Günümüz Kodları

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanlığı bünyesinde olan Malatya Cadde ve Pusula Malatya'ya haftalık bilgilendirme makalelerini sürdürüyor.Büyük

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanlığı bünyesinde olan Malatya Cadde ve Pusula Malatya'ya haftalık bilgilendirme makalelerini sürdürüyor.Büyük beğeni alan makalelerde bu hafta Sönmez 'Günümüz Kodları' adı altında makalesini sizlerle paylaşıyoruz...    
           Geçen hafta kodlamanın geleceğinden bahsetmiştim. Kodlamanın, fabrikada başlangıç noktasında üretilerek ilerleyen zamanda kendi kendini görevine uygun koşullarda kodlayabileceğinden bahsetmiştim. Bu yazımda, teknolojide kodlama bu kadar ilerlediğinde kodlamanın tanımından bahsetmek istedim. Anlatabildiğim kadar kodlamadan bahsetmeye çalışacağım.  
    Kodlama, hayatımızda yaşadığımız zorlukların ve problemlerin nasıl çözülebileceğini, çözüm yöntemlerini, bir yapbozun parçalarını birleştirir gibi olasılıklarını değerlendirerek donanımsal özelliklere işlenmesini sağlayan geniş kapsamlı yazılım kümeleridir. Yazılım olarak adlandırabileceğimiz çözüm kümelerinin oluşturulabildiği birçok yöntem ve özellikleri vardır. Kendimce bu özellikleri 4 ana başlıkta topluyorum. 
    İlk grup kodlama, direk olarak donanımın içerisine yapılan yazılım kümeleridir. Bu kodlama genellikle üretim alanında fabrikalarda, teknoloji veya arge laboratuvarlarında kullanılır. Assembly ve matlab gibi programlar en çok kullanılan kodlama programlarıdır. Kodlama yapılacak cihaz bir çip ya da bir devre kartı olabilir. Bu bir çip ise içerisindeki kimyevi tepkimelerin nasıl yapılacağı tanımlanır. Devre kartı ise elektriksel gruplamanın hangi yoldan ne kadar voltaj ile aktarılacağı tanımlanır. Böylece işlem yapması sağlanır. En zor kodlama yöntemlerindendir. Hata yapma riskiniz, maliyetleri arttıracaktır. Bu yüzden gerçek ortamdan önce simülasyon yapılması ve doğru sonuç alana kadar kodlamaya devam edilmesi gerekir. Özel uzmanlık alanlarından olan bu grup kodlama, robot üretiminden, otonom sistemler ve Otomobil üretimine kadar teknolojik her alanda kodlamanın temeli olarak görebilirsiniz. 
      İkinci grup kodlama, ilk gruptaki donanımsal kodlamanın üzerine geliştirilen ve ilk kullanım amacı ilk grup kodlamanın kullanımını kolaylaştırmak için geliştirilen yazılım kümesidir. Bu kodlama da analizler yapılabilir, istatistik sonuçlar alınabilir ve yeni kodlama yapılarak sistemin daha rahat ve sorunsuz çözüm uygulaması sağlanır. Bu grubun ürettiği kodlama sonuçlarına örnek olacak yazılımlar genellikle işletim sistemleridir. İşletim sistemlerinin yazılmasını sağlayan fortran, Java, Pascal, C ve C++ gibi yazılımlar, hem kendilerine kütüphane dediğimiz fonksiyonel kod kümesi yazılmasını sağlar hem de işletim sistemleri gibi yazılımların üretilmesini sağlar.
    Üçüncü grup kodlama, ikinci grubun sonuçları içerisine geliştirilen kütüphaneleri hazır olarak kullanıma sunulan ve bu kütüphanelerdeki kod kuramlarını kullanarak oluşturulan yazılımdır. Muhasebe programları, web yazılımları, görüntü işleme ve montaj programları ve oyunlar bu gruba verilebilecek örnek yazılım sonuçlarıdır. Günümüzde en çok kullanılan kodlama türüdür. Kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkesin internet ortamında kaynaklarını kolayca öğrenebileceği grup kodlama yöntemidir. 
    Dördüncü ve son kodlama türü ise yapay zekâ kodlama yöntemidir. Bu kodlamada hem diğer üç grup tekniklerini geliştirir hem de kendi problemlerini kendisi analiz ederek sorunları çözecek yeni kodları üretir. Günümüzde üretilen insansı robotlar, uzaya gönderilen cihazlar ve akıllı olarak adlandırılan sistemler bu kodlamanın örnek sonuçları olarak görebilirsiniz. 
    Burada sizlere sormak istediğim soru şu: Bundan sonraki geliştirilecek beşinci nesil kodlama nasıl olur? 
 

Bakmadan Geçme