İçme suyu depoları temizliği kapsamında muhtelif kapasitelerde (30 ton ila 400 ton arası kapasitelerde) toplamda 13 bin 467 m³ hacminde 152 adet depo temizlenmiştir.
Şehrin içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapısını yenileyen MASKİ Genel Müdürlüğü çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
"ÇİFTÇİMİZE VE KAYISI ÜRETİCİLERİMİZE ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLACAKTIR"
Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesinin inşaat çalışmaları devam ediyor.
Kuru Kayısı ve Lisanslı Depoculuk inşaat çalışmalarını yerinde görüp ve yetkililerden bilgi almak için ekibimizle bir ziyaret gerçekleştirdik. İnşaat çalışmaları standartlara uygun ve kaliteli bir çalışma gerçekleştiriliyor. Herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde yılsonu itibariyle çalışmaların tamamlanacağına inanıyorum. Yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alan olan, ülkemizde ve dünyada lisanslı depo ve kayısı anlamında ilk olan standartlara uygun çiftçimize ve kayısı üreticilerimize önemli bir merkez ve depo olacaktır. Üreticilerimize önemli bir katma değer katacaktır.
Bu merkez ile birlikte, bir taraftan Buğday ve Şire Pazarının buraya entegre edilmesi ile birlikte burası kompleksli kayısı ile ilgili bütün işlemlerin yapıldığı bir merkez olacaktır.
Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsa Projesinin inşaat çalışması bittikten sonra, Malatyalı çiftçilerimize ve kayısı üreticilerimize ve kayısı tüccarlarımıza önemli bir katma değer temin edecektir.
Buradaki deponun sürdürülebilirlik ve işlevsel anlamda işlevinin devam ettirilebilmesi noktasında ihale şartlarımızın içerisinde en az 2 yıl depo bittikten sonra buranın işletmesi ile ilgili sürdürülebilirliği de modern anlamda depoculuk anlayışının devam etmesi anlamında ilgili firma tarafından sürdürülebilirlik uygulaması burada gerçekleşecektir.
Bu çalışmaların Malatyalı çiftçilerimize, kayısı üreticilerimize ve tüccarlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Burada emeği geçen bütün çalışanlara teşekkür ediyorum.
"BÜYÜKŞEHİR MUHTARLARI VE BASIN ÇALIŞANLARINI UNUTMADI"
Corona virüs salgınına karşı almış olduğumuz tedbirlerin yanında, salgına karşı vatandaşlarının yanında olmaya devam ediyoruz.
Malatya genelindeki muhtarlar ve Basın çalışanlarına dezenfekte kiti dağıtarak, bu zor zamanda muhtarların ve basın çalışanlarının yanında olduğumuzu gösterdik.
Büyükşehir Belediyemiz tarafından muhtarlara ve basın çalışanlarına dağıtılan dezenfekte kiti içerisinde, maske, eldiven, dezenfekte jeli ve ıslak mendil bulunmakta.
"BÜYÜKŞEHİRDEN BERBER VE KUAFÖRLERE GIDA YARDIMI"
Corona virüs tedbirleri kapsamında dükkânlarını kapatmak zorunda kalan ve iş yapamayan berber ve kuaförlere gıda yardımında bulunduk.
Corona virüs salgınını önleme tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile dükkânlarını kapatan ve zor günler geçiren berber ve kuaförlere belediyemizden destek geldi.
Bu zorlu süreçte maddi sıkıntı yaşayan yaklaşık 65 berber ve kuaför için içinde gıda malzemesi bulunan gıda kolileri hazırlanarak Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanlığı tarafından hazırlanan adres listesine göre berber ve kuaförlerin evlerine ulaştırdık.
Büyükşehir Belediyesi personeli tarafından yapılan koli dağıtıma eşlik eden Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, bu süreçte mağduriyet yaşayan berberlerin sesine Büyükşehir Belediyesinin kulak verdiğini söyleyerek yardımlardan dolayı bizlere teşekkür ettiler.  Yardımları alan berber ve kuaförler ise duyarlılıklarından dolayı bizlere teşekkür ettiler.
"MERKEZDEKİ ANA CADDELER VE İLÇELERİMİZDE DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI YAPTIK"
Corona virüs salgınının ülkemizde görülmesinin ardından başlatmış olduğumuz dezenfekte ve ilaçlama çalışmalarımız devam ediyor.
Tüm Dünyayı etkisi altına alan corona virüsüyle mücadele de, Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak yoğun mesai harcıyoruz.
Korona virüs salgınına karşı birçok önlem alarak başlatmış olduğumuz ilçelerde temizlik ve dezenfekte çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.  Ekiplerimiz Malatya merkezde ve ilçelerimizde dezenfekte çalışmaları gerçekleştirdi.
Yeni arazöz makinalarıyla yapılan çalışmalarla merkez ana caddeleri ile ilçelerimizin cadde ve sokakları pırıl pırıl bir hale getirildi. İlçe Meydanları, parklar ve insanların yoğun olarak kullandığı mekanlar yıkanarak, dezenfekte edildi.
Çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar çalışma ve hizmetlerinden dolayı bizlere teşekkür ettiler.
Temizlik ve dezenfekte çalışmaları bütün ilçelerimizde yapılmaya devam edecektir.
Malatyalı hemşerilerimizden Evde Kal Sağlıklı Kal temennisinde bulunarak 14 kuralına hep birlikte uyalım. Bütün hemşerilerime sağlıklı günler dileyerek selamlarımı sunuyorum.
Röportaj: Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme